Arki niin kuin se on

Uwa Iduozee kuvasi lukioikäistä Edodia, koska halusi haastaa tavan, jolla kuvajournalismi ja media esittävät mustia ja ruskeita kehoja.

Katsojakin rakentaa. Uwa Iduozee päätyi evästämään kuvaesseetään vain lyhyellä tekstillä, joka kertoo 19-vuotiaan Edodin haaveilevan ulkomaille muuttamisesta, välivuodesta ja psykologian opinnoista. Itsenäistymisestä. ”Teksti maalaa mielenmaiseman mutta antaa katsojalle vapauden nähdä kuvat omalla tavallaan.”

JOURNALISTI
8.9.2017

Nina Erho, teksti
Uwa Iduozee, kuvat

”Halusin kertoa mustan nuoren naisen arjesta haastaakseni tapaa, jolla kuvajournalismi ja media esittävät mustia ja ruskeita kehoja. En halunnut esittää kärsimystä tai eksotiikkaa vaan kuvata häntä kuin ketä tahansa”, sanoo Edod-kuvaesseen Ruskeat Tytöt -verkkomediaan tehnyt freelancevalokuvaaja Uwa Iduozee.

”Pyysin kuvattavaksi lukioikäistä Edodia, jonka tiesin mielenkiintoiseksi, elämäniloiseksi tyypiksi. Tunsin entuudestaan myös hänen sisaruksensa mutta en äitiä, jonka luottamus oli kotona kuvatessa oleellista voittaa. Toisaalta uutuudenviehätys helpotti alkua. Myöhemmin tuli niitäkin hetkiä, kun tunsin olevani Edodin asioissa liikaakin ’kärpänen katossa’.

Lähes neljän kuukauden projektissa jokainen hetki ei ole inspiroiva, ja kuvaamiseen kuului paljon jutustelua ja hengailua. Kuvattavaan tutustuessaan kuvia ei enää voi räpsiä irrallaan todellisuudesta vaan siinä on oltava itsekin läsnä.

Esseetä kootessani pohdin kuvavalintoja monena päivänä ja pyysin mielipidettä kuvaajakavereiltani. Ulkopuolisten katse osoitti, mitkä omista mieltymyksistäni eivät näyttäydy toisille niin tärkeinä.

Koska halusin ottaa kuvia, jotka tuntuvat kuvattavastakin omilta, Edodin innostus niistä tuntui hienolta. Kiitosta on tullut muiltakin maahanmuuttajataustaisilta, jotka eivät Suomessa usein näe tällaisia kuvia itsensä näköisistä ihmisistä. Minulle Edodin kuvaaminen arkisesti oli helppoa, koska monet hänen kokemuksistaan ovat omasta arjestani tuttuja.

Koska tämä oli ensimmäinen pitkä kuvaesseeni, tekemiseen kuului paljon epävarmuutta. Silti halusin sydämestäni tehdä tämän. Aluksi ajattelin liittää kuviin henkilöjutun, mutta lopulta se tuntui liian pureskellulta. Nyt katsojan tulkinnalle jää enemmän tilaa.

Kuvaamisessa on hienoa kurkistaa erilaisten ihmisten elämään. Kun menin Edodin ja hänen kavereidensa mukana yökerhoon, tunsin itseni vanhaksi ja ulkopuoliseksi. Samaan aikaan oli virkistävää muistaa, millaista lukiolaisten porukoissa on ja opettavaista huomata, miten vähässä ajassa olin sen voinut unohtaa.”


Lue lisää: Kaikki Anna hyvän kiertää -sarjan aiemmat jutut
 

Uwa Iduozee, 30

Freelancevalokuvaaja ja -videokuvaaja.

Kuvannut muun muassa Imagelle, Yle Perjantaille ja Ruskeat Tytöt -mediaan.

Opiskelee kuvajournalismia Tampereen yliopistossa.

Renaz Ebrahimin valinta

Radio Helsingin Random Life -ohjelman toimittaja Renaz Ebrahimi valitsi esiteltäväksi Uwa Iduozeen kuvaesseen nuoren Edod A Lodyn elämästä. Kuvaessee on julkaistu Ruskeat Tytöt -verkkomediassa.

”Uwa Iduozee on mielestäni todella kiinnostava uusi tekijä kuvajournalismissa. Sen lisäksi, että hän on valtavan taitava työssään, eniten Uwassa inspiroi hänen asenteensa ja avoimuutensa muuttuvaa maailmaa kohtaan. Hänen kuvaesseensä nuoren Edod A Lodyn elämästä on hieno esimerkki representaation tärkeydestä ja siitä, kuinka myös ruskeiden suomalaisten tarinoille on kysyntää. Kuvaessee muistuttaa myös siitä, kuinka kuvien kautta voidaan herättää kaivattuja keskusteluja.”

Uwa Iduozee, 30

Freelancevalokuvaaja ja -videokuvaaja.

Kuvannut muun muassa Imagelle, Yle Perjantaille ja Ruskeat Tytöt -mediaan.

Opiskelee kuvajournalismia Tampereen yliopistossa.8 2018
Arkisto

Kollegojen kuteet

Kuusi media-alan ammattilaista näyttää ja kertoo, miten he pukeutuvat töihin. Kerro sinäkin Twitterissä hashtagilla #paallakoska.

Kansalaiset mukaan. ”Toivon, että suuri yleisö antaisi henkistä tukea työlle, jossa moniarvoista viestintää pidetään yllä”, sanoo Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

Maalitus on koko yhteiskunnan asia

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan syytteitä toimittajiin ja mediaan kohdistuneista rikoksista. Haitalliseen vaikuttamiseen voisi puuttua terävämmin.

En minä, vaan tämä ammatti

Vihapuheen ilmiöllistäminen auttaa, kun toimittaja on verkkoraivon kohteena, sanoo itsekin solvatuksi joutunut Suvi-Tuulia Nykänen.

Myllytys koettelee sananvapautta

Toimituksien supistukset ja ulkopuolinen painostus leimaavat journalistien arkea, kirjoittaa päätoimittaja Markku Lappalainen.

Pieni kohu-opas

”Kohujournalismissa media itse määrittelee asian kohuksi ja etäännyttää näin itsensä vastuusta kytkeä aihe tosimaailman tapahtumiin”, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Palkittua uutistyötä. Annamari Nurminen ja Esko Pihkala saivat yhdessä STT:n työryhmän kanssa Bonnier-palkinnon seksuaalista häirintää ja ahdistelua käsittelevistä jutuistaan. Palkintoraati kiitteli tekijöitä huolellisesta, sinnikkäästä ja rohkeasta uutistyöstä.

Hiljaista sympatiaa

Psyykkisen järkytyksen kokeneen haastattelussa on hyvä osata kuunnella. Annamari Nurminen ja Esko Pihkala kohtasivat naisia, jotka olivat koululaisina joutuneet opettajan seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Myy, opasta ja ole uskottava

Verkossa yleisö tarvitsee perusteluita ja kädestä pitämistä – ja toimittaja rohkeutta etsiä omaa ääntään, sanoo verkkokerronnasta kirjan tehnyt Terhi Upola.

Slutspurt i juni. För en förlagsredaktör är sommaren en intensiv period. Alla böcker som ska ut till höstens bokmässor måste gå i tryck senast under juni. ”Innan boken går i tryck kan man vara lite hysterisk och dubbelkolla att allt är okej. Sedan tar man det lugnt tills den ska recenseras”, säger Myrika Ekbom.

Hängmattan hägrar också för förlagsredaktören

Alla texter som ska ges ut i bokform behöver redigeras av proffs. Den som försöker ta en genväg riskerar att boken blir full av stavfel och upprepningar.

Mielipide vastaan fakta

Kielteiseen valoon joutuneelle pitää antaa mahdollisuus samanaikaiseen kuulemiseen tai vastineeseen.

Täältä ja muualta. ”Kymmenkunta vuotta sitten matkat nähtiin lähinnä kustannuseränä, mutta viime vuosina olen käynyt ulkomailla  juttukeikoilla noin neljä kertaa vuodessa”, sanoo Keskisuomalaisen Janne Yläjoki. ”On sisäistetty, että uskottavaan ulkomaanjournalismiin tarvitaan muutakin kuin sitä, että kirjoitetaan neljän seinän sisällä.”

Oman näkökulman perässä

Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja Janne Yläjoki yrittää löytää aiheita, joita isot koneistot eivät käsittele. ”Meillä ei voi olla aamulla verkossa ihan samaa kuin mitä tv-uutisissa on toisteltu edellisenä iltana.”

Lisää rahaa, suojaa ja oikeuksia

Nykyinen hallitus ei ole ollut media-alalle erityisen hyvä, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Digi-alv:n alentaminen olisi tärkein parannus.

Vaikeudet ongelmissa?

Suurissa ongelmissa -ilmaus yleistyy julkisessa kielenkäytössä, myös journalistisissa teksteissä, kirjoittaa Vesa Heikkinen. ”Yhtäältä kyse on kieleen kuuluvasta sanojen merkitysten vähittäisestä muuttumisesta, toisaalta tälle ajalle ominaisesta tavasta tarkastella maailmanmenoa.”

Kesäkeikalla. Ensimmäinen kesä toimittajana on vienyt Tuuli Rantasaloa monenlaisille juttukeikoille. 4. kesäkuuta hän haastatteli Paiholassa, Pielisjoen rannalla kesäkahvilaa pitäviä 4H-yrittäjiä (oik.) Johanna Väänästä, Maria Mäkeä ja Salla Karhua.

Hankalinta on tiivistää oleellinen

Ensimmäisessä oman alan työpaikassaan Tuuli Rantasalo jännitti etukäteen, odotetaanko harjoittelijan olevan valmis toimittaja.

1918 – med respekt

”När uppmärksammandet av inbördeskriget 1918 sparkade igång i januari i år var jag skeptisk: skulle vi klara av detta efter all #suomi100-hype?” skriver Magnus Londen.

Onnellinen yrittäjä

Freelancetyössä vuorottelevat epävarmuus - ja ylityöllistyminen. ”Silloin on niin lopussa, että vain turkulaisesta kasvattajaseurasta hankittu rutiini pelastaa”, kirjoittaa Lauri Rotko.

Ikuisesti pahoillani, Paula

Epäkohtelias vastaus puhelinmyyjälle oli maksaa Manu Haapalaiselle Paula Koivuniemen haastattelun.

Puheenaiheita takomaan

Susanne Salmi aloittaa Ylioppilaslehden päätoimittajana elokuussa.

Itse kasvatettu. Leikkokukkien lisäksi Satu Koivisto kasvattaa siirtolapuutarhassaan ruokakasveja. ”Esimerkiksi oman kasvihuoneen kurkku on uskomattoman makea ja rapea verrattuna kaupan kurkkuun.”

Ruuan alkulähteillä

Päätoimittaja Satu Koivisto rentoutuu ruokakasvien kauneuden äärellä siirtolapuutarhassa.

Tosielämän toimittajadraama

Viime vuonna kuvattu Vuosi New York Timesin toimituksessa näyttää ja kuulostaa parhailta tv-draamoilta – eikä välty niiden kliseiltä, kirjoittaa Marja Honkonen

Bra start för Medielaget

I slutet av 2017 hade andelslaget 172 medlemmar vilket var nästan 100 fler än vad man räknat med.

Hangöseminariet i september

Ekonomijournalistik, frilansliv, riksdagsvalet i Sverige och yttrandefriheten i Ryssland är huvudteman på årets publicistseminarium i Hangö.

Poimuri

Mediasta sanottua.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta