Sukupuoli ratissa

JOURNALISTI
29.9.2017

Vesa Heikkinen

vesa.pekka.heikkinen@luukku.com

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Kuinka usein on olennaista, oliko johonkin törmännyt tai humalassa ajanut autoilija nainen, mies vai ei kumpaakaan, kysyy Vesa Heikkinen.

Mieskaksikko kaahasi yli kahtasataa. Mieskaksikko näpisti tavaraa. Mieskaksikko vangittiin tapon yrityksestä.

Ovat olleet aktiivisia, nämä mieskaksikot. Eipä silti, yksittäisellä miehelläkin on riittänyt kiireitä: ajoi 4,4 promillen humalassa, ajoi humalassa Kurikassa, ajoi järjetöntä ylinopeutta Levillä.

Mieskaksikot ja ehtiväinen mies pitävät uutistoimittajat varpaillaan. No okei. Ovat naisetkin törttöilleet: ajoi rollaattorivanhuksen yli suojatiellä, ajoi päihtyneenä Laihialla, ajoi kännissä auton katolleen.

Ratista on siis tavattu sekä miehiä että naisia. Lisäksi uutisotsikoissa näkyy autoilijoita, ja kun lukee juttuja tarkemmin, huomaa, että kyse on toisinaan miehistä, toisinaan naisista.

Paljon on sellaisiakin otsikoita, joissa seikkailee perinteinen naisautoilija: puhui kännykkään, ajoi autonsa vahingossa silppuriin, törmäsi naispyöräilijään. Törkeän sukupuolittavaa ja ennakkoluuloja ruokkivaa! Samaan hengenvetoon on todettava, että kyllä, miesautoilijakaan ei ole uutisotsikoissa poikkeuksellinen näky: törmäsi kioskiin, houkutteli lapsia autoonsa, puhalsi yli 3,5 promillea.

Jee! Sukupuolia kohdellaan jutuissa tasavertaisesti! Mitä ne puhuvat seksistisestä kielestä! Kaikki hyvin uutisrintamalla!

Ei aivan. Pari pointtia.

Ensimmäinen: Kun suomen kielen lautakunta antoi kymmenen vuotta sitten suosituksen sukupuolineutraalista kielenkäytöstä, se katsoi, että sukupuoli on syytä tuoda viestimissä esiin ”vain silloin, kun se on käsiteltävän asian kannalta olennaista”. Monissa tapauksissa on epäolennaista.

Toinen: Milloin uutisjournalismissa alkaa näkyä se, että maailmassa on muunsukupuolisiakin? Ei tosin tarvitsekaan näkyä, kun alamme käyttää sukupuolineutraaleja ihmissanoja. Jookosta? Yhtenä miehenä?5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta