Kova hinta työstä. Lirio Abbaten juttujen kohteet nostavat syytteitä häntä vastaan. Sakkorangaistuksia tulee säännöllisesti. Työnantaja maksaa sakot. ”Lehden antama turva on kuin vakuutus, jonka avulla voin tehdä työtäni.”

Vaarallisen tiedon vartija

Mafia ja media

Vuonna 2016 412 italialaista journalistia sai osakseen uhkauksia mafialta. Eniten uhkailtiin lehdistöä.

Ympärivuorokautisen poliisivalvonnan alla elää 20 journalistia. Suojelun tarpeesta päättävät viranomaiset.

Eniten uhkauksia dokumentoitiin Rooman ja Milanon kaupunkien seuduilla sekä Campanian, Calabrian ja Sisilian maakunnissa, jotka tunnetaan mafian päähaarojen kotipaikkoina.

Italia sijoittuu sananvapautta mittaavassa World Press Freedom -listauksessa sijalle 52. Mukana on 180 maata.

Lähteet: Toimittajat ilman rajoja, Ossigeno per L’Informazione

JOURNALISTI
8.9.2017

Jenna Vehviläinen, teksti
Joonas Brandt, kuvat

Italialaistoimittaja Lirio Abbate on kirjoittanut mafiasta lähes kolme vuosikymmentä. Siitä puolet hänet on haluttu tappaa.

Siviilipukuinen poliisi avaa mustan auton oven italialaisen viikkolehti l’Espresson toimituksen edessä Roomassa.

Takapenkille istuu toimittaja Lirio Abbate. Yksi poliisi viereen, toinen eteen, ja kotimatka alkaa.

Abbaten työpäivä on venynyt pitkäksi. Hän on ollut haastateltavana televisiossa, suositussa keskusteluohjelmassa aiemmin samana päivänä. Haastattelu on synnyttänyt myrskyn, jota on pitänyt illan mittaan tyynnytellä.

Ohjelmassa on keskusteltu Abbaten viimeisimmästä tutkivasta artikkelista. Se sisältää raskauttavia väitteitä Italian pääkaupungissa toimivan rikollisjengin taloudellisesta vallasta ja yhteyksistä äärioikeistoon.

Artikkeli on jatkumoa samassa lehdessä julkaistujen juttujen sarjalle, jossa Abbate paljastaa yksityiskohtaisia tietoja järjestäytyneestä rikollisuudesta Roomassa. Kaikkea mafiosojen lempinimistä heidän poliittisiin yhteyksiinsä.

Vieressä istuvan poliisin ääni havahduttaa Abbaten ajatuksistaan. Kintereillä ajaa joku, joka on seurannut heidän autoaan epäilyttävän pitkään. Poliisi pyytää radiopuhelimella apua ja tekee nopean u-käännöksen.

Peräpuskurissa räsähtää, kun toinen auto törmää heihin. Abbatea kuljettava poliisi onnistuu nipin napin säilyttämään ajoneuvon hallinnan.

Heitä seurannut auto kaasuttaa karkuun. Poliisisaattue vie Abbaten kotiin, saattaa sisään ja jää sitten kadulle vahtiin.

Tämä on selvä merkki, Abbate miettii. Joku haluaa tappaa, tai ainakin hiljentää hänet.

”Näin mafia toimii. Se syö sisältä, vähä vähältä”, Abbate toteaa.

 

Mafian uhkausten kohteiksi joutui Italiassa vuonna 2016 yli 400 journalistia, kertovat Ossigeno per l’Informazione -yhdistyksen tilastot. Yhdistys toimii osana valtakunnallista journalistiliittoa, Federazione Nazionale della Stampaa.

Järjestäytyneen rikollisuuden jäsenten pyrkimys vaikuttaa tiedonvälitykseen ei ole maassa uusi ilmiö. Jo 1970 – 1980-luvuilla mafian päähaaroihin kuuluvat Sisilian Cosa Nostra ja Napolin Camorra surmasivat journalisteja, jotka toivat niiden toimintaa päivänvaloon.

Sittemmin mafiosojen keinot rajoittaa vapaata sanaa ovat muuttuneet. Journalistien surmia ei ole enää nähty, mutta muita vaientamisyrityksiä sitäkin enemmän.

1990-luvun alussa toimittajana aloittanut Abbate on saanut niitä osakseen lukuisia, kaikkea uhkauskirjeistä fyysiseen väkivaltaan ja seuraamiseen. Tänä päivänä mafiosot käyttävät hyväkseen myös sosiaalista mediaa. Facebookissa Abbatea on nimitelty ja hänen mainettaan on yritetty tahrata virheellistä tietoa levittämällä.

Vuodesta 2007 lähtien Abbate on elänyt poliisin ympärivuorokautisessa suojelussa. Silloin hänen autonsa alta löytyi pommi. Turvatoimia ja valvontaa on sen jälkeen lisätty: siviilipoliisit kulkevat joka paikassa hänen mukanaan.

 

Abbaten mukaan hänet halutaan hiljentää yksinkertaisesti siksi, että mafiosot pelkäävät juttujen seurauksia. Hänen artikkeleitaan on joskus seurannut poliisitutkintoja ja pidätyksiäkin.

Näin tapahtui esimerkiksi sen jälkeen, kun l’Espresso vuonna 2012 julkaisi Abbaten jutun nimeltään Rooman neljä kuningasta. Siinä hän kertoi, keitä ovat ne neljä rikollista miestä, jotka väkivalloin ja laittomin liiketoimin pitävät kaupunkia hallussaan.

”Tämä artikkeli päästi valloilleen yhden pomoista, Massimo Carminatin, vihan. Hän alkoi etsiä minua käsiinsä ja uhkailla. Onneksi minulla oli jo poliisi suojanani.”

Kaksi vuotta myöhemmin Carminati pidätettiin syytettynä useista rikoksista. Nyt hän istuu vankilassa.

”Toimittaja voi olla Italiassa rikollisjärjestölle oikeuslaitosta suurempi uhka. Oikeusprosessia voi ohjailla, mutta arvostetun toimittajan juttu voi tehdä lopun laittomista bisneksistä”, Abbate sanoo.

Joskus juttujen kohteet nostavat Abbatea vastaan syytteitä. Sakkorangaistuksia on tullut niin monta, ettei toimittaja edes muista niiden määrää. Ne ovat 30 000 – 50 000 euron, joskus jopa sadan tuhannen suuruisia. Sakot maksaa työnantaja.

”Kaikki tämä kuuluu työhön. Lehden antama turva on kuin vakuutus, jonka avulla voin tehdä työtäni”, Abbate sanoo.

 

Jatkuva turvallisuusuhka luo tutkivan toimittajan työlle käytännön haasteita. Abbate on muun muassa joutunut muuttamaan toiseen kaupunkiin ja aloittamaan kaiken alusta.

”Mafiasta kirjoittava toimittaja elää tiedonmurujen yhdistelystä, faktojen sinnikkäästä tarkistamisesta ja sisäpiiriin kuuluvista tietolähteistä, joille on taattava anonymiteetti.”

Tiettyjen lähteiden tapaaminen on vaikeutunut, koska liikkuminen onnistuu vain poliisisaattueessa. Siitä huolimatta Abbate on jatkanut työtään ja tehnyt lisää skuuppeja. Hänet on palkittu periksiantamattomasta työstään useita kertoja sekä Italiassa että ulkomailla.

Tunnustuksesta huolimatta Abbate tuntee usein jäävänsä työnsä kanssa vaille muiden journalistien tukea.

”Osaan toimittajista uhkailu on toiminut. Moni ei kirjoita mafiasta, koska pelkää.”

Kun muut vaikenevat ja vain yksi avaa suunsa, on helppo arvata, kenestä tulee maalitaulu.

”Kun olet yksin, olet heikko kuin kärpänen. Sinut on helppo liiskata.”

Mafia ja media

Vuonna 2016 412 italialaista journalistia sai osakseen uhkauksia mafialta. Eniten uhkailtiin lehdistöä.

Ympärivuorokautisen poliisivalvonnan alla elää 20 journalistia. Suojelun tarpeesta päättävät viranomaiset.

Eniten uhkauksia dokumentoitiin Rooman ja Milanon kaupunkien seuduilla sekä Campanian, Calabrian ja Sisilian maakunnissa, jotka tunnetaan mafian päähaarojen kotipaikkoina.

Italia sijoittuu sananvapautta mittaavassa World Press Freedom -listauksessa sijalle 52. Mukana on 180 maata.

Lähteet: Toimittajat ilman rajoja, Ossigeno per L’Informazione8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta