Rohkeasti toimeen

Maiju Mitrunen

31-vuotias Journalistiliiton työosuuskunta Mediakunnan toiminnanjohtaja. Aloitti tehtävässä vuoden alusta.

Valmistunut kulttuurienvälisen viestinnän ja yleisen historian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2013.

Työskennellyt aiemmin Viestintä ja kehitys -säätiössä (Vikes) koordinaattorina ja tiedottajana sekä viestintäkonsulttina YK:n kehitysohjelman Pohjoismaiden toimistossa.

Työskennellyt myös vapaaehtoisena kasvuyritystapahtuma Slushin mediatiimissä.

JOURNALISTI
20.1.2017

Nina Erho, teksti
Kai Widell, kuva

Mediakunta aloitti toimintansa 9. tammikuuta. Nyt alkaa palveluiden kehittäminen jäsenten tarpeiden pohjalta, sanoo toiminnanjohtaja Maiju Mitrunen.

Maiju Mitrunen on hoitanut Mediakunnan toiminnanjohtajan tehtäviä vasta muutaman päivän, mutta takana ovat jo nettisivujen suunnittelu ja avaaminen ja koko toiminnan avajaiset Helsingissä.

”Hommia on tehty yötä myöten, mutta se on ollut tosi hauskaa ja kivaa. On hienoa päästä luomaan uutta, ja onhan hanke historiallinenkin. Tykkään ajatuksesta, että se herättelee ammattiyhdistysliikettä horroksesta.”

Myös Mediakunnan jäsenten intranet on avattu. Sen kautta Journalistiliiton perustama työosuuskunta hoitaa laskutuksen siihen jäseneksi liittyneiden töistä.

Mediakunnan jäsenyydestä hyötyy tyypillisesti freelancer, joka haluaa keskittyä journalismin ja viestinnän töihinsä, ei paperitöihin. Silti mukaan ovat tervetulleita kaikki Journalistiliiton jäsenet. Koska osuuskunnassa yrittäminen on työsuhteista, jäsenen ei tarvitse itse perehtyä yrittämisen koukeroihin. Lisäksi tuekseen saa yhteisön.

”Toiminnan alkuvaiheessa tuki voi olla vaikka apua freelancerin palkkion määrittelemisessä. Jatkossa olisi kiva miettiä porukalla esimerkiksi sitä, miten osuuskunta voisi myydä jäsentensä osaamista.”

Mediakunnan liittymismaksu on 99 euroa ja liittymispääoma euron. Palvelumaksu on kymmenen prosenttia jäsenen laskutuksesta.

 

Jos jäseniä kertyy paljon, myös vaikutusmahdollisuudet ja yhteistyömahdollisuudet työnantajien kanssa kasvavat. Osuuskunnan jäseniä työllistävä hyötyy, kun laskutus tulee osuuskunnalta eikä monelta eri ihmiseltä.

Keväällä Mitrunen jatkaa osuuskunnan palveluiden kehittämistä sen mukaan, mitä jäsenet kertovat tarvitsevansa ja haluavansa. Suunnitteilla on myös tapahtumia ja koulutuksia, aluksi yhdessä Journalistiliiton ja freelancereiden SFJ:n ja FAO:n kanssa.

Kun ensimmäisen toimintavuoden kokemukset on aikanaan kerätty, Mitrunen uskoo niiden kiinnostavan Suomessa ja ulkomailla. Toki moni on ehtinyt huomauttaa hänelle myös uuden avauksen riskeistä, mutta Mitrunen ei niitä pelkää.

”Hanke on lähtenyt aidoista tarpeista ja ongelmista, joita liiton jäsenille on syntynyt markkinatilanteen muuttuessa. Eiväthän asiat muutu, jos niitä ei edes yritetä ratkoa.”

Myös oman työuransa suhteen Mitrunen on aikoja sitten hyväksynyt, ettei kaikki ole ennustettavissa – ja välillähän yllätykset ovat myös hyviä.

”Kun hain tätä työtä, minulla oli ideoita ja haastattelukin meni hyvin, mutta ajattelin, että ikää ja kokemusta pitäisi olla enemmän. Kun sitten tulin valituksi, tajusin, että se onkin perusteeton itsekritiikki, mitä pitäisi olla vähemmän.”

Maiju Mitrunen

31-vuotias Journalistiliiton työosuuskunta Mediakunnan toiminnanjohtaja. Aloitti tehtävässä vuoden alusta.

Valmistunut kulttuurienvälisen viestinnän ja yleisen historian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2013.

Työskennellyt aiemmin Viestintä ja kehitys -säätiössä (Vikes) koordinaattorina ja tiedottajana sekä viestintäkonsulttina YK:n kehitysohjelman Pohjoismaiden toimistossa.

Työskennellyt myös vapaaehtoisena kasvuyritystapahtuma Slushin mediatiimissä.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta