Räjäytä ”juttu”!

Journalismi ei ole rikki, vaan sen jakelu ja muoto, sanoo Jussi Pullinen. Tulevaisuuden toimittajilta vaaditaan silmää myös yleisöjen luomiselle ja tiedonkäsittelyn etiikalle.

Vuoden proffa. Jussi Pullinen aloitti syyskuun alussa lukuvuotensa Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina. Hän itse on Helsingin yliopiston ja Sanoman Toimittajakoulun kasvatti.

JOURNALISTI
8.9.2017

Marja Honkonen, teksti
Marjaana Malkamäki, kuvat

Muuttuva ala vaatii ketteryyttä

Kaksi journalistikoulutuksen instituutiota juhlii syyskuussa pyöreitä vuosia. Sanoman Toimittajakoulun 50-vuotisjuhlia vietetään 28. syyskuuta ja Jyväskylän yliopiston journalistiikan 30-vuotisjuhlia 30. syyskuuta.

Journalistiikan professori Mikko Villi uskoo opetuksen vastaavan Jyväskylässä hyvin työelämän tarpeisiin.

”Oppiaine on pieni ja olemme ketteriä tarttumaan alan muutoksiin”, Villi sanoo.

Samaa mieltä ovat myös opiskelijat, ainejärjestö Lööpin puheenjohtaja Topias Peltonen kertoo.

Opinnoissa painottuu monimediajournalismi, ja pakollisiin opintoihin kuuluu viestintäyrittäjyyden kurssi.

Pienen oppiaineen ainejärjestön pitää isossa yliopistossa olla hereillä, jotta opetus pysyy hyvällä tasolla.

”Resursseja saisi olla enemmänkin sekä henkilökunnan että harjoitustilojen muodossa”, Peltonen sanoo.

Jyväskylän ohella seitsemän korkeakoulua kasvattaa alalle uusia toimittajia. Mediatalot ovat keskittyneet täydennyskoulutukseen. Myös Sanoman Toimittajakoulun viimeisimmät pitkän kurssit vuosina 2011 ja 2012 oli suunnattu konsernin omalle väelle.

Elokuun lopussa Yle ilmoitti perustavansa Journalismin Akatemian. Omille tekijöille suunnattu koulutus painottaa niin alan perusperiaatteita kuin sisältöjen tekemistä uuteen mediaympäristöön.

Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo sanoo, ettei tarkoitus ole apinoida Sanoman esimerkkiä tai sivuuttaa alan korkeakouluja.

”Yliopistojen koulutus tähtää siihen, että syntyy uusia journalisteja. Ei mikään mediatalo voi lähteä siitä, että siinä se sitten oli.”

Marja Honkonen

Jussi Pullinen suosittelee

Jenkins, Ford & Greenin ’Spreadable Media’ (NYU Press) on kirja, jonka avulla itse hahmotin sosiaalisen median muutoksen todellisen laajuuden ja yleisen virheen: Some ei ole linkkien kalastelukanava vaan yleisön yhteisen identiteettityön alusta.”

Reuters Digital News Report 2017 sekä sen Suomen maaraportti. Paljastaa, miten iso ero sukupolvien välille on repeytymässä ja murtaa monta myyttiä siitä, miten yleinen tai harvinainen jokin tapa kuluttaa uutisia on.”

Digiday on uuden aallon mediajulkaisu verkossa. Alan isot rakenteet – digitaaliset alustat ja sisällön muodot – muuttuvat nopeasti, tällä pysyy kärryillä.”6 2018
Arkisto
Kerran toimittaja. Anni Lintula luopui Demin päätoimittajan tehtävistä johtoryhmätyön myötä. Journalistiselle silmälle on käyttöä liiketoiminnassakin, Lintula uskoo.

Media-alan eloonjäämisopas

Vuosikymmen sitten Anni Lintula kirjoitti, millaista oli itkeä omaa epävarmuutta toimituksen vessassa. Nyt hän miettii A-lehtien johtoryhmässä, miten taata tulevaisuus koko alalle.

Kuplan ulkopuolella

Elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen sanoo, että elokuva-alan häirintäongelmia ei voinut nähdä alan ulkopuolelta.

Katse toiseen suuntaan. Anne Lagercrantz haluaa, että SVT:n uutistoimituksessa pysähdytään useammin miettimään, mitä jos asia onkin täysin toisinpäin.

SVT pani suuntaviivat uusiksi

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT avaa yleisölle entistä tarkemmin valintojensa perusteita.

Kohta alkaa. Maria Petterssonin ensimmäinen ”treenipäivä” Journalistissa on toukokuussa, ja se on painopäivä. ”Odotan, että siellä on hyvällä tavalla kaaos ja kiire niin kuin niinä päivinä aina on. Tykkään tekemisen meiningistä.”

Puolustaja ja ravistelija

Nuorempana Maria Pettersson ajatteli, että sitten kun hänestä tulee aikuinen, maailman makein duuni voisi olla Journalistin päätoimittaja.

Tämäkö muka vastuullista!

Vastuulliselta medialta penätään usein myös asioita, joita Journalistin ohjeissa ei luvata, kirjoittaa Elina Grundström.

Poddjakt. Poddar av folket för folket. Har du det som krävs? Strategichefen Alex Fager vid Svenska Yle letar efter nya poddidéer.

På jakt efter podd-diamanter

Yngre lyssnare vill inte sitta vid en stationär radioapparat och vänta på bra innehåll. Okej, det är ingen nyhet. Nyheten är att Svenska Yle nu aktivt öppnat sig utåt och den vägen försöker hitta morgondagens poddstjärnor.

Seitsemän nuorten uutissuosikkia

Kallion lukion opiskelijat valitsivat seitsemän ikäisilleen tärkeintä uutislähdettä ja analysoivat, miksi juuri niitä suositaan ja mitä niistä oikeasti ajatellaan.

Aina vähän töissä. Lahdessa asuva Sami Turunen reissaa edelleen paljon Helsinkiin, mutta konttori on nykyisin kotona. ”Parhaat ideat tulevat hiihtolenkillä tai suihkussa”, Turunen sanoo.

Hyvin kävi

Sami Turunen aloitti yrittäjänä vuosi sitten. Nyt hän on jo freelancejournalistien puheenjohtaja

Uutisissa kiinni. Arja Paananen kuulee usein kysymyksen, miksi Venäjä-jutut ovat niin kielteisiä. ”Mukaviakin juttuja olisi kiva tehdä, mutta uutislehdessä mennään uutiset edellä, ja ne ovat usein negatiivisia. Aina välillä ajattelen, että nyt teen kivan repparin tuosta, mutta sitten tulee taas joku kova uutinen, johon pitää tarttua.”

Venäjä perspektiivissä

Arja Paananen haluaa olla Venäjä-jutuissaan tarkka, mutta yrittää silti muistaa, ettei kaikkia nyansseja saa yhteen tekstiin.

Tikun nokassa on tukalaa

Kuinka paljon median pitäisi olla vastuussa kritiikin kohteeksi joutuneen henkilön henkisestä jaksamisesta?

Kasvattajaseurasta Seuraan

Erkki Meriluoto aloittaa kesäkuussa Seuran päätoimittajana.

Vain politiikassa

Poliitikoilta hyväksytään selityksiä, joita ei ikinä hyväksyttäisi oikeassa elämässä, kirjoittaa Janne Zareff.

Lukijoiden palveluksessa. Kristian Lindquistin mielestä faktantarkistuksessa tärkeintä on tehdä prosessi läpinäkyväksi. ”Yleisön ei tarvitse päätyä samaan johtopäätökseen kuin sinä, mutta heille täytyy antaa työkalut, jotta he voivat muodostaa oman mielipiteensä vaikeista asioista.”

Digikehittäjä vaalii läpinäkyvyyttä

Laaja yleisö tavoitteena motivoi Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n digitaalisen kehittämisen päällikköä Kristian Lindquistiä.

Kilpasiskot. Milla Ja Laura Kukkonen ovat sisaruksia ja toimittajia, jotka harrastavat yhdessä boulderointia.

Kiipeilijäsiskot

Toimittajasisarukset Laura ja Milla Kukkonen puivat boulderointi-treeneissä työasioita. Siten on saanut alkunsa moni juttu.

Dags att vakna till digitalt självförsvar

Datasäkerheten är lite som med besluten att införa en mer hälsosam livsstil, skriver Lina Laurent. ”Jag har i flera års tid försummat datasäkerheten trots att jag innerst inne vetat vad som borde göras.”

Prototyyppiä testaamassa

Kun paikallisen miehen kelluvan potkukelkan prototyyppi ei toiminut aivan kuten piti, Anni Nieminen antoi armon käydä oikeudesta.

Tee ainakin nämä

Haluatko ärsyttää kolumnisti Vesa Heikkistä? Laadi klikkiotsikkoosi nämä viisi asiaa.

Helle paljasti kikkansa, ja vaihtoi duunia

Minna Helteen Järki ja tunteet -kirjassa on ripaus elämäkertaa, pamflettia ja viestintäopasta, höystettynä esimerkeillä oikeista työmarkkinakähinöistä.

Finkassa ruuhkaa, aktiivimalli alkoi vaikuttaa

Aktiivimallin vaikutukset ovat alkaneet näkyä huhtikuun hakemuksissa.

Legenda on vaiennut

Kuolleita: Heikki ”Heka” Parkkonen.

Kaleva ja Marva-Media yt-neuvottelevat

Kalevan neuvottelut voivat johtaa enimmillään 23 henkilötyövuoden vähennykseen. Marva-Median yt-neuvotteluissa arvioitu vähennystarve on 14 henkilötyövuotta.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

Yles inloggningskrav minskar kommentarsflödet

Yle vill skapa en starkare relation till sin publik, säger Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta