HSS Media varslar – igen

JOURNALISTI
29.9.2017

Magnus Londen, text

Maximalt nio anställda kan få gå. Samtidigt har HSS Media som bekant gjort plusresultat både 2015 och 2016.

Branschen är stålsatt av otaliga samarbetsförhandlingar. Men då HSS Media nyligen meddelade om förhandlingar som berör alla avdelningar kom det ändå – på riktigt – som en stor överraskning. Maximalt nio anställda kan få gå.

Samtidigt har HSS Media som bekant gjort plusresultat både 2015 och 2016 – en prestation i sig. Och det var inte länge sedan bolaget anställde fyra (!) nya journalister.

”Precis. Blödningen är stoppad, såret har börjat läka. Vi är ovanför vattenytan.”

Så kommenterar en märkbart upprörd Petter Granroth, huvudförtroendeman vid HSS Media.

Vi försöker få en kommentar av tidningens ledning.

Chefredaktör Niklas Nyberg hänvisar vidare till tillfälliga VD:n Thomas Peterssohn. Där får vi dock inget svar (telefon och e-post). Så vi försöker med styrelseordförande Henry Backlund.

Men vi blir ändå inte särskilt mycket klokare av hans kommentarer: ”Hela branschen tappar intäkter – även vi. Vi talar om framtiden och ser på åren 2018 och år 2019.”

Han fortsätter: ”Detta har inget att göra med nya VD:n – vi kommer att ha tre stycken VD:n i år och vi är noga med att inte tappa styrfart.”

Och vidare: ”Bolaget har inte bytt kurs. Vi arbetar helt enligt plan.”

Dessutom: Det finns inget samband mellan nedskärningarna och grundandet av den utvidgade nyhetsbyrån SPT. HSS siffror för 2017 ger han inte ut nu, men de är sämre än 2016, framhåller han.

Till det kommenterar Granroth, som tagit del av intäktsnivån för i år: ”Kurvan pekar inte så pass mycket neråt att nio stycken borde få sparken.”

Det är förstås möjligt att samarbetsförhandlingarna inte har direkt ekonomiska orsaker.

Mycket är ju på gång inom HSS Media hur som helst: I mars hoppade VD Svante Wahlbeck vidare till KSF Media, i april slutade marknadsföringschefen Patrik Pada och i juni var det försäljningsdirektören Mika Mäkisalos tur och i september sade Anna-Lena Nyfors-Norrgård vid Seven Days upp sig.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta