Käsityöläisyys kunniaan

JOURNALISTI
19.5.2016

Hanna Rusila
viestikulma@phnet.fi
Kirjoittaja on kieltenopettajaksi opiskeleva freelancetoimittaja ja -suomentaja.

Jokainenhan osaa tehdä jutun, kuvata ja rakentaa pari videoklippiä. Kuvankäsittelystä ja taitosta puhumattakaan. Mieluiten homma hoituu tuilla tai riistopalkkiolla – vai hoituuko, kysyy Hanna Rusila.

Osallistuin kansainväliseen konferenssiin, jonka koulutettavien pääkieli oli muu kuin englanti. Kaikkien englannintaito ei olisi riittänyt kurssiannin hyödyntämiseen.

Järjestäjät olettivat, että yliopiston kieltenopiskelijat selviäisivät erikoisalan tulkkauksesta (älkää vain kysykö palkasta!). Kun ilmeni, että rinnalle tarvittaisiin ammattitulkki, sellainen tilattiin.

Harmi kyllä tarjouskisassa pärjännyt firma ei tuntunut tietävän, mitä on tulkkaus. Hyvissä ajoin tilattu ”tulkki” puhui arvovaltaisten konferenssivieraiden päälle, muodosti lähde- ja kohdekielistä sekalaista siansaksaa, ei tuntenut alan perusteita ja käänsi enemmän korulauseita kuin asiaa.

Nolostuneet isännät antoivat ”tulkille” potkut ja tilasivat uuden. Metsään meni, osoitteena kun oli sama halpisfirma.

Toinen kokelas oli arka kolmekymppinen, joka kertoi lukeneensa kielten maisteriksi ja hallitsevansa niitä kahdeksan. Muut taidot olivat ilmeisesti jääneet vähemmälle. Hän oli valmistunut kortistoon ja päätynyt välitysfirman listoille palkkatuella.

Arvaatte varmaan, kuinka kävi? Ei tullut taaskaan tulkkauksesta mitään. Toisten pikapotkujen jälkeen paikalle saatiin viimein ammattilainen, sieltä tarjouspyyntöjen yläpäästä. Oli ihailtavaa seurata jo eläkeikäisen herrasmiehen tyyntä työskentelyä.

Tapaus sai jälleen pohtimaan kysymystä ammattitaidosta ja laadusta.

Vaikka olen valmistunut käännöstieteistä maisteriksi, en lähtisi myymään osaamista tulkkina. Kirjallinen kääntäminen kielestä toiseen on vaativaa puuhaa, joka jakautuu useisiin erikoisaloihin. Tulkkaus on täysin oma ammattitaitonsa, ehkä vielä vaativampi.

Tilaajien asenteissa haiskahtaa sama kuin media-alalla. Jokainenhan osaa tehdä jutun, kuvata ja rakentaa pari videoklippiä. Kuvankäsittelystä ja taitosta puhumattakaan. Mieluiten homma hoituu tuilla tai riistopalkkiolla.

Pedagogiikkaa opiskellessani törmäsin sosiologi Richard Sennettin yhteiskuntakriittisiin ajatuksiin. Hän esittelee teoksessaan Uuden kapitalismin kulttuuri (Vastapaino, 2007) käsityöläisyyden käsitteen. Globaalitaloudessa asiantuntevat ja huolelliset tietoalojen ”käsityöläiset” edustavat vastakohtaa projektiorganisaatioiden hosuville konsulteille.

Mutta kuka sellaisia enää kaipaa?5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta