Printti-Glorian Virpi Suutari -juttua täydentää verkkovideo, jonka henki on sama kuin valokuvissa. ”Toisaalta videot ovat aina vähän tilanteen lapsia. Esimerkiksi ääni on välillä haastattelusta, välillä erikseen otettua”, sanoo AD Sanna Vauhkonen.

Ihminen osana maisemaa

Sanna Vauhkonen, 45

Glorian AD

Työskennellyt aiemmin Glorian Kodissa, Suuri Käsityö -lehdessä ja Me Naisissa.

Opiskellut taideteollisessa korkeakoulussa graafista suunnittelua.

JOURNALISTI
9.6.2016

Nina Erho, teksti
Gloria, kuvat

Päätimme lähestyä ohjaajaa samoin kuin hän lähestyy kohteitaan, sanoo Glorian AD Sanna Vauhkonen Virpi Suutarin henkilökuvan ulkoasusta.

”Kun ryhdyimme valokuvaaja Panu Pälviän kanssa suunnittelemaan kuvia, meillä oli raakaversio tekstistä. Siinä Virpi Suutari sanoi haluavansa näyttää ihmiset osana maisemaa, ei pelkissä kyyneleisissä lähikuvissa. Päätimme lähestyä ohjaajaa samoin kuin hän lähestyy kohteitaan”, sanoo Glorian AD Sanna Vauhkonen.

”Kuvauspaikaksi suunnittelimme merenrantakalliota, mutta siellä oli niin hirveä tuuli, että kaikki olivat ihan jäässä ja paikka piti vaihtaa. Toisaalta kuvata olisi voinut missä vaan, koska kuvissa ei tavallaan olla missään. Tausta toistuu mutta ei hallitse.

Toisaalta meillä oli yksi ihminen ja monta sivua, joten kuviin piti saada myös vaihtelua. Emme kuitenkaan halunneet järjestää sitä juoksemalla Suutarin kanssa ympäri kaupunkia, vaan halusimme keskittyä henkilöön ja hänen vangitsemiseensa kuviin.

Minulla oli ajatus kuvasarjoista. Pälviä ehdotti pinnakkaisia, joiden avulla lehteen menevät ruudut ennen valittiin. Jutussa olevat eivät ole mitään digitaalisesti tehtyjä tekopinnakkaisia, vaan ne kuvattiin oikealla filmikameralla ja tehtiin pimiössä. Yksi isompi kasvolähikuvakin jutussa on, jotta haastateltava tulee lähelle lukijaa. Mutta yksi riittää, eikä siinä tarvitse mennä ihohuokosiin saakka.

Koko prosessi oli itselleni melko vaivaton. Haastateltava antoi suunnittelulle hyvän lähtökohdan, ja kuvista tuli sellaiset kuin toivoin, tai vielä paremmat. Kun erilaisia kuvia on paljon, taiton pitää olla selkeä. Laitoinkin tekstit siihen ’kuin pyykit narulle’, kuten eräs typografian opettajani kerran neuvoi. Silloin sommitelma on ryhdikäs ja jämäkkä, ja kuville jää oma tilansa ja voimansa.

Glorian taitto on yleensäkin aika klassista ja selkeää ja tavoittelee rauhallisuutta olematta pysähtynyttä. Haluan muutenkin välttää itsetarkoituksellista sekoittelua ja venkslausta taitossa, koska sellaista juttua voi olla vaikea lukea.

Jutun kuvissa on läsnä kevyt melankolia, mutta on niissä myös onnea ja iloa. Kokonaisuuden viesti on, että tässä on rauhallisesti tehty pitkä juttu, jonka voi nyt rauhallisesti lukea.”

Sanna Vauhkonen, 45

Glorian AD

Työskennellyt aiemmin Glorian Kodissa, Suuri Käsityö -lehdessä ja Me Naisissa.

Opiskellut taideteollisessa korkeakoulussa graafista suunnittelua.

Mikko Gustafssonin valinta

STT:n oikeustoimittaja Mikko Gustafsson valitsi esiteltäväksi huhtikuun Glorian henkilökuvan dokumentaristi Virpi Suutarista ja erityisesti sen visuaalisen ilmeen:

”Juttu pääsee lähelle Suutaria hänen omilla metodeillaan: laajalla kuvalla ja kohdetta ymmärtämällä. Ville Blåfieldin teksti ja Panu Pälviän kuvat linkittyvät yhteen saumattomasti, ja visuaalinen toteutus nostaa tekstin uudelle tasolle.

Juuri harkittu ulkoasu tekee Gloriasta yhden Suomen hienoimmista mediatuotteista.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta