Saamelaisista rakentavasti

JOURNALISTI
8.9.2017

Anna-Sofia Nieminen

sohvi.nieminen@gmail.com

Kirjoittaja on Improbaturin päätoimittaja ja vapaa toimittaja, joka kuului Uusi Inari -verkkolehden toimituskuntaan.

Toimittajien täytyy nähdä vaivaa siinä, että etsii juttuihin rakentavia näkökulmia ja pääsee eroon omista ennakkoasenteista, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Silmiini osui elokuussa europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren twiitti: ”Saamelaiset ovat kansa, ei poliittinen liike. Siksi saamelaiset eivät ole ole kaikesta samaa mieltä.” @NiilasHolmberg. @radiosuomi

Tämä ilmeisesti saamelaistaiteilija Niillas Holmbergin lausuma toteamus on hätkähdyttävän yksinkertainen. Silti mediassa hämmästellään usein, miten riitaisia saamelaiset ovat. Yhtä lailla voisi hämmästellä, miksi osa suomalaisista kannattaa EU-jäsenyyttä ja osa ei, tai miksi osa lahtelaisista haluaa lihamukia esittävän patsaan torille ja osa ei.

On tietysti totta, että saamelaisilla on kiistansa. Suurin kiista liittyy siihen, kuka saa määritellä saamelaisuuden. Määrittelykysymys on tärkeä, mutta ongelmallista on, että mistä tahansa saamelaisuuteen liittyvästä asiasta keskustellaankin, puhe tuntuu aina kääntyvän kiistoihin ja jostain suuttuneisiin saamelaisiin.

Kun teimme kollegoideni kanssa pari vuotta sitten Uusi Inari -verkkopaikallislehteä Inarissa, meitä varoiteltiin, ettei kannata kirjoittaa mistään saamelaisuuteen liittyvästä – se kun on mahdotonta ilman, että joku saamelainen suuttuu. Emme kuitenkaan halunneet jättää käsittelemättä asiaa, joka on Inarissa niin läsnä ja oleellinen.

Esimerkiksi kollegani tekivät reportaasin, jossa nuoret saamelaiset pukeutuivat saamenpukuihinsa ja kertoivat suhteestaan pukuun. Samalla tuli puhuttua saamelaisesta identiteetistä ja kulttuurista ja niiden muutoksesta. Yksikään saamelainen ei meidän tietääksemme suuttunut.

Saamelaisista kertova journalismi voi olla juuri tällaista: kunnioittavaa, rakentavaa ja avartavaa. Koska saamelaiset ovat normaaleja ihmisiä, heidät voi myös esittää sellaisina journalismissa. Heillä jokaisella on oma mielipiteensä siitä, kuinka paljon perinteistä saamenpukua voi muokata, ja oma kokemuksensa siitä, mitä saamenpuku juuri hänelle merkitsee.

Totta kai myös kiistoista ja muista vaikeista asioista pitää kirjoittaa, mutta kunnioittavasti. Ei tarvitse esittää saamelaisia riitaisena joukkona sillä taustaoletuksella, että heidän pitäisi olla kaikesta samaa mieltä.

Toimittajien täytyy nähdä vaivaa siinä, että etsii juttuihin rakentavia näkökulmia ja pääsee eroon omista ennakkoasenteista.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta