Uutiskilpailusta metsäpolulle

Vaikka työpäivän jälkeen ei huvittaisi urheilla, on rikostoimittaja Lasse Kerkelällä aina juoksulenkiltä kotiin palattuaan hyvä fiilis. Askeleet metsäpolulla palauttavat energian ja laukaisevat stressin.

Metsässä. Helsingin Sanomien toimittaja Lasse Kerkelä polkujuoksee vapaa-ajallaan Helsingin Keskuspuistossa.

Lasse Kerkelä

Helsingissä asuva 39-vuotias toimittaja. Kotoisin Kajaanista.

Työskentelee Helsingin Sanomien rikos- ja oikeustoimittajana. Aloitti Helsingin Sanomissa kotimaantoimittajana 2002, sitä ennen neljä vuotta Etelä-Suomen Sanomien kotimaantoimittajana.

Aloitti uransa toimitusharjoittelijana kaupunkilehti Koti-Kajaanissa. Sen jälkeen opiskeli vuoden mittaisen journalismin linjan Lahden kansanopistossa.

Harrastaa liikuntaa 3 – 6 kertaa viikossa: polkujuoksua, merimelontaa, hiihtoa, pyöräilyä ja kuntosalia.

JOURNALISTI
29.9.2017

Jukka Vuorio, teksti
Heli Blåfield, kuva

Muutama vuosi sitten polkujuoksukisat alkoivat yleistyä pääkaupunkiseudulla, ja toimittaja Lasse Kerkelä kiinnostui lajista heti.

Siinä missä maastojuoksussa juostaan maastoon rakennetuilla pururadoilla, ovat polkujuoksun reittejä luonnollisesti ajan saatossa muokkautuneet polut.

”Laji kiinnosti hyvin paljon, koska minulla on suunnistus- ja juoksutaustaa. Menin suoraan Helsinki City Trail -kilpailuun kokeilematta lajia etukäteen kertaakaan.”

Juoksu metsäpoluilla tuntui niin hyvältä, että toimittajasta tuli heti lajin ystävä.

Polkujuoksureitillä voi olla paljon kiviä, juuria, mutaa ja lätäköitä, mikä tekee juoksusta hidasta, mutta Kerkelän mukaan kilpailun ajalla ei hänelle ole merkitystä, vaan onnistumista määrittelee paljon enemmän oma fiilis.

Ennen polkujuoksun löytämistä Kerkelä mittasi juoksukilpailuissa minuutteja ja halusi aina entistä paremman ajan. Maratonilla ennätykseksi tuli 3.58, puolikkaalla 1.38. Puolimaratoneja hänellä on takana yli kymmenen, täysimittaisia maratoneja neljä.

Urheilua Kerkelä harrastaa palautuakseen työelämän rasituksesta ja stressistä.

”Uutiskilpailu on kovaa. Isoissa uutisaiheissa kaikki mediat ovat saman aiheen kimpussa yhtä aikaa, ja silloin kilpaillaan aivan sekunti sekunnilta siitä, kuka kertoo minkäkin asian ensimmäisenä.”

Hektisen uutiskisan lisäksi Kerkelän työ edellyttää pitkäjänteisyyttä ja järjestelmällisyyttä.

”Rikostapahtumia seurataan epäilystä lainvoimaiseen tuomioon saakka, mikä tarkoittaa usein vuosien mittaista prosessia.”

Nyt Kerkelällä on muutaman toimittajakaverinsa kanssa meneillään kisa siitä, kuka saa vuodessa kasaan eniten juoksukilometrejä. Meneillään on kolmas vuosikisa.

Mukana ovat Kerkelän lisäksi Helsingin Sanomien uutispäällikkö Teppo Moisio sekä datadeskin esimies Juhani Saarinen ja Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Perttu Kauppinen. Voittaja saa häviäjiltä palkinnoksi viinapullon mieheen. Voittoon on tähän saakka ylletty noin 2 300 – 2 400 juoksukilometrillä vuodessa.

Voitontavoittelu meni edellisvuoden kisassa niin pitkälle, että sekä Kerkelä että Kauppinen juoksivat kummatkin vielä uudenvuodenaattona yli 30 kilometriä. Lopulta Kerkelä korjasi voiton 1,7 kilometrin erolla.

”Tänä vuonna jään selvästikin viimeiseksi, kilometrejä on kasassa vasta vajaa tonni.”

Lasse Kerkelä

Helsingissä asuva 39-vuotias toimittaja. Kotoisin Kajaanista.

Työskentelee Helsingin Sanomien rikos- ja oikeustoimittajana. Aloitti Helsingin Sanomissa kotimaantoimittajana 2002, sitä ennen neljä vuotta Etelä-Suomen Sanomien kotimaantoimittajana.

Aloitti uransa toimitusharjoittelijana kaupunkilehti Koti-Kajaanissa. Sen jälkeen opiskeli vuoden mittaisen journalismin linjan Lahden kansanopistossa.

Harrastaa liikuntaa 3 – 6 kertaa viikossa: polkujuoksua, merimelontaa, hiihtoa, pyöräilyä ja kuntosalia.14 2018
Arkisto

Synkkä salaisuus

Toimittaja Ari Lahdenmäki on kirjoittanut lukuisia juttuja etiikasta ja naisten oikeuksista. Marraskuussa hän sai kaksi tuomiota seksuaalirikoksista. Journalisti haastatteli kahtatoista naista, jotka kertovat lisää Lahdenmäen pimeästä puolesta.

Akateeminen iltapäivälehtimies

Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan painettujen iltapäivälehtien loppua.

Villille tv-alalle toivotaan tes-suitsia

Elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksesta halutaan yleissitova. Journalistiliitto toivoo päätöksen kohentavan alan palkkatasoa.

Utu-uutiset sumentavat todellisuuden

Uutiset kauppakeskuksen vaikeuksista tai alhaisen syntyvyyden aiheuttamasta huoltosuhdehuolesta eivät ole valheita. Silti ne vääristävät asioiden mittakaavan valeuutisille ominaiseen tapaan, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Stor i truten. Mikael Sjövall är tillbaka i rollen som journalist och uppskattar möjligheten att ställa också de obekväma frågorna. ”Jag har alltid haft svårt att arbeta med tillrättalagd information där man på skyler över obekväma saker och bäddar in sanningen i begreppsliga rökridåer.”

En reporter som skyr rökridåer

Propagandabranschen kändes som en tvångströja för Mikael Sjövall. Som journalist får han ställa de besvärliga frågorna och berätta sanningen utan att bädda in den.

Vaikuttajasta vuorovaikuttajaksi

Yle tavoittelee tiiviimpää yleisösuhdetta sallimalla uutisten kommentoinnin. Suunnitelmissa on, että toimittajat käyttävät jatkossa osan työajastaan yleisön kanssa keskusteluun. Kyse voi olla uutistyön murroksesta, jossa toimittajien ammatti-identiteettiä määritellään uudelleen.

Toimittaja Tapio Mainio (oik.) työskentelee eläkeläisenä yhtä paljon kuin päivätyössä Helsingin Sanomissa. Nyt toimeksiantajia on useita. Yksi niistä on Kauppalehti, johon hän haastatteli metsänomistaja Jorma Seppästä Suomussalmella.

Samalla viivalla

Moni toimittaja jatkaa työntekoa eläkkeelle jäätyään. Töitä tekemällä voi päästä samaan ansiotasoon kuin aktiiviuran aikana.

Valokuvan puolustaja. Marina Ekroos perusti startupin suojellakseen valokuvakulttuuria, mutta ei ehdi itse enää juurikaan kuvata.

Oikeutta valokuville

Valokuvaaja Marina Ekroos haluaa pelastaa maailman huonosti rajatuilta valokuvilta.

Av kärlek till värvet

I Sverige visar en utredning att mediehusen de senaste åren kraftigt har dumpat frilansarnas arvoden. Något stort engagemang från dem som har fasta jobb har veterligen inte hörts av, skriver Jeannette Björkvist.

Raimo Tyykiluodon on 12 diktaattoria -sarjaa tehdessään pitänyt miettiä, miten kertoa diktaattorien teoista sekä aiheen vaatimalla vakavuudella että koukuttaen kuuntelijat. ”Kaikkea ei pidä kertoa paasaten sormi pystyssä, vaan kuuntelijalle pitää antaa mahdollisuus oivaltaa. Silloin asiat jäävät parhaiten mieleen.”

Sairaan kiinnostavat diktaattorit

Raimo Tyykiluoto mietti aloittaessaan 12 diktaattoria -radiosarjan tekemistä, miten kertoa julmuuksista pröystäilemättä. ”Sarjassa on myös tragikoomisuutta, joka tekee siitä kuunneltavan”, hän kertoo.

Vaarallinen suhde

Kriitikot usein tuntevat oman taiteenlajinsa tekijöitä. Milloin suhde on liian läheinen?

Koska Anni Kuittisen kansantanssiryhmän Motoran Pelmakat jäsenet asuvat eri paikkakunnilla ryhmä harjoittelee vain kerran kuussa. Intensiivisinä tanssiviikonloppuina harjoitustunteja kertyy yhteensä 10 – 14.

Ylpeästi kansantanssija

Anni Kuittinen haluaa murtaa kansantanssia koskevia ennakkoluuloja.

Nopea paluu journalistiksi

Sanna Keskinen, 44, aloittaa tammikuussa Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Mediakunta hallituksen tärkein onnistuminen

Journalistiliitto saa joulukuussa uuden valtuuston ja hallituksen. Journalisti selvitti, missä nykyinen hallitus on mielestään onnistunut ja missä jäi parantamisen varaa.

Lapsuuden loppu

Kolmas kerta voisi sanoa toden, mutta sitä toimittaja Simo Ahtee ei uskalla Don Rosan haastattelussa yrittää.

Kieli, alkeet

Se että ihmiset käyttävät vapaamuotoisessa ilmaisussaan englanninkielisiä sanoja ja puhekielisiä muotoja, ei ole kielen rappiota. Se on tavallista kielellistä vaihtelua, kielen rikkautta, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Karhea kirja rikostoimittamisesta

Mielenkiintoisinta Oikeustoimittajien 30-vuotisjuhlakirjassa, Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat, kirjoittaa Marja Honkonen.

Höga inkomster med två roller

Personer som både är vd och chefredaktör, så kallade publishers, ligger på topp när man jämför förvärvsinkomsterna 2017 bland mediecheferna i Svenskfinland.

Othman fortsätter skriva

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år. Han kommer som pensionär att titulera sig publicist.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta