Mikko Vähäniityn perheelle on rakenteilla oma talo Jyväskylään. ”Kerrostalossakin on kyllä pärjäilty hyvin, sillä beaglet ovat ulkona aktiivisia mutta sisällä rauhallisia. Tai ehkä Marlo on oppinut sen Morrikselta, niin kuin kaiken muunkin.”

Beaglen syvin olemus

Mikko Vähäniitty

35-vuotias freelancevalokuvaaja.

Asuu Jyväskylässä.

Työskentelee aikakauslehdille, sanomalehdille, asiakaslehdille ja yrityksille.

Sai Vuoden reportaasi -palkinnon Kuvajournalismi 2015 -kilpailussa kuvasarjastaan Rehobot.

Julkaisee beagle-kuviaan myös Instagramissa: @mikkovahaniitty.

JOURNALISTI
9.6.2016

Nina Erho, teksti
Mikko Vähäniitty, kuva

Mikko Vähäniitty ottaa kunnianhimoisia harrastuskuvia koiristaan. Silti paras ilo ei aina tule kuvasta vaan koirakavereiden kanssa hengailemisesta.

Jyväskyläläinen freelancekuvaaja Mikko Vähäniitty ei juuri kuvannut vapaa-ajallaan ennen kuin beagle Morris tuli taloon viisi vuotta sitten.

”Pienestä, hölmön näköisestä koirasta oli niin helppo ottaa dorkia kuvia, että innostuin ja aloin kuvata sen temppuiluja ja kasvoja.”

Sittemmin koirakuvia on ilmestynyt Vähäniityn Facebookissa, Instagramissa ja verkkosivuilla, ja julkaistiinpa niistä kerran Sunnuntaisuomalaisessa 12-osainen sarjakin.

”Tai tuli siihen kolmastoistakin osa, kun paljastin, että Morris ostaa julkaisupalkkioilla itselleen kaveriksi Marlon, ja siitä haluttiin kuva.”

Vähäniityn kotonaan ottamissa kuvissa näkyy esimerkiksi aamu-uninen Morris keittiön ovella tai peiton alta pilkistävä häntä, vaikka ”periaatteessa” koirat eivät nukukaan sängyssä. Vitsikästä on myös, että beagleihinsa nyt selvästi hurahtaneen Vähäniityn ryhtyminen koiranomistajaksi vaati avovaimolta suostuttelua.

 

Suunnitelluimmat beaglekuvansa Vähäniitty ottaa ulkona paikoilla, joita hän painaa mieleensä tavallisilla koiralenkeillä. Vaikka työnteossa lempiasioita on hallitsemattomuus, välillä on kiva ottaa toisenlaisia kuvia.

”Koirien kanssa voin odottaa haluamaani vuodenaikaa tai valoa.”

Yleensä Vähäniityn työmotto ”viimeisen päälle, uutta oppien ja rimaa koko ajan kohottaen” pätee myös harrastuskuviin, mutta on niiden ottamisessa uniikitkin puolensa.

”Hyvä mieli ei välttämättä tule lopullisesta kuvasta, vaan koirakavereiden kanssa hengailusta ja pelleilystä ja siitä, että näkee niidenkin nauttivan yhdessäolosta.”

Vähäniityn lemppareita on kuva, jossa Morris seisoo puun oksalla. Kun hän punnersi koiraa sinne, ohikulkijat hämmästelivät, mutta malli pysyi tyynenä.

”Koirat ovat oppineet, että totteleminen kannattaa, kun mukana on kamera ja herkkuja.”

 

Aina koirien keskittyminen ei riitä, eivätkä sitten kuvaajan hermotkaan. Silloin kokeillaan myöhemmin uudestaan – tai sitten ei. Pakolla jääräpäisestä rodusta ei saa eikä ole mielekästäkään ottaa kuvia.

Kuvaamisen lisäksi Vähäniityn ja koirien yhteisiä harrastuksia ovat jänisten metsästys ja lenkkeily. Saaliin ajaminen on beagleilla verissä, huvikseen juokseminen ei niinkään.

”Kuusi, seitsemän kilometriä menee hyvin, mutta sitten käy raskaaksi vetää perässään 30 kiloa beaglea.”

Vauhti paranee, jos lenkki kallistuu Aatoksenkadun koirapuistoon. Ennen Morriksen tuloa Vähäniitty murehti, että se on sitten aamulenkki joka päivä.

”Mutta nyt jos koirat ovat jossain, pyörittelen peukaloitani ja ajattelen, että tekisipä mieli ulos mutta kun ei ole koiria.”

Mikko Vähäniitty

35-vuotias freelancevalokuvaaja.

Asuu Jyväskylässä.

Työskentelee aikakauslehdille, sanomalehdille, asiakaslehdille ja yrityksille.

Sai Vuoden reportaasi -palkinnon Kuvajournalismi 2015 -kilpailussa kuvasarjastaan Rehobot.

Julkaisee beagle-kuviaan myös Instagramissa: @mikkovahaniitty.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta