Hurmaavat hupeltajat

JOURNALISTI
11.8.2016

Vesa Heikkinen, teksti
vesa.pekka.heikkinen@luukku.com
Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Mitä korkeammalta aurinko paistaa, sitä matalammalla on toimittajan rima ja uutisen kynnys, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Voi-hellantuutelit-tentään! Lutuinen luonto saa surnalistit söpöilemään.

Mitä korkeammalta aurinko paistaa, sitä matalammalla on toimittajan rima ja uutisen kynnys. Eläinuutisissa kynnys on joskus todella matalalla.

Nämä Iltalehden heinäkuiset otsikot puhukoot puolestaan: Jorma ikuisti hellyttävän näyn Lahdessa: Orava kantaa poikasta suussaan ja Poliisi pelasti pöllön Länsiväylältä – kietoi linnun takin sisään.

Sööttejä ovat, kesätekstien elukat. Myös karhut, kuten Koillissanomat todistaa: Tässä tämän perjantain söpöimmät karhunpennut.

Heinähelteillä eläimet eivät jätä kylmiksi tiedetoimittajiakaan. Näin Helsingin Sanomien tiedesivuilla: Pikkumyyrävyötiäinen on (…) vain nyrkin kokoinen, vaaleanpunainen hupeltaja. (…) tätä söpöä vyötiäistä ei saa pyydystää.

Hurmaava hupeltaja! Mitä tämä tämmöinen tunteileva tiedetoimittelu oikein on!

Villieläimet kuvataan teksteissä ikään kuin rakastettuina lemmikkeinä. Kyse on sekä ei-inhimillisten olentojen kritiikittömästä inhimillistämisestä että avoimesti arvottavista kielellisistä valinnoista.

Kun kirjoitetaan uutistekstiä luonnosta, on ilmeisesti ihan jees ottaa avoimesti kantaa ja esittää mielipiteitä faktoina. Oikeasti on makuasia, onko pentuaan kantava orava hellyttävä vai muunlainen näky. Monien mielestä karhut ja vyötiäiset eivät ole söpöjä, pikemminkin outoja tai pelottavia.

Vaan eipä hätää! Onneksi journalismia on joka junaan, niemeen, notkoon ja saarelmaan. Söpöilyn vastapainoksi meitä muistutetaan tavan takaa armottomasta luonnosta, joka on täynnä isoja ja pieniä uhkia: Zikavirussääsket. Punkit basiliskoineen. Jätskejä jahtaavat lokit. Ilmastonmuutos, maailmanloppu.

Ja ne tappajahaitkin… anteeksi: -hauetkin vaanivat rannoillamme taas. Ilta-Sanomat uutisoi: Hauki raateli Marja-Leenaa, 71 – veri kasteli pyyhkeen punaiseksi.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta