Lehtileike someen vain tekijän luvalla

JOURNALISTI
19.5.2016

Mikko Mattlar, teksti

Kaikki oikeudet kustantajalle luovuttanut toimittaja ei saa kuvata juttuaan ja laittaa kuvaa yleisön saataville somessa.

Sosiaaliseen mediaan linkitetään juttujen verkkoversioita. Usein käyttäjät valokuvaavat myös paperilehdissä julkaistuja juttuja ja lataavat kuvia nettiin muiden nähtäville. Näin tekevät monet toimittajatkin, jotka vinkkaavat printissä ilmestyneestä jutusta valokuvien avulla. Loukataanko samalla tekijänoikeuksia?

Journalistiliiton työehtoasiamiehen Sanna Nikulan mukaan kuka tahansa saa valokuvata lehtijuttuja omaan käyttöönsä, mutta kuvien lataaminen sosiaaliseen mediaan on jutun saattamista yleisön saataville. Tämän tekijänoikeuslaki kieltää muilta paitsi jutun tekijänoikeuden haltijoilta.

”Yksityiseen käyttöön otetun valokuvan lehtijutusta saa jakaa lähipiirille, mutta lähipiirin kokoa ei ole määritelty laissa. Jos esimerkiksi jakaisi kuvan suljetussa ryhmässä vain 20 ihmiselle, se saattaisi vielä olla luvallista. Useimmilla on Facebook-kavereita kuitenkin niin paljon, että kuvan jakaminen heille on lain kieltämää yleisön saataville saattamista”, Nikula kertoo.

Jos toimittaja haluaa jakaa kuvan itse kirjoittamastaan jutusta, olennaista on, mitä julkaisuehdoista on sovittu. Kaikki oikeudet kustantajalle luovuttanut toimittaja ei saa kuvata juttuaan ja laittaa kuvaa yleisön saataville somessa. Jos hän on kuitenkin säilyttänyt juttuunsa rinnakkaisen käyttöoikeuden, se saattaa pitää sisällään myös oikeuden julkaista juttu itse esimerkiksi internetissä.

Omasta jutusta valokuvalla vinkkaaminen ei Nikulan mukaan kuulu sitaattioikeuden piiriin, vaan jutun osittainenkin kuvaaminen ja lataaminen someen loukkaa tekijänoikeuden haltijaa.

”Toisaalta useimmat kustantajat haluavat varmasti some-näkyvyyttä. Ei kustantajalla ole mitään syytä puuttua siihen, jos heille kolumnia kirjoittava toimittaja haluaa mainostaa sitä omilla Facebooksivuillaan”, Nikula sanoo.

”Mutta kustantaja ei varmaankaan halua juttua jaettavan somessa sillä tavoin, ettei itse lehteä enää tarvitse ostaa.”10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta