Kristofer och Stina, hand i hand

JOURNALISTI
11.8.2016

Anne Suominen, text

Döda: Kristofer Gylling och Kristina Wallendorff

Journalistparet Kristofer Gylling och Kristina Wallendorff är borta. Kristofer avled den 22 maj och Kristina den 13 juni.

Kristofer och Stina inledde den journalistiska karriären på FNB men flyttade i slutet av 1970-talet till Yle, där de stannade fram till pensioneringen.

Stina var ett känt ansikte i TV-nytt. Hon läste nyhetssändningar men jobbade också som redaktionssekreterare.

Hon var en chef som visste vad hon ville och hon var snabb i vändningarna då det behövdes. Många minns fortfarande sina första, staplande steg som nyhetsreporter med Stina som krävande men trygg och skicklig mentor.

Kristofer jobbade framförallt som politisk journalist. Han var lärofar för oss unga kvinnor som kom in i det rätt slutna manliga skrået på 70- och 80-talet. Hans pålästa respektlöshet retade gallfeber på politikerna och han uppmande alltid oss yngre att aldrig nöja oss med enkla svar.

Stina och Kristofer var ett tufft par men bakom den professionella fasaden fanns en stor värme. Dörren till hemmet i Kyrkslätt stod öppen för tidigare kolleger också efter att de två gått i pension. Där kunde Stina koppla av i sin älskade trädgård och Kristofer med sudoku och korsstygnsbroderier.

Skribenten är politisk journalist på Yle nyheter, Stinas och Kristofers kollega och vän.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta