Lehtileike someen vain tekijän luvalla

JOURNALISTI
19.5.2016

Mikko Mattlar, teksti

Kaikki oikeudet kustantajalle luovuttanut toimittaja ei saa kuvata juttuaan ja laittaa kuvaa yleisön saataville somessa.

Sosiaaliseen mediaan linkitetään juttujen verkkoversioita. Usein käyttäjät valokuvaavat myös paperilehdissä julkaistuja juttuja ja lataavat kuvia nettiin muiden nähtäville. Näin tekevät monet toimittajatkin, jotka vinkkaavat printissä ilmestyneestä jutusta valokuvien avulla. Loukataanko samalla tekijänoikeuksia?

Journalistiliiton työehtoasiamiehen Sanna Nikulan mukaan kuka tahansa saa valokuvata lehtijuttuja omaan käyttöönsä, mutta kuvien lataaminen sosiaaliseen mediaan on jutun saattamista yleisön saataville. Tämän tekijänoikeuslaki kieltää muilta paitsi jutun tekijänoikeuden haltijoilta.

”Yksityiseen käyttöön otetun valokuvan lehtijutusta saa jakaa lähipiirille, mutta lähipiirin kokoa ei ole määritelty laissa. Jos esimerkiksi jakaisi kuvan suljetussa ryhmässä vain 20 ihmiselle, se saattaisi vielä olla luvallista. Useimmilla on Facebook-kavereita kuitenkin niin paljon, että kuvan jakaminen heille on lain kieltämää yleisön saataville saattamista”, Nikula kertoo.

Jos toimittaja haluaa jakaa kuvan itse kirjoittamastaan jutusta, olennaista on, mitä julkaisuehdoista on sovittu. Kaikki oikeudet kustantajalle luovuttanut toimittaja ei saa kuvata juttuaan ja laittaa kuvaa yleisön saataville somessa. Jos hän on kuitenkin säilyttänyt juttuunsa rinnakkaisen käyttöoikeuden, se saattaa pitää sisällään myös oikeuden julkaista juttu itse esimerkiksi internetissä.

Omasta jutusta valokuvalla vinkkaaminen ei Nikulan mukaan kuulu sitaattioikeuden piiriin, vaan jutun osittainenkin kuvaaminen ja lataaminen someen loukkaa tekijänoikeuden haltijaa.

”Toisaalta useimmat kustantajat haluavat varmasti some-näkyvyyttä. Ei kustantajalla ole mitään syytä puuttua siihen, jos heille kolumnia kirjoittava toimittaja haluaa mainostaa sitä omilla Facebooksivuillaan”, Nikula sanoo.

”Mutta kustantaja ei varmaankaan halua juttua jaettavan somessa sillä tavoin, ettei itse lehteä enää tarvitse ostaa.”6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta