Matkalla keskustaan

JOURNALISTI
19.5.2016

Nina Erho, teksti

Mikko Gustafssonin ja Jantso Jokelinin Keputabu-kirja pöyhii keskustalaisuutta ja toimittajien suhdetta politiikkaan.

Toimittajat Mikko Gustafsson ja Jantso Jokelin ottavat Keputabu-kirjassaan pakinoivaan syleilyynsä kysymyksen, miksi kaupunkilaiset kavahtavat keskustaa, vaikka maalaisjuurista ei ole kauan. Samalla pöyhitään toimittajien suhdetta politiikkaan.

Kirjoittajien mielestä toimittajien objektiivisuutta olisi helpompi arvioida, jos poliittisen sidonnaisuutensa voisi luontevasti kertoa. Politiikan journalismi saa sapiskaa tyhjien selvitysten ja kommenttien referoinnista.

”Vaihteeksi voisi vaikka leikitellä tai keskittyä yksityiskohtiin, kuten Sakari Piippo taannoin Raymondissa julkaistuissa kuvissaan. Kuvissa poliitikkojen hihoista, napituksista ja huonosti sidotusta kengästä oli uusi, inhimillinen näkökulma”, sanoo Jokelin.

Hänen mielestään toimittajien pitäisi kiertää infojen umpitylsyys luovuudella. Tai jopa miettiä, tarvitseeko niihin mennä ollenkaan.

”Panama-paperit osoittavat, että kaikki ei todellakaan tapahdu Arkadianmäellä. Puolueet yrittävät viedä huomiomme performansseillaan, mutta meidän ei pitäisi antaa poliitikkojen määritellä, mistä asioista keskustellaan.”

Mikko Gustafsson ja Jantso Jokelin:
Keputabu – Latteliberaalien matka keskustalaiseen sielunmaisemaan

Sammakko 201610 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta