Biokemisti päätoimittajaksi

Tiina Suutari, 37, on aloittanut kaupunkilehti Koti-Kajaanin päätoimittajana.

Tiina Suutari, 37, on aloittanut kaupunkilehti Koti-Kajaanin päätoimittajana. Suutari siirtyi tehtävään Kainuun Sanomista, jossa hän työskenteli toimittajana vuodesta 2013. Suutari on koulutukseltaan filosofian maisteri pääaineenaan biokemia, ja hän on työskennellyt aiemmin tutkijana Oulun yliopistossa ja Ruotsin elintarvikeinstituutissa.

JOURNALISTI
29.9.2017

Janne Salomaa, teksti

Olet biokemisti ja teit kymmenisen vuotta oman alasi töitä. Miten sinusta tuli journalisti?

Olen halunnut jo nuoresta pitäen myös toimittajaksi. Nautin uusien asioiden kohtaamisesta ja olen utelias. Tein jo tutkijana toisinaan toimitusavustajan keikkaa parissa paikallislehdessä. Kun tutkijan taival näytti muuttuvan mahdottomaksi, seurasin intohimoani ja hain lehdistä sijaisuuksia ja tartuin pieniinkin työtarjouksiin.

 

Miten olet toimittajana pystynyt hyödyntämään aiempaa työkokemustasi?

Tutkijan ja toimittajan työn perusasetelmassa on paljon samaa. Tärkeintä on löytää olennaiset kysymykset ja etsiä niihin luotettavat vastaukset. On kyseenalaistettava ja oltava kiinnostunut. Kokemukseni tutkimuspalveluyrityksessä taas on kerryttänyt liiketoimintaosaamistani ja ymmärrystäni yritysmaailmasta.

 

Miksi hait Koti-Kajaanin päätoimittajaksi?

Olen syntynyt Kajaanissa ja ollut Koti-Kajaanin lukija vuosikymmeniä. Hain päätoimittajaksi, koska olen paikallislehtiuskovainen ja innokas kehittämään paitsi lehteä myös kotikaupunkiamme ja sen yhteisöä. Kajaani ja Kainuu ovat minulle rakkaita.

 

Aiotko muuttaa jotakin Koti-Kajaanissa?

Haluan terävöittää lehden sisältöjä ja parantaa keskusteluyhteyttä lukijoihin. Koti-Kajaani menee someen. Valtakunnallisesti tunnettua Kuuloluuria voisi hyödyntää brändinä nykyistä enemmän.
 

Kainuun odotetaan pysyvän muuttotappioalueena. Mikä vaikutus sillä on kaupunkilehteen?

Lehden on kehitettävä digitaalisia sisältöjään. Tiedämme, että Kainuusta poismuuttaneet seuraavat kotiseutunsa kuulumisia digilehdestä. Koti-Kajaanin rooli on pitää lukijoidensa ja Kainuun puolta. Lehti toimii myös alueensa markkinoijana.

 

Siirryit Koti-Kajaaniin Kainuun Sanomista. Onko kriittinen journalismi vaikeampaa mainosrahoitteisessa kaupunkilehdessä kuin tilattavassa maakuntalehdessä?

Ei. Kaupunkilehti on samalla tavalla sitoutunut Journalistin ohjeisiin ja Julkisen sanan neuvoston linjauksiin.

 

Talvivaaran kaivos on levikkialueellanne Sotkamossa. Miten aiot käsitellä kaivostoimintaa?

On harmillista, että Kainuusta tulee muualla maassa etunenässä mieleen Talvivaara. Kaivosta pyörittävä Terrafame on Kainuussa merkittävä työllistäjä, mutta ei ainoa.

Koti-Kajaani uutisoi Terrafamesta kuten muistakin aiheista. Koska olemme kahdesti viikossa ilmestyvä kaupunkilehti, emme toista muiden aikaisemmin julkaisemia uutisia. Näkökulmana meitä kiinnostaa etenkin paikallisten ihmisten kokemukset ja tunnot kaivoksesta.

Tiina Suutari, 37, on aloittanut kaupunkilehti Koti-Kajaanin päätoimittajana. Suutari siirtyi tehtävään Kainuun Sanomista, jossa hän työskenteli toimittajana vuodesta 2013. Suutari on koulutukseltaan filosofian maisteri pääaineenaan biokemia, ja hän on työskennellyt aiemmin tutkijana Oulun yliopistossa ja Ruotsin elintarvikeinstituutissa.8 2018
Arkisto

Kollegojen kuteet

Kuusi media-alan ammattilaista näyttää ja kertoo, miten he pukeutuvat töihin. Kerro sinäkin Twitterissä hashtagilla #paallakoska.

Kansalaiset mukaan. ”Toivon, että suuri yleisö antaisi henkistä tukea työlle, jossa moniarvoista viestintää pidetään yllä”, sanoo Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

Maalitus on koko yhteiskunnan asia

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan syytteitä toimittajiin ja mediaan kohdistuneista rikoksista. Haitalliseen vaikuttamiseen voisi puuttua terävämmin.

En minä, vaan tämä ammatti

Vihapuheen ilmiöllistäminen auttaa, kun toimittaja on verkkoraivon kohteena, sanoo itsekin solvatuksi joutunut Suvi-Tuulia Nykänen.

Myllytys koettelee sananvapautta

Toimituksien supistukset ja ulkopuolinen painostus leimaavat journalistien arkea, kirjoittaa päätoimittaja Markku Lappalainen.

Pieni kohu-opas

”Kohujournalismissa media itse määrittelee asian kohuksi ja etäännyttää näin itsensä vastuusta kytkeä aihe tosimaailman tapahtumiin”, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Palkittua uutistyötä. Annamari Nurminen ja Esko Pihkala saivat yhdessä STT:n työryhmän kanssa Bonnier-palkinnon seksuaalista häirintää ja ahdistelua käsittelevistä jutuistaan. Palkintoraati kiitteli tekijöitä huolellisesta, sinnikkäästä ja rohkeasta uutistyöstä.

Hiljaista sympatiaa

Psyykkisen järkytyksen kokeneen haastattelussa on hyvä osata kuunnella. Annamari Nurminen ja Esko Pihkala kohtasivat naisia, jotka olivat koululaisina joutuneet opettajan seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Myy, opasta ja ole uskottava

Verkossa yleisö tarvitsee perusteluita ja kädestä pitämistä – ja toimittaja rohkeutta etsiä omaa ääntään, sanoo verkkokerronnasta kirjan tehnyt Terhi Upola.

Slutspurt i juni. För en förlagsredaktör är sommaren en intensiv period. Alla böcker som ska ut till höstens bokmässor måste gå i tryck senast under juni. ”Innan boken går i tryck kan man vara lite hysterisk och dubbelkolla att allt är okej. Sedan tar man det lugnt tills den ska recenseras”, säger Myrika Ekbom.

Hängmattan hägrar också för förlagsredaktören

Alla texter som ska ges ut i bokform behöver redigeras av proffs. Den som försöker ta en genväg riskerar att boken blir full av stavfel och upprepningar.

Mielipide vastaan fakta

Kielteiseen valoon joutuneelle pitää antaa mahdollisuus samanaikaiseen kuulemiseen tai vastineeseen.

Täältä ja muualta. ”Kymmenkunta vuotta sitten matkat nähtiin lähinnä kustannuseränä, mutta viime vuosina olen käynyt ulkomailla  juttukeikoilla noin neljä kertaa vuodessa”, sanoo Keskisuomalaisen Janne Yläjoki. ”On sisäistetty, että uskottavaan ulkomaanjournalismiin tarvitaan muutakin kuin sitä, että kirjoitetaan neljän seinän sisällä.”

Oman näkökulman perässä

Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja Janne Yläjoki yrittää löytää aiheita, joita isot koneistot eivät käsittele. ”Meillä ei voi olla aamulla verkossa ihan samaa kuin mitä tv-uutisissa on toisteltu edellisenä iltana.”

Lisää rahaa, suojaa ja oikeuksia

Nykyinen hallitus ei ole ollut media-alalle erityisen hyvä, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Digi-alv:n alentaminen olisi tärkein parannus.

Vaikeudet ongelmissa?

Suurissa ongelmissa -ilmaus yleistyy julkisessa kielenkäytössä, myös journalistisissa teksteissä, kirjoittaa Vesa Heikkinen. ”Yhtäältä kyse on kieleen kuuluvasta sanojen merkitysten vähittäisestä muuttumisesta, toisaalta tälle ajalle ominaisesta tavasta tarkastella maailmanmenoa.”

Kesäkeikalla. Ensimmäinen kesä toimittajana on vienyt Tuuli Rantasaloa monenlaisille juttukeikoille. 4. kesäkuuta hän haastatteli Paiholassa, Pielisjoen rannalla kesäkahvilaa pitäviä 4H-yrittäjiä (oik.) Johanna Väänästä, Maria Mäkeä ja Salla Karhua.

Hankalinta on tiivistää oleellinen

Ensimmäisessä oman alan työpaikassaan Tuuli Rantasalo jännitti etukäteen, odotetaanko harjoittelijan olevan valmis toimittaja.

1918 – med respekt

”När uppmärksammandet av inbördeskriget 1918 sparkade igång i januari i år var jag skeptisk: skulle vi klara av detta efter all #suomi100-hype?” skriver Magnus Londen.

Onnellinen yrittäjä

Freelancetyössä vuorottelevat epävarmuus - ja ylityöllistyminen. ”Silloin on niin lopussa, että vain turkulaisesta kasvattajaseurasta hankittu rutiini pelastaa”, kirjoittaa Lauri Rotko.

Ikuisesti pahoillani, Paula

Epäkohtelias vastaus puhelinmyyjälle oli maksaa Manu Haapalaiselle Paula Koivuniemen haastattelun.

Puheenaiheita takomaan

Susanne Salmi aloittaa Ylioppilaslehden päätoimittajana elokuussa.

Itse kasvatettu. Leikkokukkien lisäksi Satu Koivisto kasvattaa siirtolapuutarhassaan ruokakasveja. ”Esimerkiksi oman kasvihuoneen kurkku on uskomattoman makea ja rapea verrattuna kaupan kurkkuun.”

Ruuan alkulähteillä

Päätoimittaja Satu Koivisto rentoutuu ruokakasvien kauneuden äärellä siirtolapuutarhassa.

Tosielämän toimittajadraama

Viime vuonna kuvattu Vuosi New York Timesin toimituksessa näyttää ja kuulostaa parhailta tv-draamoilta – eikä välty niiden kliseiltä, kirjoittaa Marja Honkonen

Bra start för Medielaget

I slutet av 2017 hade andelslaget 172 medlemmar vilket var nästan 100 fler än vad man räknat med.

Hangöseminariet i september

Ekonomijournalistik, frilansliv, riksdagsvalet i Sverige och yttrandefriheten i Ryssland är huvudteman på årets publicistseminarium i Hangö.

Poimuri

Mediasta sanottua.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta