Haussa maksullinen sparraaja

JOURNALISTI
11.8.2016

Anna-Sofia Nieminen
sohvi.nieminen@gmail.com
Kirjoittaja on Improbaturin päätoimittaja ja vapaa toimittaja.

Päätoimittajan hommassa olen onnekas, kun pystyn tukeutumaan toimitussihteeriin. Lopun aikaa, vapaana toimittajana, kaipaan usein sparrausapua, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Kun aloitin keväällä lukiolaisten aikakauslehden Improbaturin päätoimittajana, hankin ensi töikseni hyvän toimitussihteerin.

Tässä tapauksessa toimitussihteeri tarkoittaa avustajaa, joka saa parin päivän palkkion per lehti. Hän ideoi ja editoi juttuja kanssani, mutta hänen tärkein tehtävänsä ei ole pilkunviilaus. Hän on paljon enemmän: henkinen tuki ja pallotteluseinä ja kanssaeläjä.

Kun epäröin tai fiilistelen jotain, voin soittaa hänelle. Kun haluan pohtia yksittäisen jutun yksittäistä lausetta tai lehden isoja linjoja, voin soittaa hänelle. Se on tärkeää toimituksessa, jossa ei lisäkseni ole muita toimittajia.

Helsingin Sanomat kertoi heinäkuun lopulla ammattimaisesta kanssa-ajattelijasta, jonka yritysjohtajat voivat pyytää työparikseen, ajattelemaan asioita eteenpäin – johtajat kun puurtavat usein yksin. HS:n jutussa kolme johtajaa tapasi kanssa-ajattelijan. Syntyi oivalluksia esimerkiksi omasta johtamistyylistä ja tavasta viestiä.

Kun luin juttua, en voinut olla ajattelematta, miten yksin vapaa toimittaja välillä työskentelee.

Päätoimittajan hommassa olen onnekas, kun pystyn tukeutumaan toimitussihteeriin. Päätoimittajuus vie kuitenkin vain alle puolet työajastani. Lopun aikaa, vapaana toimittajana, kaipaan usein sparrausapua.

Juttutuokio sparraajan kanssa voi helpottaa, kun jumittaa yhden ja saman tekstin parissa ties monettako päivää. Parhaimmillaan välttää jumit kokonaan, jos tekstistä saa jo raakilevaiheessa kommentteja. Keskustelukumppani on kullanarvoinen myös ideoinnissa, ideoiden jatkokehittelyssä ja huonojen ideoiden tunnistamisessa.

Yhtä lailla apua voi tarvita isojen linjojen pohtimiseen: mikä olisi seuraava hyvä liike uralla?

Toki lehtien ostavat toimittajat kehittävät juttuja eteenpäin kanssani, mutta eivät he ole tasavertaisia sparrauskumppaneita. Välillä vaivaan työasioilla kavereita tai puolisoa, mutta heillä on omatkin hommat hoidettavanaan.

Siksi kaipaan jotakuta, joka sparraisi työkseen. Jotakuta, jonka puoleen voisin kääntyä huoletta, koska tietäisin, että hän saisi keskusteluistamme palkkion. Maksaisin mielelläni palvelusta, joka säästäisi omaa aikaani ja läheisteni hermoja.

Voisiko joku kokenut toimittaja perustaa kanssatoimittaja-palvelun?8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta