Käsityöläisyys kunniaan

JOURNALISTI
19.5.2016

Hanna Rusila
viestikulma@phnet.fi
Kirjoittaja on kieltenopettajaksi opiskeleva freelancetoimittaja ja -suomentaja.

Jokainenhan osaa tehdä jutun, kuvata ja rakentaa pari videoklippiä. Kuvankäsittelystä ja taitosta puhumattakaan. Mieluiten homma hoituu tuilla tai riistopalkkiolla – vai hoituuko, kysyy Hanna Rusila.

Osallistuin kansainväliseen konferenssiin, jonka koulutettavien pääkieli oli muu kuin englanti. Kaikkien englannintaito ei olisi riittänyt kurssiannin hyödyntämiseen.

Järjestäjät olettivat, että yliopiston kieltenopiskelijat selviäisivät erikoisalan tulkkauksesta (älkää vain kysykö palkasta!). Kun ilmeni, että rinnalle tarvittaisiin ammattitulkki, sellainen tilattiin.

Harmi kyllä tarjouskisassa pärjännyt firma ei tuntunut tietävän, mitä on tulkkaus. Hyvissä ajoin tilattu ”tulkki” puhui arvovaltaisten konferenssivieraiden päälle, muodosti lähde- ja kohdekielistä sekalaista siansaksaa, ei tuntenut alan perusteita ja käänsi enemmän korulauseita kuin asiaa.

Nolostuneet isännät antoivat ”tulkille” potkut ja tilasivat uuden. Metsään meni, osoitteena kun oli sama halpisfirma.

Toinen kokelas oli arka kolmekymppinen, joka kertoi lukeneensa kielten maisteriksi ja hallitsevansa niitä kahdeksan. Muut taidot olivat ilmeisesti jääneet vähemmälle. Hän oli valmistunut kortistoon ja päätynyt välitysfirman listoille palkkatuella.

Arvaatte varmaan, kuinka kävi? Ei tullut taaskaan tulkkauksesta mitään. Toisten pikapotkujen jälkeen paikalle saatiin viimein ammattilainen, sieltä tarjouspyyntöjen yläpäästä. Oli ihailtavaa seurata jo eläkeikäisen herrasmiehen tyyntä työskentelyä.

Tapaus sai jälleen pohtimaan kysymystä ammattitaidosta ja laadusta.

Vaikka olen valmistunut käännöstieteistä maisteriksi, en lähtisi myymään osaamista tulkkina. Kirjallinen kääntäminen kielestä toiseen on vaativaa puuhaa, joka jakautuu useisiin erikoisaloihin. Tulkkaus on täysin oma ammattitaitonsa, ehkä vielä vaativampi.

Tilaajien asenteissa haiskahtaa sama kuin media-alalla. Jokainenhan osaa tehdä jutun, kuvata ja rakentaa pari videoklippiä. Kuvankäsittelystä ja taitosta puhumattakaan. Mieluiten homma hoituu tuilla tai riistopalkkiolla.

Pedagogiikkaa opiskellessani törmäsin sosiologi Richard Sennettin yhteiskuntakriittisiin ajatuksiin. Hän esittelee teoksessaan Uuden kapitalismin kulttuuri (Vastapaino, 2007) käsityöläisyyden käsitteen. Globaalitaloudessa asiantuntevat ja huolelliset tietoalojen ”käsityöläiset” edustavat vastakohtaa projektiorganisaatioiden hosuville konsulteille.

Mutta kuka sellaisia enää kaipaa?5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta