Raveista työkseen kirjoittava toimittaja Toni Niemistö omistaa itsekin ravihevosia, mutta ei ole joutunut kommentoimaan omistamansa hevosen lähtöjä. Haastateltavana ravivalmentaja Lauri Evijoki, kuvaajana Jari Kosunen.

Hevosmiesten tietotoimisto

JOURNALISTI
11.8.2016

Kirsi Haapamatti, teksti
Johannes Tervo, kuva

Toimittaja Toni Niemistö seuraa raveja aina kun on valveilla.

Toni Niemistön jokainen arkiaamu alkaa samalla tavalla. Hän avaa koneen kotitoimistollaan ja tarkistaa päivän ravilähtöjen poisjäännit. Sitten hän naputtelee R-kioskeihin menevät päivän ravivihjeet lopulliseen muotoonsa. Totoraveja on joka päivä parit kolmet ympäri Suomea, niissä keskimäärin kymmenen lähtöä. Joka-aamuinen urakka on ohi lounaaseen mennessä.

Suurin osa muustakin työajasta Niemistöllä kuluu läppärin ääressä. Hän metsästää hevos- ja ravialan uutisia, soittelee hevosten valmentajilta ja omistajilta sitaatteja juttuihin, seuraa ravien nettilähetyksiä ja valmistelee seuraavan päivän vihjeitä.

Raviurheilu erikoisalana kuulostaa kapealta. Onko se?

”Onhan tämä haavoittuvainen tilanne yrittäjälle, tietenkin. Olen kuitenkin kymmenen vuoden aikana tottunut siihen, että asiat muuttuvat. Yleensä voin suunnitella töitä noin vuoden ajanjakson eteenpäin.”

Niemistön freelancetyö ei perustu juttumyyntiin eikä satunnaisiin keikkoihin. Hän solmii toimeksiantajien kanssa pidempiä sopimuksia. Tällä hetkellä häntä työllistävät ravipelivihjeiden teko ja asiantuntija-kommentaattorin työt MTV Maxin ravilähetyksissä. Hän myös toimittaa ja tuottaa TotoTV:n ravilähetysten taustajuttuja, ja sopii inserteille tekijöitä. Niemistö toki myös kirjoittaa juttuja esimerkiksi Hevosurheiluun.

”Olen tällainen monitoimihöyryäjä. Kotona on kaksi pientä lasta, ja olen hieman vähentänyt reissutyötä. Teen 90 prosenttia työstä etänä kotikoneella. Kesällä suurten ravitapahtumien aikaan olen toki enemmän raviradoilla tekemässä lähetyksiä.”

Muodollista toimittajan koulutusta Niemistöllä ei ole. Hänet napattiin Kuopion raviradan toimistohommista kesällä 2004 tekemään Urheilukanavan ravilähetyksiä. Ravilähetykset ovat sittemmin vaihtuneet kanavalta toiselle, ja niin myös alaan vihkiytynyt, raviyleisön mieleinen esiintyjä Niemistö.

”Seuraan raveja kaiken valveillaoloaikani. Ravit ovat intohimo, en osaa pitää tätä aina edes työnä. Työtä on riittänyt, enkä ole joutunut sitä vielä hakemalla hakemaan.”3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta