Raveista työkseen kirjoittava toimittaja Toni Niemistö omistaa itsekin ravihevosia, mutta ei ole joutunut kommentoimaan omistamansa hevosen lähtöjä. Haastateltavana ravivalmentaja Lauri Evijoki, kuvaajana Jari Kosunen.

Hevosmiesten tietotoimisto

JOURNALISTI
11.8.2016

Kirsi Haapamatti, teksti
Johannes Tervo, kuva

Toimittaja Toni Niemistö seuraa raveja aina kun on valveilla.

Toni Niemistön jokainen arkiaamu alkaa samalla tavalla. Hän avaa koneen kotitoimistollaan ja tarkistaa päivän ravilähtöjen poisjäännit. Sitten hän naputtelee R-kioskeihin menevät päivän ravivihjeet lopulliseen muotoonsa. Totoraveja on joka päivä parit kolmet ympäri Suomea, niissä keskimäärin kymmenen lähtöä. Joka-aamuinen urakka on ohi lounaaseen mennessä.

Suurin osa muustakin työajasta Niemistöllä kuluu läppärin ääressä. Hän metsästää hevos- ja ravialan uutisia, soittelee hevosten valmentajilta ja omistajilta sitaatteja juttuihin, seuraa ravien nettilähetyksiä ja valmistelee seuraavan päivän vihjeitä.

Raviurheilu erikoisalana kuulostaa kapealta. Onko se?

”Onhan tämä haavoittuvainen tilanne yrittäjälle, tietenkin. Olen kuitenkin kymmenen vuoden aikana tottunut siihen, että asiat muuttuvat. Yleensä voin suunnitella töitä noin vuoden ajanjakson eteenpäin.”

Niemistön freelancetyö ei perustu juttumyyntiin eikä satunnaisiin keikkoihin. Hän solmii toimeksiantajien kanssa pidempiä sopimuksia. Tällä hetkellä häntä työllistävät ravipelivihjeiden teko ja asiantuntija-kommentaattorin työt MTV Maxin ravilähetyksissä. Hän myös toimittaa ja tuottaa TotoTV:n ravilähetysten taustajuttuja, ja sopii inserteille tekijöitä. Niemistö toki myös kirjoittaa juttuja esimerkiksi Hevosurheiluun.

”Olen tällainen monitoimihöyryäjä. Kotona on kaksi pientä lasta, ja olen hieman vähentänyt reissutyötä. Teen 90 prosenttia työstä etänä kotikoneella. Kesällä suurten ravitapahtumien aikaan olen toki enemmän raviradoilla tekemässä lähetyksiä.”

Muodollista toimittajan koulutusta Niemistöllä ei ole. Hänet napattiin Kuopion raviradan toimistohommista kesällä 2004 tekemään Urheilukanavan ravilähetyksiä. Ravilähetykset ovat sittemmin vaihtuneet kanavalta toiselle, ja niin myös alaan vihkiytynyt, raviyleisön mieleinen esiintyjä Niemistö.

”Seuraan raveja kaiken valveillaoloaikani. Ravit ovat intohimo, en osaa pitää tätä aina edes työnä. Työtä on riittänyt, enkä ole joutunut sitä vielä hakemalla hakemaan.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta