Janne Zareff arvelee, että journalisminostalgiassa muistetaan helposti vain tähtihetket. ”Nykyään esimerkiksi journalismin saatavuus on mielettömästi paremmalla tolalla kuin ennen. Saatavilla on koko maailman media, ja ihmiset vielä vinkkaavat paljosta hyvästä, mitä ei itse ehtisi huomata.”

Sokeat pisteet esiin

Janne Zareff, 36

Pressiklubi-ohjelman toimittaja ja kolumnisti.

Mukana myös tekemässä Noin viikon uutiset -ajankohtaissatiiria.

Työskennellyt aiemmin lähinnä Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksissa.

Journalistiikan tohtori, toiminut myös tutkijana ja julkaissut tiedeartikkeleita journalismista ja huumorista.

JOURNALISTI
28.4.2016

Nina Erho, teksti
Susa Junnola, kuva

”Kun aloitin Pressiklubissa, sen Facebookiin linkattiin lähinnä aihepiiriin liittyviä juttuja muutamilla saatesanoilla ja tietoa tulevista ohjelmista. Pikkuhiljaa aloin päivittää muutakin, kun huomasin, että kaikki laajassa mediaseurannassa tekemäni huomiot eivät mahdu ohjelmaan. Vaihtoehtona oli oma blogi, mutta näin työ pysyy vähän paremmin työnä”, sanoo Ylen toimittaja Janne Zareff.

”Parhaissa päivityksissäni onnistun tunnistamaan jonkun julkisuudessa toistetun, itsekin kannattamani ajattelutavan ja löytämään siitä heikkouden, jota voin kritisoida ja johon voin esittää rakentavia kehitysehdotuksia. Tällainen oli esimerkiksi 7. huhtikuuta julkaisemani kommentti Kansan Uutisten kolumniin, jossa Pontus Purokuru antoi ymmärtää toimittajien motiivien ja heidän itsensäkin olevan halveksuttavia.

Sorrun itsekin usein ajattelemaan, että eliitin äänen korostuminen mediassa johtuu toimittajien luonnevioista. Rakentava huomioni on, että ajatus ei ole kohtuullinen työtään tekeviä toimittajia kohtaan. Huomio ongelmasta on hyvä, mutta pykologisoinnin sijasta pitäisi keskustella rakenteista, jotka ongelmaan johtavat. Esimerkiksi: mitä toimituskulttuureissa pitäisi muuttaa?

Toki huomaan, että ihmisiin on helpompi tarttua ja samastua kuin rakenteisiin. Jos teen Facebookiin analyysin, sitä jaetaan, mutta jos haukun jonkun samalla, jakoja tulee tuplat. Helpot analogiat ja ylemmyyden tunne viettelevät mutta eivät johda hyvään keskusteluun. Ei siihen aina johda analyysikään, mutta sitä puuttuu julkisesta keskustelusta enemmän kuin provokaatiota.

Pressiklubi-vuosinani julkiseen keskusteluun on tullut lisää ääniä, jotka eivät ylitä valtamedian uutiskynnystä mutta tuovat keskusteluun tervettä lisäväriä. Vielä viime vuosikymmenillä moni iso asia, kuten Nokia ja Suomen EU-jäsenyys, käsiteltiin lähes ilman soraääniä. Varmaan medialla on tänäänkin sokeat pisteensä esimerkiksi pakolaiskriisin käsittelyssä. Juuri tällaista oman aikamme viallista ajattelua yritän tunnistaa ja purkaa.”

Janne Zareff, 36

Pressiklubi-ohjelman toimittaja ja kolumnisti.

Mukana myös tekemässä Noin viikon uutiset -ajankohtaissatiiria.

Työskennellyt aiemmin lähinnä Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksissa.

Journalistiikan tohtori, toiminut myös tutkijana ja julkaissut tiedeartikkeleita journalismista ja huumorista.

Oskari Onnisen valinta

Ylioppilaslehden toimittaja Oskari Onninen valitsi esiteltäväksi Ylen Pressiklubin toimittajan Janne Zareffin pitkäjänteisen mediakritiikin ohjelman Facebookissa.

”Zareffin päivitykset eivät yritä houkutella lukijaa millekään muulle sivulle klikkimittarin täytteeksi, vaan funktio on ylevämpi: selittää tyhjentävästi jokin tärkeä, mediaan liittyvä seikka, välittää tietoa ja analyysiä sen itsensä vuoksi.

Oli kyseessä poliitikkojen retoriikka, toimittajien klassikkovirheet tai silkka semantiikka, Zareff purkaa asiansa auki juristimaisella täsmällisyydellä ja kärsivällisesti argumentoiden. Tuskin mistään voi varastaa yhtä hyviä suomalaista mediaa koskevia mielipiteitä.”10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta