Valtio väijyy vuotajia

JOURNALISTI
28.4.2016

Noora Mattila, Seattle, Yhdysvallat, teksti
Daniel Gilbert, kuva

Monet juttuni ovat sellaisia, joita joku ei halua julki, kertoo The Seattle Timesin tutkiva toimittaja Daniel Gilbert.

”Yhdysvalloissa ei onneksi tarvitse pelätä julkaisusensuuria. Toimittaja voidaan toki haastaa oikeuteen, ja minut on haastettukin.

Monet juttuni ovat sellaisia, joita joku ei halua julki. Työskentelen The Seattle Times -lehden tutkivassa ryhmässä, johon kuuluu vain kolme toimittajaa ja päätoimittaja.

Ennen tätä kirjoitin energia-asioista The Wall Street Journaliin, joten olin tekemisissä suurten öljy- ja kaasuyhtiöiden kanssa. Sellaisessa työssä suhteilla on suuri merkitys. Yhdysvalloissa ei voi soittaa yritykseen ja olettaa saavansa toimitusjohtajaa langan päähän. Saadakseen haastattelun toimittajan täytyy pystyä näyttämään, että on luottamuksen arvoinen. Se on hyvin henkilökohtaista.

Yrityksestä saatetaan myös uhata, että kriittisen jutun julkaiseminen voi vaikeuttaa suhteita. Kenties uhkailu saa jotkut toimittajat perääntymään.

Yrityksillä ei toisaalta ole velvollisuutta luovuttaa tietoja ulospäin. Olen huolestuneempi siitä, että valtio on alkanut kontrolloida tiedon saatavuutta enemmän kuin ennen. Julkisuusperiaatteen mukaan jokainen voi tehdä asiakirjapyynnön, johon on vastattava. Monissa osavaltioissa julkisuusperiaatetta on kuitenkin alettu kaventaa. On useita esimerkkejä siitä, että viranomaiset ovat viivyttäneet median pyyntöihin vastaamista tai pyrkineet välttämään sitä.

Valtio on jopa nostanut syytteitä tietovuotajia ja toimittajia vastaan. Esimerkiksi kun The New York Timesin toimittaja James Risen kirjoitti salaisesta sotaoperaatiosta kirjaansa, valtio yritti pakottaa hänet paljastamaan lähteensä oikeudessa. Tällaiset tapaukset on tarkoitettu varoittaviksi esimerkeiksi, mikä on erittäin huolestuttavaa työni kannalta.”

Lue myös:

Suomi: Vapaan sanani rajat

Somalia: Aseistettu vartija turvana

Viro: Yleinen mielipide rajoittaa

Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia 

Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot 

Puola: Itsesensuuri pahin uhka 

Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta

Italia: Painostusta oikeusjutuilla

Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa 

Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa

Hongkong: Vapaustaistelija8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta