Itsenäinen toimittaja

JOURNALISTI
8.9.2017

Kaarina Sinerkari, teksti

Kirjoittaja on Kaija Ahon entinen esimies.

Kuolleita: Kaija Aho

Toimittaja Kaija Aho (o.s. Laaksonen) kuoli 9. elokuuta sairauskohtaukseen kotonaan Keravalla. Helsinkiläistyttö kävi syntymässä Kuopiossa 25. lokakuuta 1941.

Aho työskenteli Helsingin Sanomissa 40 vuotta, josta pääosan paikallisuutisia jahdaten. Hän aloitti kesätoimittajana 1962. Vuonna 1972 Ahosta tuli Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen reportteri, sen jälkeen kunnallistoimittaja Vantaalle ja Sipooseen. 1990-luvulla Aho oli Järvenpään, Keravan ja Tuusulan toimittaja. Eläkkeelle hän jäi kaupunkitoimituksesta 2002.

1970-luvulla toimituksen johto ajatteli, että paikallisuutisointi vaati seurantaalueella asumista, ja Aho vei kotinsa Kirkkonummelle. Ahon työskennellessä Vantaalla ja Sipoossa toimittajat haluttiin koota yhteen. Sipooseen muuttanut Aho vetosi asumispakkoon eikä luopunut kotityöskentelystä.

Aho oli itsenäinen toimittaja, jonka mielestä kotona työskentely oli tehokasta. Työpaikalla aikaa hukattiin kokousteluun ja seurusteluun. Niinpä harva työtoveri tunsi yksityisen Kaijan, jolla oli enemmän ystäviä kuin puutarhatalkoissa tarvittiin.

Aho oli kolmesti naimisissa, ja hänellä on kaksi lasta. Tytär Hanne Aho on Journalistiliiton puheenjohtaja.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta