Sukupuoli ratissa

JOURNALISTI
29.9.2017

Vesa Heikkinen

vesa.pekka.heikkinen@luukku.com

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Kuinka usein on olennaista, oliko johonkin törmännyt tai humalassa ajanut autoilija nainen, mies vai ei kumpaakaan, kysyy Vesa Heikkinen.

Mieskaksikko kaahasi yli kahtasataa. Mieskaksikko näpisti tavaraa. Mieskaksikko vangittiin tapon yrityksestä.

Ovat olleet aktiivisia, nämä mieskaksikot. Eipä silti, yksittäisellä miehelläkin on riittänyt kiireitä: ajoi 4,4 promillen humalassa, ajoi humalassa Kurikassa, ajoi järjetöntä ylinopeutta Levillä.

Mieskaksikot ja ehtiväinen mies pitävät uutistoimittajat varpaillaan. No okei. Ovat naisetkin törttöilleet: ajoi rollaattorivanhuksen yli suojatiellä, ajoi päihtyneenä Laihialla, ajoi kännissä auton katolleen.

Ratista on siis tavattu sekä miehiä että naisia. Lisäksi uutisotsikoissa näkyy autoilijoita, ja kun lukee juttuja tarkemmin, huomaa, että kyse on toisinaan miehistä, toisinaan naisista.

Paljon on sellaisiakin otsikoita, joissa seikkailee perinteinen naisautoilija: puhui kännykkään, ajoi autonsa vahingossa silppuriin, törmäsi naispyöräilijään. Törkeän sukupuolittavaa ja ennakkoluuloja ruokkivaa! Samaan hengenvetoon on todettava, että kyllä, miesautoilijakaan ei ole uutisotsikoissa poikkeuksellinen näky: törmäsi kioskiin, houkutteli lapsia autoonsa, puhalsi yli 3,5 promillea.

Jee! Sukupuolia kohdellaan jutuissa tasavertaisesti! Mitä ne puhuvat seksistisestä kielestä! Kaikki hyvin uutisrintamalla!

Ei aivan. Pari pointtia.

Ensimmäinen: Kun suomen kielen lautakunta antoi kymmenen vuotta sitten suosituksen sukupuolineutraalista kielenkäytöstä, se katsoi, että sukupuoli on syytä tuoda viestimissä esiin ”vain silloin, kun se on käsiteltävän asian kannalta olennaista”. Monissa tapauksissa on epäolennaista.

Toinen: Milloin uutisjournalismissa alkaa näkyä se, että maailmassa on muunsukupuolisiakin? Ei tosin tarvitsekaan näkyä, kun alamme käyttää sukupuolineutraaleja ihmissanoja. Jookosta? Yhtenä miehenä?9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta