Kerttu Kotakorpi on työskennellyt meteorologina Ylessä vuodesta 2012. Ennusteiden lisäksi hän tekee verkkojuttuja. Yleensä Kotakorpi tekee jutut itsenäisesti aihevalinnasta lähtien. ”Aika vähän verkkotoimitus muokkaa juttuja.”

Hiljaisen uutispäivän pelastaja

JOURNALISTI
9.6.2016

Janne Salomaa, teksti
Heli Saarela, kuva

Tv-meteorologi ei ole haluttu ammatti, sanoo Ylen Kerttu Kotakorpi.

”Melkein kaikki meteorologit, jotka haluavat telkkariin, myös pääsevät tähän työhön”, sanoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Ruudussa esiintyminen saa useimmat luonnontieteilijät karttamaan televisiotyötä, eivätkä työajatkaan ole ihanteelliset: Ylen viisi meteorologia ja heidän sijaisensa työskentelevät pääosin kahdessa vuorossa, joista aiempi alkaa aamuyöllä kello 3.30.

Kotakorpea esiintyminen ja vuorotyö eivät kuitenkaan haittaa.

”Onhan se kiva päästä töistä yhdentoista aikaan, kun useimmilla työpäivä on vasta alussa.”

Työn huonoin puoli Kotakorvesta on ajoittainen yksinäisyys. Meteorologien työpiste sijaitsee toimituksen esimiesten naapurissa, ja virka-ajan ulkopuolella tila on usein tyhjä.

”Yhtenä viikonloppuna kiljahdin, kun nurkan takaa tulikin yllättäen ihminen.”

Yleensä työ on kuitenkin niin kiireistä, että yksinäisyyttä ei huomaa. Lähetysten valmistelun lisäksi meteorologit kirjoittavat ennusteita ja sääjuttuja verkkoon sekä päivityksiä sosiaaliseen mediaan.

Valtaosan Ylen sääjutuista tekevät toimittajat, mutta usein he pyytävät niihin aihe-ehdotusta ja haastattelua talon meteorologeilta.

”Joskus sanon toimittajalle, että tästä aiheestahan on juuri ollut juttua. Toisaalta ymmärrän, että sää kiinnostaa aina ja hiljaisena uutispäivänä säästä pyritään keksimään juttuja.”

Vähemmän ymmärrystä Kotakorvelta heltyy iltapäivälehtien liioittelevaa sääuutisointia kohtaan. Se heikentää hänestä kaiken sääjournalismin uskottavuutta.

”Kun tein tammikuussa jutun Yhdysvaltojen itäosien ennätysmyrskystä, sain yleisöpalautetta ’liiallisesta’ ylisanojen käytöstä.”

Yleensä Kotakorpi ei saa palautetta sisällöstä, sen sijaan hänen ulkonäköönsä tai olemukseensa liittyviä viestejä tulee lähes päivittäin. Aina tosin katsojat eivät suoraan viittaa ulkoisiin seikkoihin.

”Joka kerta kun minulla on ollut paita, jossa on rusetti, olen saanut kritiikkiä, etten osaa mitään. Ja silloin kun pukeudun jakkuun, minua kehutaan asiantuntevaksi.”10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta