Takasivu

JOURNALISTI
20.1.2017

Journalistin toimitus, teksti
Jari Peltonen, pilapiirros

Provokatiivisia huomioita.

Juhlavuoden suuri sota, osa 100

Suomi täyttää pian sata vuotta, mutta 78 vuotta sitten alkanut talvisota ja sen jatkot ja etkot täyttävät edelleen suomalaismedian.

Tyylihän on vanhastaan tuttu: Suomi-sotilas se vaan ampuu korsunsa raosta sen yhdennentoistakin ryssän ja veistelee toisella kädellään puuleluja lapsille, jos vaan lottien naurattamiseltaan ennättää. Välillä sankarihaudataan Marski-mitalein koristeltu aseveli eikä ketään ei koskaan jätetä mihinkään – paitsi lapset Ruotsiin.

Virallista sotajylinää ovat viime aikoina piipityksellään häirinneet vain muutamat pehmotoimittelijat, jotka ovat nostaneet esiin sodan käyneiden miesten mielenterveysongelmia ja muuta hippihöpötystä.

Onneksi maamme juhlavuosi näyttää palauttavan kurin ja järjestyksen. Esimerkiksi Ilta-Sanomat julkaisee peräti sata sotatarinaa videoina, joissa on sama kaiku askelten: veteraani muistelee sotaa.

Asento. Ei lepoa!

Manu Marttinen

 

Uhkea linja, kuvat julki

Keskisuomalainen-konserniin kuuluva viihdeuutissivusto Iltamakasiini vaikuttaa suhtautuvan intohimoisesti vähäpukeisiin naisiin. Sivusto julkaisee huomattavan paljon ”uutisia”, joissa on kuva naisesta ja otsikossa tyypillisesti joku sanoista uhkea, seksikäs, uimaasu, paljastava, märkä, nännit, pakara, takakuva, peppu tai alusasu.

Nyt sivusto on löytänyt toisenkin kulmakiven uutisointiinsa.

Sivusto nimittäin julkaisee säännöllisesti seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä rikosuutisia ulkomailta. Yhteinen nimittäjä uutisille on naisopettaja, joka on käyttänyt hyväkseen (nuorempia) oppilaitaan. Samanlaisia uutisia löytyy sivustolta kymmenittäin. Siis tähän tyyliin:

”Espanjankielen opettajalla seksisuhde 16-vuotiaan poikaoppilaansa kanssa, poliisi etsii.”

”Opettajatar sai tuomion seksisuhteesta 14-vuotiaan opiskelijapojan kanssa, kuva julki.”

”Näin hurjaa oli 24v. opettajattaren ja 17v. oppilaan välinen seksisuhde, kuva julki.”

Valittu linja taitaa paljastaa enemmän toimituksesta kuin ympäröivästä maailmasta, mutta naisista Iltamakasiinin uutisointi antaa aika yksiulotteisen kuvan.

Manu Marttinen

 

Eikö kukaan ajattele lapsia?

Aina toimittaja ei ole pienten puolella. Julkisen sanan neuvosto antoi viime vuonna peräti kolme langettavaa, joissa se viittasi periaatelausumaansa lasten esiintymisestä mediassa.

Vaan ei hätää! Keskustan äänenkannattaja ja lasten paras ystävä Suomenmaa tormakoitui 12. tammikuuta suomimaan muuta mediaa siitä, että se ahdistelee lapsia. Nimittäin Juha Sipilän (kesk.) lapsia.

Jutussa Mikko Sipilä, 33, kertoo, miten toimittajat ovat tavoitelleet häntä ”aggressiivisesti” puheluilla, tekstiviesteillä ja sähköposteilla. Hän suhteuttaa määrän isä-Sipilän Ylen toimittajalle lähettämiin sähköposteihin: niitä oli vain 20 päivässä, kun poika-Sipilä oli saanut vastaavan määrän yhteydenottoja tunnissa.

Mikko Sipilältä toimittajat ovat udelleet tämän yrityksistä. Sen skuupin – eli listan Mikko Sipilän omistuksista ja mediakriittiset kommentit – sai nyt Suomenmaa. Lisäksi paljastetaan, ettei sijoitusyhtiö ole ehtymätön rahanlähde.

Jutussa Mikko Sipilä toivoo, että hänen aikuiset sisaruksensa voitaisiin tämän tilityksen jälkeen jättää rauhaan.

Tämä selvä. Onhan lapsilla erityinen oikeus yksityiselämän suojaan.

Marja Honkonen5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta