Aikakauslehdistön voimanainen

JOURNALISTI
8.9.2017

Sakari Sarkimaa, teksti

Kirjoittaja on Maire Varhelan entinen työtoveri.

Kuolleita: Maire Varhela

Päätoimittaja Maire Varhela (o.s. Raitasalo) kuoli äkillisesti 15. heinäkuuta Espoossa 88-vuotiaana keuhkokuumeeseen. Hän oli syntynyt 8. tammikuuta 1929 Helsingissä.

Varhelan toimittajan ura alkoi Ilta-Sanomissa 1952 ja jatkui Helsingin Sanomissa vuoteen 1967. Helsingin Sanomiin hän loi perhe-, ruoka- ja kuluttajasivut. Hän oli kuluttaja- ja palvelujournalismin uranuurtaja ja vaikutti Suomen kuluttajansuojalakien kehittymiseen.

Hän perusti Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehden pohjalta vuonna 1967 Kodin Kuvalehden sekä vuonna 1974 Suuri Käsityökerho -lehden. Varhela johti lehtiä yhtä aikaa kymmenen vuotta ja Kodin Kuvalehteä 17 vuotta.

Hän vetäytyi 55-vuotiaana eläkkeelle 1984, mutta jatkoi loppuun asti puhujana, freelancekirjoittajana ja järjestöaktiivina. Varhelalta ilmestyi alan klassikko Lihakirja 1970 ja eläkkeellä kolme keittokirjaa.

Varhela toimi myös journalistiyhdistysten hallituksissa. Hän oli perustamassa Aikakauslehtien päätoimittajien yhdistystä 1979, toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana ja oli yksi yhdistyksen Julius-palkinnon saajista.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta