Lehtileike someen vain tekijän luvalla

JOURNALISTI
19.5.2016

Mikko Mattlar, teksti

Kaikki oikeudet kustantajalle luovuttanut toimittaja ei saa kuvata juttuaan ja laittaa kuvaa yleisön saataville somessa.

Sosiaaliseen mediaan linkitetään juttujen verkkoversioita. Usein käyttäjät valokuvaavat myös paperilehdissä julkaistuja juttuja ja lataavat kuvia nettiin muiden nähtäville. Näin tekevät monet toimittajatkin, jotka vinkkaavat printissä ilmestyneestä jutusta valokuvien avulla. Loukataanko samalla tekijänoikeuksia?

Journalistiliiton työehtoasiamiehen Sanna Nikulan mukaan kuka tahansa saa valokuvata lehtijuttuja omaan käyttöönsä, mutta kuvien lataaminen sosiaaliseen mediaan on jutun saattamista yleisön saataville. Tämän tekijänoikeuslaki kieltää muilta paitsi jutun tekijänoikeuden haltijoilta.

”Yksityiseen käyttöön otetun valokuvan lehtijutusta saa jakaa lähipiirille, mutta lähipiirin kokoa ei ole määritelty laissa. Jos esimerkiksi jakaisi kuvan suljetussa ryhmässä vain 20 ihmiselle, se saattaisi vielä olla luvallista. Useimmilla on Facebook-kavereita kuitenkin niin paljon, että kuvan jakaminen heille on lain kieltämää yleisön saataville saattamista”, Nikula kertoo.

Jos toimittaja haluaa jakaa kuvan itse kirjoittamastaan jutusta, olennaista on, mitä julkaisuehdoista on sovittu. Kaikki oikeudet kustantajalle luovuttanut toimittaja ei saa kuvata juttuaan ja laittaa kuvaa yleisön saataville somessa. Jos hän on kuitenkin säilyttänyt juttuunsa rinnakkaisen käyttöoikeuden, se saattaa pitää sisällään myös oikeuden julkaista juttu itse esimerkiksi internetissä.

Omasta jutusta valokuvalla vinkkaaminen ei Nikulan mukaan kuulu sitaattioikeuden piiriin, vaan jutun osittainenkin kuvaaminen ja lataaminen someen loukkaa tekijänoikeuden haltijaa.

”Toisaalta useimmat kustantajat haluavat varmasti some-näkyvyyttä. Ei kustantajalla ole mitään syytä puuttua siihen, jos heille kolumnia kirjoittava toimittaja haluaa mainostaa sitä omilla Facebooksivuillaan”, Nikula sanoo.

”Mutta kustantaja ei varmaankaan halua juttua jaettavan somessa sillä tavoin, ettei itse lehteä enää tarvitse ostaa.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta