Outi Salovaaran kannatti osuuskunnan perustamista, mutta hänen mielestään valtuustossa esitelty osuusmalli jätti liikaa kysymyksiä auki. Veera Tegelberg sanoo, että opiskelijoiden keskuudessa hanke saanut poikkeuksellisen myönteisen vastaanoton.

Työosuuskunnalle kiitosta

JOURNALISTI
9.6.2016

Manu Marttinen, teksti
Heli Saarela, kuva

Journalistiliiton valtuusto päätti toukokuun lopulla osuuskunnan perustamisesta. Toiminta käynnistyy ensi syksynä.

Journalistiliiton valtuusto päätti toukokuun kokouksessa media-alan työosuuskunnan perustamisesta. Päätös on kerännyt laajasti kiitosta.

Työministeri Jari Lindström (ps.) arvioi, että Journalistiliiton avaus voi toimia esimerkkinä laajemminkin työmarkkinoilla.

”Hieno ajatus ja tuen tätä. On hyvä että uusia ideoita tuodaan esille ja niitä myös uskalletaan kokeilla. Seuraan mielenkiinnolla, mitä kokemuksia tästä saadaan. Osuuskunta-ajattelussa voi olla paljon annettavaa muuallekin, esimerkiksi maahanmuuttajien työllistymiselle”, Lindström sanoo avustajansa välittämässä sähköpostiviestissä.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto kehuu päätöstä.

”Se kertoo tarpeesta, joka on syntynyt säännöllisen palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastoon. Sosiaaliturvalainsäädäntö on monimutkainen ja byrokraattinen, mutta osuuskunnan jäsenenä ei tarvitse keskittyä sosiaaliturvan hankkimiseen vaan voi keskittyä työn tekemiseen”, Alanko-Kahiluoto sanoo.


Freelancerit ovat arvioineet päätöstä on arvioitu jopa historialliseksi.

”Yksikään suomalainen ammattiliitto ei ole tätä ennen perustanut jäsenilleen osuuskuntaa. Muut tulevat seuraamaan Journalistiliittoa”, sanoo SFJ:n puheenjohtaja Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Gradun tekoa aloitteleva opiskelija Veera Tegelberg kertoo opiskelijoiden olevan kiinnostuneita osuuskunnasta. Hän itse tähtää vakituiseen työsuhteeseen, mutta pitää osuuskuntaa hyvänä vaihtoehtona.

”Osuuskunta on nuorten toimittajien keskuudessa yhä suositumpi työmuoto. Siitä saa työyhteisön ja asema on muutenkin parempi kuin freelancerina työskentely”, Tegelberg sanoo.

Osuuskunta aloittaa toimintansa ensi syksynä. Journalistiliitto rahoittaa toiminnan perustamismenoja 4 000 eurolla. Lisäksi liittoa myöntää yritykselle noin 70 000 euroon suuruisen lainan.

Toiminta pitäisi saada kannattavaksi, kun vähintään 60 osuuskunnan jäsentä laskuttaa työstään tuhat euroa kuukaudessa, josta osuuskunta perii palvelumaksun. Maksun suuruus päätetään myöhemmin.

SJL:n lakimies Jussi Salokangas sanoo, että kesän ja alkusyksyn aikana ratkaistaan loput yksityiskohdat.

”Osuuskunta ponnistetaan käyntiin joka tapauksessa käyntiin kesälomien jälkeen.”

Keksi osuuskunnalle nimi! Lisätiedot Journalistiliitto.fi.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta