Poimuri

JOURNALISTI
19.5.2016


Mediasta sanottua.

Sananvastuu on tilannetajua. Sananvastuu on ymmärrystä olla levittämättä valheita ja puhua totuutta. Sananvastuu on toisen kunnioittamista ja samalla myös oman mielipiteen arvostamista. Sitä kutsutaan keskusteluksi.

Toimitussihteeri Risto Pikkupeura Koillissanomissa 28. huhtikuuta

 

Meidän ei missään nimessä pidä pelätä kilpailevia mielipiteitä. Ne tarkoittavat sitä, että yritämme päästä mahdollisimman lähelle totuutta. Sananvapaus ei tarkoita sitä, että on tarkoitus johtaa harhaan. Se tarkoittaa sitä, että on oikeus olla mieltä ja löytää totuus.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) Yle Porin ja Satakunnan Kansan videolla 3. toukokuuta

 

On järkyttävää, että henkilöön kohdistuvat tappo- ja väkivaltauhkaukset tämän mielipiteiden vuoksi ovat lähes arkipäivää Suomessakin. Meidän sanavapauttamme ei siis uhkaa hallintokoneisto, vaan toiset suomalaiset.

Päätoimittaja Olli Ristimäki Urjalan Sanomissa 4. toukokuuta

 

Kun Savolaisten Katekismus kehottaa välttämään pilkkapuhetta, se muistuttaa myös, mistä saa makeimmat naurut: ”Jos omille toelaukseilleesa naaraa, niin aena lystiä piisoo.”

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen Warkauden Lehdessä 3. toukokuuta

 

Sananvapaus on hieno oikeus. Se antaa mahdollisuuden ilmaista itseään ja mielipiteitään kenenkään siihen ennalta puuttumatta. Jos siis haluaa tehdä itsestään idiootin, sananvapaus antaa mahdollisuuden.

Viiskunta-lehden pääkirjoitus 4. toukokuuta4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta