Outi Salovaaran kannatti osuuskunnan perustamista, mutta hänen mielestään valtuustossa esitelty osuusmalli jätti liikaa kysymyksiä auki. Veera Tegelberg sanoo, että opiskelijoiden keskuudessa hanke saanut poikkeuksellisen myönteisen vastaanoton.

Työosuuskunnalle kiitosta

JOURNALISTI
9.6.2016

Manu Marttinen, teksti
Heli Saarela, kuva

Journalistiliiton valtuusto päätti toukokuun lopulla osuuskunnan perustamisesta. Toiminta käynnistyy ensi syksynä.

Journalistiliiton valtuusto päätti toukokuun kokouksessa media-alan työosuuskunnan perustamisesta. Päätös on kerännyt laajasti kiitosta.

Työministeri Jari Lindström (ps.) arvioi, että Journalistiliiton avaus voi toimia esimerkkinä laajemminkin työmarkkinoilla.

”Hieno ajatus ja tuen tätä. On hyvä että uusia ideoita tuodaan esille ja niitä myös uskalletaan kokeilla. Seuraan mielenkiinnolla, mitä kokemuksia tästä saadaan. Osuuskunta-ajattelussa voi olla paljon annettavaa muuallekin, esimerkiksi maahanmuuttajien työllistymiselle”, Lindström sanoo avustajansa välittämässä sähköpostiviestissä.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto kehuu päätöstä.

”Se kertoo tarpeesta, joka on syntynyt säännöllisen palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastoon. Sosiaaliturvalainsäädäntö on monimutkainen ja byrokraattinen, mutta osuuskunnan jäsenenä ei tarvitse keskittyä sosiaaliturvan hankkimiseen vaan voi keskittyä työn tekemiseen”, Alanko-Kahiluoto sanoo.


Freelancerit ovat arvioineet päätöstä on arvioitu jopa historialliseksi.

”Yksikään suomalainen ammattiliitto ei ole tätä ennen perustanut jäsenilleen osuuskuntaa. Muut tulevat seuraamaan Journalistiliittoa”, sanoo SFJ:n puheenjohtaja Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Gradun tekoa aloitteleva opiskelija Veera Tegelberg kertoo opiskelijoiden olevan kiinnostuneita osuuskunnasta. Hän itse tähtää vakituiseen työsuhteeseen, mutta pitää osuuskuntaa hyvänä vaihtoehtona.

”Osuuskunta on nuorten toimittajien keskuudessa yhä suositumpi työmuoto. Siitä saa työyhteisön ja asema on muutenkin parempi kuin freelancerina työskentely”, Tegelberg sanoo.

Osuuskunta aloittaa toimintansa ensi syksynä. Journalistiliitto rahoittaa toiminnan perustamismenoja 4 000 eurolla. Lisäksi liittoa myöntää yritykselle noin 70 000 euroon suuruisen lainan.

Toiminta pitäisi saada kannattavaksi, kun vähintään 60 osuuskunnan jäsentä laskuttaa työstään tuhat euroa kuukaudessa, josta osuuskunta perii palvelumaksun. Maksun suuruus päätetään myöhemmin.

SJL:n lakimies Jussi Salokangas sanoo, että kesän ja alkusyksyn aikana ratkaistaan loput yksityiskohdat.

”Osuuskunta ponnistetaan käyntiin joka tapauksessa käyntiin kesälomien jälkeen.”

Keksi osuuskunnalle nimi! Lisätiedot Journalistiliitto.fi.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta