Yleinen mielipide rajoittaa

JOURNALISTI
28.4.2016

Ari Lahdenmäki, teksti
Ahto Lobjakas, kuva

”Viron medialla ja monilla mielipidevaikuttajilla näkyy olevan virheellinen käsitys siitä, että totuus löytyy kahden ääripään väliltä”, sanoo Postimees-lehdelle kirjoittava vapaa politiikan toimittaja Ahto Lobjakas.

”Olen pyrkinyt koettelemaan soveliaana pidetyn yleisen mielipiteen rajoja. Toisin sanoen yritän aina provosoida lukijoita ajattelemaan sananvapautta ja yritän pitää sen rajat mahdollisimman laajoina.

En ole koskaan pelännyt joutuvani ongelmiin esittämieni mielipiteiden vuoksi.

Jos jokin uhkaa Virossa sananvapautta, se ei ole mikään virallinen sensuuri vaan yleisestä mielipiteestä lähtevä sensuuri. Viron medialla ja monilla mielipidevaikuttajilla näkyy olevan virheellinen käsitys siitä, että totuus löytyy kahden ääripään väliltä.

Silloin perustavanlaatuiset käsitykset ihmisoikeuksista, demokratiasta ja oikeusvaltiosta voivat vaikuttaa ääriajattelulta niille, jotka väittävät edustavansa ’järkevän enemmistön’ ääntä.

Tuollaiset väitteet tietenkin vaarantavat perusoikeudet. Sitä ei voi hyväksyä.

Virossa hallitus toteuttaa psykologiseksi maanpuolustukseksi kutsumaansa taktiikkaa. Siihen liittyy oletus, jonka mukaan kaikki Viron asukkaat eivät osaisi erottaa Venäjän propagandaa objektiivisesta totuudesta.

Altistuminen venäläispropagandalle voisi sen sijaan vähentää heidän luottamustaan hallitukseen ja heikentää heidän isänmaallisuuttaan ja lopulta maanpuolustustahtoaan.

Informaatiosodan käsite on virheellinen, harhaan johtava ja vaarallinen. Vapaassa maassa täytyy rauhan aikana kunnioittaa avointa yhteiskuntaa, jossa vallitsee lehdistönvapaus sekä demokraattinen vuorovaikutus hallituksen ja kansalaisten välillä. Kun vapaa valtio alkaa käyttäytyä kuin se olisi sodassa, vapaudet ovat uhattuina.”

Lue myös:

Suomi: Vapaan sanani rajat

Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia

Somalia: Aseistettu vartija turvana

Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia 

Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot 

Puola: Itsesensuuri pahin uhka 

Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta

Italia: Painostusta oikeusjutuilla

Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa 

Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa

Hongkong: Vapaustaistelija4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta