Poimuri

Mediasta sanottua.

Tamperelainen Aamulehti teki palveluksen tasa-arvolle nostamalla esiin mies-päätteiset tehtävänimikkeet, joiden käyttäminen ohjaa ajatteluamme.

Päätoimittaja Markku Huusko Uudessa Suomessa 19. syyskuuta

 

Meidän toimittajien on tarkkailtava kielenkäyttöämme ja sanavalintojamme, koska se vaikuttaa siihen, minkälaista kuvaa me maailmasta rakennamme.

Ylen vt. vastaava päätoimittaja Marit af Björkesten Yle Uutisissa 17. syyskuuta

 

Täytyy muistaa sekin, että osa näistä termeistä on sellaisenaan eri lakipykälissä, joten toivoisin, että myös lainsäätäjä miettisi näitä asioita.

Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio Helsingin Sanomissa 17. syyskuuta

 

Toimittajien ei myöskään tarvitse noudattaa lakitekstien sanavalintoja orjallisesti. Perustuslaissa on useita vanhahtavia termejä, joita on tiedotusvälineissä korvattu tuoreemmilla. Esimerkiksi valtioneuvostoa kutsutaan tiedotusvälineissä usein hallitukseksi.

Puheenjohtaja Elina Grundström JSN:n sivuilla 18. syyskuuta

 

Täällä sunnuntain iltavuorossa me yritämme nyt siirtää tätä periaatetta käytäntöön. Vielä iltapäivällä ajattelin ajattelemattomuuttani, että kyse on asiasta, johon tuskin tulisin törmäämään päivittäin. Mutta kuinka ollakaan. Näitä sukupuolivärittyneitä titteleitähän vilisee teksteissämme kuin ajokieltokylttejä Hämeenkadulla. Tähän mennessä olen joutunut miettimään jo pääni puhki, mitä teen nimismiehelle, kirkkoherralle, lakimiesnaiselle, kotiäitivuosille, selvitysmiehelle, Euroopan parlamentin puhemiehelle ja puliukolle.

Toimittaja Vesa Laitinen Aamulehdessä 17. syyskuuta

29.9.2017


« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta