Brunein sulttaanin putkassa

JOURNALISTI
29.9.2017

Juha-Pekka Kervinen

Kirjoittaja on Talouselämän eläkkeellä oleva toimittaja.

Juha-Pekka Kervinen tiesi, ettei ruotsalaisilta vaadita Brunein sulttaanikuntaan viisumia. Sen sijaan päätelmä samasta kohtelusta suomalaisille oli väärä.

Perjantainen iltapäivä singaporelaisessa toimistotornissa 1990-luvun alulla. Olimme kollegani kanssa tavanneet Nokian Aasian johtoa. Yhtiö aloitteli matkapuhelintoimintojaan Kiinassa. Sopiva juttu Talouselämään.

Halusimme tutustua viikonloppuna Brunein sulttaanikuntaan, kulmilla kun oltiin. Nokialle työskentelevä pocket rocket -tyylinen sihteeri varasi meille Singapore Airlinesin lennot Bandar Sei Begawaniin.

Hienoa! Uusi eksoottinen maa, jonka nähtävyydet ovat sulttaanin palatsi ja moskeija. Pari yötä perillä riittäisi mainiosti.

Matka tyssäsi tulliin. Tiesin, että ruotsalaisilta ei vaadittu maahan viisumia, mutta päätelmäni samasta kohtelusta suomalaisille oli väärä. Vaihtoehtomme olivat joko lento samalla koneella takaisin tai open end -säilytys lentoaseman putkassa. Valitsimme jälkimmäisen.

Tax free -alueen kellarissa sijaitsevien putkatilojen henkilökunta koostui hunnutetuista naisista. Vankitoverimme olivat pieniä, tummanruskeita pakistanilaisia. Epäilemättä he olivat yrittäneet kepulikonsteilla töihin öljyrikkaalle sulttaanille.

Meille osoitettiin oma pieni selli, joka oli varustettu laverein ja patjoin. Oviaukko oli avonainen. Ruokaa saimme valita listalta silloin kun halusimme. Ravintolasta saapui hovimestari ja tarjoilija vastaanottamaan tilausta, joka kärrättiin selliimme puolen tunnin kuluttua.

Televisiossa pyöri 1950-luvun malesialaisia elokuvia. Kovasti Pekka ja Pätkä -tyylisiä.

Kahden päivän kuluttua meille tarjottiin mahdollisuus poistua maasta Jakartaan suuntaavalla Royal Brunein lennolla.

Kone teki upean lähtökaarron yli sulttaanin palatsin ja kultaa kimaltavan moskeijan.

Mieleenjäävä maa.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta