Lehtileike someen vain tekijän luvalla

JOURNALISTI
19.5.2016

Mikko Mattlar, teksti

Kaikki oikeudet kustantajalle luovuttanut toimittaja ei saa kuvata juttuaan ja laittaa kuvaa yleisön saataville somessa.

Sosiaaliseen mediaan linkitetään juttujen verkkoversioita. Usein käyttäjät valokuvaavat myös paperilehdissä julkaistuja juttuja ja lataavat kuvia nettiin muiden nähtäville. Näin tekevät monet toimittajatkin, jotka vinkkaavat printissä ilmestyneestä jutusta valokuvien avulla. Loukataanko samalla tekijänoikeuksia?

Journalistiliiton työehtoasiamiehen Sanna Nikulan mukaan kuka tahansa saa valokuvata lehtijuttuja omaan käyttöönsä, mutta kuvien lataaminen sosiaaliseen mediaan on jutun saattamista yleisön saataville. Tämän tekijänoikeuslaki kieltää muilta paitsi jutun tekijänoikeuden haltijoilta.

”Yksityiseen käyttöön otetun valokuvan lehtijutusta saa jakaa lähipiirille, mutta lähipiirin kokoa ei ole määritelty laissa. Jos esimerkiksi jakaisi kuvan suljetussa ryhmässä vain 20 ihmiselle, se saattaisi vielä olla luvallista. Useimmilla on Facebook-kavereita kuitenkin niin paljon, että kuvan jakaminen heille on lain kieltämää yleisön saataville saattamista”, Nikula kertoo.

Jos toimittaja haluaa jakaa kuvan itse kirjoittamastaan jutusta, olennaista on, mitä julkaisuehdoista on sovittu. Kaikki oikeudet kustantajalle luovuttanut toimittaja ei saa kuvata juttuaan ja laittaa kuvaa yleisön saataville somessa. Jos hän on kuitenkin säilyttänyt juttuunsa rinnakkaisen käyttöoikeuden, se saattaa pitää sisällään myös oikeuden julkaista juttu itse esimerkiksi internetissä.

Omasta jutusta valokuvalla vinkkaaminen ei Nikulan mukaan kuulu sitaattioikeuden piiriin, vaan jutun osittainenkin kuvaaminen ja lataaminen someen loukkaa tekijänoikeuden haltijaa.

”Toisaalta useimmat kustantajat haluavat varmasti some-näkyvyyttä. Ei kustantajalla ole mitään syytä puuttua siihen, jos heille kolumnia kirjoittava toimittaja haluaa mainostaa sitä omilla Facebooksivuillaan”, Nikula sanoo.

”Mutta kustantaja ei varmaankaan halua juttua jaettavan somessa sillä tavoin, ettei itse lehteä enää tarvitse ostaa.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta