Haussa maksullinen sparraaja

JOURNALISTI
11.8.2016

Anna-Sofia Nieminen
sohvi.nieminen@gmail.com
Kirjoittaja on Improbaturin päätoimittaja ja vapaa toimittaja.

Päätoimittajan hommassa olen onnekas, kun pystyn tukeutumaan toimitussihteeriin. Lopun aikaa, vapaana toimittajana, kaipaan usein sparrausapua, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Kun aloitin keväällä lukiolaisten aikakauslehden Improbaturin päätoimittajana, hankin ensi töikseni hyvän toimitussihteerin.

Tässä tapauksessa toimitussihteeri tarkoittaa avustajaa, joka saa parin päivän palkkion per lehti. Hän ideoi ja editoi juttuja kanssani, mutta hänen tärkein tehtävänsä ei ole pilkunviilaus. Hän on paljon enemmän: henkinen tuki ja pallotteluseinä ja kanssaeläjä.

Kun epäröin tai fiilistelen jotain, voin soittaa hänelle. Kun haluan pohtia yksittäisen jutun yksittäistä lausetta tai lehden isoja linjoja, voin soittaa hänelle. Se on tärkeää toimituksessa, jossa ei lisäkseni ole muita toimittajia.

Helsingin Sanomat kertoi heinäkuun lopulla ammattimaisesta kanssa-ajattelijasta, jonka yritysjohtajat voivat pyytää työparikseen, ajattelemaan asioita eteenpäin – johtajat kun puurtavat usein yksin. HS:n jutussa kolme johtajaa tapasi kanssa-ajattelijan. Syntyi oivalluksia esimerkiksi omasta johtamistyylistä ja tavasta viestiä.

Kun luin juttua, en voinut olla ajattelematta, miten yksin vapaa toimittaja välillä työskentelee.

Päätoimittajan hommassa olen onnekas, kun pystyn tukeutumaan toimitussihteeriin. Päätoimittajuus vie kuitenkin vain alle puolet työajastani. Lopun aikaa, vapaana toimittajana, kaipaan usein sparrausapua.

Juttutuokio sparraajan kanssa voi helpottaa, kun jumittaa yhden ja saman tekstin parissa ties monettako päivää. Parhaimmillaan välttää jumit kokonaan, jos tekstistä saa jo raakilevaiheessa kommentteja. Keskustelukumppani on kullanarvoinen myös ideoinnissa, ideoiden jatkokehittelyssä ja huonojen ideoiden tunnistamisessa.

Yhtä lailla apua voi tarvita isojen linjojen pohtimiseen: mikä olisi seuraava hyvä liike uralla?

Toki lehtien ostavat toimittajat kehittävät juttuja eteenpäin kanssani, mutta eivät he ole tasavertaisia sparrauskumppaneita. Välillä vaivaan työasioilla kavereita tai puolisoa, mutta heillä on omatkin hommat hoidettavanaan.

Siksi kaipaan jotakuta, joka sparraisi työkseen. Jotakuta, jonka puoleen voisin kääntyä huoletta, koska tietäisin, että hän saisi keskusteluistamme palkkion. Maksaisin mielelläni palvelusta, joka säästäisi omaa aikaani ja läheisteni hermoja.

Voisiko joku kokenut toimittaja perustaa kanssatoimittaja-palvelun?5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta