Rohkeasti toimeen

Maiju Mitrunen

31-vuotias Journalistiliiton työosuuskunta Mediakunnan toiminnanjohtaja. Aloitti tehtävässä vuoden alusta.

Valmistunut kulttuurienvälisen viestinnän ja yleisen historian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2013.

Työskennellyt aiemmin Viestintä ja kehitys -säätiössä (Vikes) koordinaattorina ja tiedottajana sekä viestintäkonsulttina YK:n kehitysohjelman Pohjoismaiden toimistossa.

Työskennellyt myös vapaaehtoisena kasvuyritystapahtuma Slushin mediatiimissä.

JOURNALISTI
20.1.2017

Nina Erho, teksti
Kai Widell, kuva

Mediakunta aloitti toimintansa 9. tammikuuta. Nyt alkaa palveluiden kehittäminen jäsenten tarpeiden pohjalta, sanoo toiminnanjohtaja Maiju Mitrunen.

Maiju Mitrunen on hoitanut Mediakunnan toiminnanjohtajan tehtäviä vasta muutaman päivän, mutta takana ovat jo nettisivujen suunnittelu ja avaaminen ja koko toiminnan avajaiset Helsingissä.

”Hommia on tehty yötä myöten, mutta se on ollut tosi hauskaa ja kivaa. On hienoa päästä luomaan uutta, ja onhan hanke historiallinenkin. Tykkään ajatuksesta, että se herättelee ammattiyhdistysliikettä horroksesta.”

Myös Mediakunnan jäsenten intranet on avattu. Sen kautta Journalistiliiton perustama työosuuskunta hoitaa laskutuksen siihen jäseneksi liittyneiden töistä.

Mediakunnan jäsenyydestä hyötyy tyypillisesti freelancer, joka haluaa keskittyä journalismin ja viestinnän töihinsä, ei paperitöihin. Silti mukaan ovat tervetulleita kaikki Journalistiliiton jäsenet. Koska osuuskunnassa yrittäminen on työsuhteista, jäsenen ei tarvitse itse perehtyä yrittämisen koukeroihin. Lisäksi tuekseen saa yhteisön.

”Toiminnan alkuvaiheessa tuki voi olla vaikka apua freelancerin palkkion määrittelemisessä. Jatkossa olisi kiva miettiä porukalla esimerkiksi sitä, miten osuuskunta voisi myydä jäsentensä osaamista.”

Mediakunnan liittymismaksu on 99 euroa ja liittymispääoma euron. Palvelumaksu on kymmenen prosenttia jäsenen laskutuksesta.

 

Jos jäseniä kertyy paljon, myös vaikutusmahdollisuudet ja yhteistyömahdollisuudet työnantajien kanssa kasvavat. Osuuskunnan jäseniä työllistävä hyötyy, kun laskutus tulee osuuskunnalta eikä monelta eri ihmiseltä.

Keväällä Mitrunen jatkaa osuuskunnan palveluiden kehittämistä sen mukaan, mitä jäsenet kertovat tarvitsevansa ja haluavansa. Suunnitteilla on myös tapahtumia ja koulutuksia, aluksi yhdessä Journalistiliiton ja freelancereiden SFJ:n ja FAO:n kanssa.

Kun ensimmäisen toimintavuoden kokemukset on aikanaan kerätty, Mitrunen uskoo niiden kiinnostavan Suomessa ja ulkomailla. Toki moni on ehtinyt huomauttaa hänelle myös uuden avauksen riskeistä, mutta Mitrunen ei niitä pelkää.

”Hanke on lähtenyt aidoista tarpeista ja ongelmista, joita liiton jäsenille on syntynyt markkinatilanteen muuttuessa. Eiväthän asiat muutu, jos niitä ei edes yritetä ratkoa.”

Myös oman työuransa suhteen Mitrunen on aikoja sitten hyväksynyt, ettei kaikki ole ennustettavissa – ja välillähän yllätykset ovat myös hyviä.

”Kun hain tätä työtä, minulla oli ideoita ja haastattelukin meni hyvin, mutta ajattelin, että ikää ja kokemusta pitäisi olla enemmän. Kun sitten tulin valituksi, tajusin, että se onkin perusteeton itsekritiikki, mitä pitäisi olla vähemmän.”

Maiju Mitrunen

31-vuotias Journalistiliiton työosuuskunta Mediakunnan toiminnanjohtaja. Aloitti tehtävässä vuoden alusta.

Valmistunut kulttuurienvälisen viestinnän ja yleisen historian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2013.

Työskennellyt aiemmin Viestintä ja kehitys -säätiössä (Vikes) koordinaattorina ja tiedottajana sekä viestintäkonsulttina YK:n kehitysohjelman Pohjoismaiden toimistossa.

Työskennellyt myös vapaaehtoisena kasvuyritystapahtuma Slushin mediatiimissä.8 2019
Arkisto

Freelancereiden tulot kasvavat ja he voivat hyvin, mutta he tekevät vähemmän journalismia

”On välttämätöntä, että liitto saisi jatkossa edustaa freelancereita neuvotteluissa”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Suolen toiminta kiinnostaa lukijoita enemmän kuin politiikka, Anu Ubaud

Helsingin Sanomien uusi päätoimittaja Anu Ubaud on tarkka yöunistaan ja siitä, ettei HS tee sisältömarkkinointiyhteistyötä Kiinan kansantasavallan kanssa.

Putinin trollit hyötyisi kriittisyydestä, mutta on tärkeä, ainutlaatuinen teos

”Kirjalla on kaksi suurta ansiota. Ensimmäinen on se, että Aro paljastaa, miten vaisusti isot yhtiöt kuten Facebook, Twitter ja Google ovat toimineet propagandaa vastaan”, kirjoittaa Anna-Lena Laurén arviossaan Jessikka Aron kirjasta.

Kiire on huumetta, kyvyttömyyttä ja usein oma valinta

”Olisiko sinulla vähemmän syövyttävää kiirettä, jos veisit asiat useammin loppuun saakka ja ottaisit vastuun päätöksistäsi”, kysyy Lauri Rotko.

När skattepengarna blev affärshemlighet

”Bara för att Finland just nu är det tredje minst korrupta landet i världen är vi på inget sätt immuna eller ens vaccinerade”, skiver Mikaela Löv.

Ylen journalismissa pitää näkyä yleisön arki

Poliitikot päättävät Ylen rahoituksesta ja tavoitteista. Näin tavoitteet vaikuttivat tasa-arvosta ja kotitöiden jakautumisesta kertovan jutun syntyyn.

Onko eropaketti hyvä diili? Siitä päättämiseen tarvitaan aikaa ja rauhaa.

Työsuhteiden päättäminen tapahtuu kaavamaisen mekaanisesti, vaikka siinä tilanteessa jos missä kaikkia pitäisi kohdella yksilöinä, kirjoittaa Tuomo Lappalainen

Uusi opiskelijalähettiläs Laura Forsén toivoo liiton puuttuvan palkattomiin harjoitteluihin

Laura Forsén aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. ”Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua 'boksin ulkopuolelta'.”

Jyrsijä ei pysynyt uskollisena latinalle

Ajatus gerbillistä oli sinänsä kaunis, kirjoittaa Ville Eloranta.

”Siellähän te olettekin”

Kuolleita: Uutisjuontaja Kari Toivonen 28. 7. 1942 Helsinki – 28. 9. 2019 Helsinki

Valoisa työkaveri on poissa

Kuolleita: Tapani Hannikainen 23. 3. 1958 Nuijamaa – 28. 9. 2019 Helsinki

”Pirzi” omistautui perheelle ja ystäville

Kuolleita: Toimistosihteeri Pirkko Vuortama 19. 6. 1940 Lappeenranta – 1. 3. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta