Ulkoasujen uudistaja

JOURNALISTI
8.9.2017

Lassi Keinänen ja Kai Luttinen, teksti

Kirjoittajat ovat Jompan työkavereita ja ystäviä.

Kuolleita: Jorma Moilanen

Toimittaja Jorma Moilanen kuoli kotonaan Iisalmessa 23. kesäkuuta sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Harlussa Sortavalan lähellä 21. kesäkuuta 1942.

Jomppa tuli Iisalmen Sanomiin keväällä 1965 kirjoittavaksi toimittajaksi. Toimitussihteerinä hän aloitti vuonna 1969 ja teki sitä työtä syksyyn 2003 eli työelämästä poistumiseensa saakka.

Toimitussihteerinä Jomppa näki koko lehdistön muutoksen ja murroksen. Hän aloitti kohopainoaikana ja teki sähköisen taiton aikanakin töitä yli kymmenen vuotta.

Hän oli suunnittelemassa ainakin yhtä isoa ja useita pienempiä ulkoasu-uudistuksia.

Aprillipäivänä 1973 Jomppa oli perustamassa Iisalmen Sanomien toimitusosastoa. Hän toimi vuosia osaston puheenjohtajana ja muissa tehtävissä.

Työn vastapainoksi Jomppa harrasti liikuntaa. Viimeisinä työvuosinaan hän toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja osti veneen. Annikki-puolison kanssa Pinjalla veneillessä lähivedet tulivat tutuiksi.

Jomppa oli innokas musisoija. Kanttorin poikana hän sai itseoikeutetusti johtaa yhteislauluja työporukan illanvietoissa.

Ihmisenä ja ystävänä Jomppa oli herrasmies, aina ystävällinen, avulias ja lojaali.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta