Pesäpalloraportti ulkomuistista

JOURNALISTI
28.4.2016

Ville Koivuniemi, teksti

Jutun kirjoittamisella on kiire. Ville Koivuniemi kävelee reippaasti autolle, heittää läppärin sekä muistiinpanolehtiön takapenkille ja lyö oven kiinni. Kuuluu loksahdus, kun auton kaikki ovet napsahtavat lukkoon. Avaimet ovat takapenkillä.

Huomaan kirjoittavani tavanomaista ahkerammin muistiinpanoja Kempeleessä pelattavasta Miesten Ykköspesiksen paikalliskamppailusta keväällä 2012. Edellisen urheilujutun kirjoittamisesta on kulunut yli puoli vuotta.

Aikataulu on kiireinen. Jutun deadline on kello 22 ja lehdistötilaisuus alkaa noin kello 20.30.

Kirjoitan lehdistötilaisuuden annin läppärilleni ja lähetän varmuuden vuoksi tekstin Facebook-viestinä itselleni. Heikon mokkulayhteyden vuoksi päätän ajaa Ouluun kirjoittamaan jutun valmiiksi.

Kävelen reippaasti autolle, heitän läppärin sekä muistiinpanolehtiön takapenkille ja lyön oven kiinni. Kuuluu loksahdus ja huomaan auton kaikkien ovien napsahtaneen lukkoon. Samalla näen avainnippuni eksyneen auton takapenkille. Vara-avaimet ovat kotona 40 kilometrin päässä.

Juoksen takaisin stadionille, selitän tilanteen ja saan käyttööni vip-tilojen nurkassa pölyttyvän ikivanhan tietokoneen. Koneella ei ole tekstinkäsittelyohjelmaa ja Open Officen lataaminen kestäisi ilmoituksen mukaan kymmeniä minuutteja.

On arki-ilta ja urheilutoimituksessa on vain yksi kiireinen työntekijä. Soitan uuden työpaikkani työkaverille, pyydän häntä kirjautumaan Facebook-tililleni ja lupaan 50 euroa avusta. Sanelen hänelle tekstiä ja hän lukee minulle lehdistötilaisuuden antia. Apuna on myös ottelun pöytäkirja.

Kello 21.58 kaverini lähettää 3 000 merkin jutun toimitukseen.

Seuraavana aamuna Kalevan aukaiseminen jännitti, mutta jutusta tuli kohtuullinen, eikä siihen tietääkseni päätynyt virheitä.

Kirjoittaja on oululainen vapaa toimittaja.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta