Takasivu

JOURNALISTI
20.1.2017

Journalistin toimitus, teksti
Jari Peltonen, pilapiirros

Provokatiivisia huomioita.

Juhlavuoden suuri sota, osa 100

Suomi täyttää pian sata vuotta, mutta 78 vuotta sitten alkanut talvisota ja sen jatkot ja etkot täyttävät edelleen suomalaismedian.

Tyylihän on vanhastaan tuttu: Suomi-sotilas se vaan ampuu korsunsa raosta sen yhdennentoistakin ryssän ja veistelee toisella kädellään puuleluja lapsille, jos vaan lottien naurattamiseltaan ennättää. Välillä sankarihaudataan Marski-mitalein koristeltu aseveli eikä ketään ei koskaan jätetä mihinkään – paitsi lapset Ruotsiin.

Virallista sotajylinää ovat viime aikoina piipityksellään häirinneet vain muutamat pehmotoimittelijat, jotka ovat nostaneet esiin sodan käyneiden miesten mielenterveysongelmia ja muuta hippihöpötystä.

Onneksi maamme juhlavuosi näyttää palauttavan kurin ja järjestyksen. Esimerkiksi Ilta-Sanomat julkaisee peräti sata sotatarinaa videoina, joissa on sama kaiku askelten: veteraani muistelee sotaa.

Asento. Ei lepoa!

Manu Marttinen

 

Uhkea linja, kuvat julki

Keskisuomalainen-konserniin kuuluva viihdeuutissivusto Iltamakasiini vaikuttaa suhtautuvan intohimoisesti vähäpukeisiin naisiin. Sivusto julkaisee huomattavan paljon ”uutisia”, joissa on kuva naisesta ja otsikossa tyypillisesti joku sanoista uhkea, seksikäs, uimaasu, paljastava, märkä, nännit, pakara, takakuva, peppu tai alusasu.

Nyt sivusto on löytänyt toisenkin kulmakiven uutisointiinsa.

Sivusto nimittäin julkaisee säännöllisesti seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä rikosuutisia ulkomailta. Yhteinen nimittäjä uutisille on naisopettaja, joka on käyttänyt hyväkseen (nuorempia) oppilaitaan. Samanlaisia uutisia löytyy sivustolta kymmenittäin. Siis tähän tyyliin:

”Espanjankielen opettajalla seksisuhde 16-vuotiaan poikaoppilaansa kanssa, poliisi etsii.”

”Opettajatar sai tuomion seksisuhteesta 14-vuotiaan opiskelijapojan kanssa, kuva julki.”

”Näin hurjaa oli 24v. opettajattaren ja 17v. oppilaan välinen seksisuhde, kuva julki.”

Valittu linja taitaa paljastaa enemmän toimituksesta kuin ympäröivästä maailmasta, mutta naisista Iltamakasiinin uutisointi antaa aika yksiulotteisen kuvan.

Manu Marttinen

 

Eikö kukaan ajattele lapsia?

Aina toimittaja ei ole pienten puolella. Julkisen sanan neuvosto antoi viime vuonna peräti kolme langettavaa, joissa se viittasi periaatelausumaansa lasten esiintymisestä mediassa.

Vaan ei hätää! Keskustan äänenkannattaja ja lasten paras ystävä Suomenmaa tormakoitui 12. tammikuuta suomimaan muuta mediaa siitä, että se ahdistelee lapsia. Nimittäin Juha Sipilän (kesk.) lapsia.

Jutussa Mikko Sipilä, 33, kertoo, miten toimittajat ovat tavoitelleet häntä ”aggressiivisesti” puheluilla, tekstiviesteillä ja sähköposteilla. Hän suhteuttaa määrän isä-Sipilän Ylen toimittajalle lähettämiin sähköposteihin: niitä oli vain 20 päivässä, kun poika-Sipilä oli saanut vastaavan määrän yhteydenottoja tunnissa.

Mikko Sipilältä toimittajat ovat udelleet tämän yrityksistä. Sen skuupin – eli listan Mikko Sipilän omistuksista ja mediakriittiset kommentit – sai nyt Suomenmaa. Lisäksi paljastetaan, ettei sijoitusyhtiö ole ehtymätön rahanlähde.

Jutussa Mikko Sipilä toivoo, että hänen aikuiset sisaruksensa voitaisiin tämän tilityksen jälkeen jättää rauhaan.

Tämä selvä. Onhan lapsilla erityinen oikeus yksityiselämän suojaan.

Marja Honkonen1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta