Toimituksen linja rajoittaa

JOURNALISTI
28.4.2016

Hanna Koivisto, Rio de Janeiro, Brasilia, teksti
Mônica Zarattini, kuva

Brasilian suurten tiedotusvälineiden valinnat eivät ole puolueettomia, oli kyseessä sitten televisio, internet tai lehdistö, sanoo O Estado de São Paulo -sanomalehden kuvatoimittaja Mônica Zarattini.

”Brasiliassa suurille mediataloille kuvaavien kuvajournalistien työtä ohjaa työnantajan toimituksellinen linja riippumatta siitä, onko valokuvaaja vakituinen työntekijä tai freelancer.

Kun kuvajournalisti kuvaa jotakin tapahtumaa, hän voi toteuttaa työnsä omien esteettisten, kulttuuristen ja ideologisten arvojensa mukaan. Julkaistavien kuvien on kuitenkin oltava työnantajan toimituksellisen linjan mukaisia, eikä linja useinkaan ole puolueeton.

Siihen, mitkä kuvat julkaistaan, minkä kokoisina ja millä sivuilla, vaikuttaa monen toimittajan mielipide. Viimeinen sana asiassa ei ole kuvatoimittajalla, vaikka niin pitäisi olla. Ensimmäisen valinnan tarjolla olevista kuvista tekee valokuvaaja itse, toisen valinnan tekee lehden kuvatoimittaja ja lopulta se, mikä kuva julkaistaan kannessa, päätetään päätoimittajien kokouksessa. Lopullinen päätös seuraa aina lehden toimituksellista linjaa, eikä valokuvaajan mielestä paras kuva useinkaan ole lehden mielestä paras kuva. Uskon, että kansainvälisissä ja itsenäisissäkin kuvatoimistoissa kuvaajilla on enemmän vapautta kuvien valinnassa.

Työskenneltyäni lähes 30 vuotta päivittäin ilmestyvässä sanomalehdessä sanoisin, etteivät Brasilian suurten tiedotusvälineiden valinnat ole puolueettomia, oli kyseessä sitten televisio, internet tai lehdistö. Brasilialaisen kuvajournalistin haaste on yrittää päästä mahdollisimman lähelle sitä, mitä oikeasti tapahtuu, ja kuvata se mahdollisimman monelta kantilta, jotta kuvat muodostaisivat puolueettoman kertomuksen tapahtuneesta.”

Lue myös:

Suomi: Vapaan sanani rajat

Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia

Somalia: Aseistettu vartija turvana

Viro: Yleinen mielipide rajoittaa

Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia 

Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot 

Puola: Itsesensuuri pahin uhka 

Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta

Italia: Painostusta oikeusjutuilla

Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa 

Hongkong: Vapaustaistelija2 2020
Arkisto

Lakkoilisitko freelancerin oikeuksien puolesta?

”Jos lakkoon päädyttäisiin, työsuhteiset pyytäisivät freelancereilta solidaarisuutta. Freet eivät hyötyisi lakosta suoraan, mutta auttaisivat työsuhteisia kollegoja. Työsuhteinen – lakkoilisitko sinä freelancereiden oikeuksien puolesta”, kysyy Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Kotimaisella mediakentällä käy kauppa

Mediayhtiöt ovat käyneet 2010-luvulla ahkerasti kauppaa. Helmikuussa Sanoma ilmoitti ostavansa Alman jäljellä olevat maakunta- ja paikallislehdet.

Olet vähän eettisempi kuin muut keskimäärin, Eero Hyvönen

Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja on kannustava esimies, jolla oli ennen paljon mielipiteitä. Nyt hänellä on vain faktoja.

Markkinatalous tai solidaarisuus eivät ole luonnonlakeja, vaan valintoja

”Kaikkein ideologisin on aina väite, että kyse on faktoista eikä ideologiasta. Ihmisyhteisöjen tavat eivät ole mitään luonnonlakeja”, kirjoittaa Jussi Ahlroth

Finlandssvensk buskvegetation

Mediehusen i Svenskfinland har två alternativ, skiver Dan Lolax – vara relevanta eller tyna bort.

Ennemmin lähden lenkille kuin sahaan omaa jalkaani poikki

Lauri Rotkon saama työtarjous kertoo ajasta, jossa yhä useampi varsinkin lehdistölle työskentelevä free juoksee itseään hengiltä. ”Kurjistuminen on edennyt asteittain viimeiset viisitoista vuotta”, Rotko kirjoittaa kolumnissaan.

Medlemmarnas klara budskap avgörande i förhandlingarna

Finlands Journalistförbund stod på sig i sina krav om att semestrarna ska bibehållas och konkurrenskraftstimmarna (kiky-timmarna) ska slopas.

Toimittaja ei aina ole taivutuksen airut

Suosituksista tulee helposti museotavaraa, jos ne eivät lainkaan mukaudu kielenkäyttäjien todellisuuteen.

Mutta katsopas tuota hauvaa

Ensimmäisenä Pekka Virolaisen mieleen tullut small talk -lause ei välttämättä ollut paras.

Kiitos tuli, rahaa ei – sitten juristi puuttui peliin

”Journalistiliiton freelancereista vastaavan juristin toimenkuvaan kuuluu monenlaisiin kysymyksiin vastaaminen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin rahaan”, kirjoittaa Hannu Hallamaa.

Tv-kerronnan kehittäminen oli uran punainen lanka

Kuolleita: Toimittaja-ohjaaja Riika Nikkarinen 17. 11. 1969 Hyvinkää – 25. 1. 2020 Helsinki

Visade vägen till Pressklubben

Döda: Journalist Sture Magnus Gadd 04. 08. 1945 Helsingfors – 30. 01. 2020 Helsingfors

Yksi jakelukerta päivässä kelpaisi monelle

Mediataloja närästävät Postin jatkuvat hinnankorotukset.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta