Helmikuussa Marjaana Wikman kisasi kotipaikkakunnallaan Nummelassa. Voimistelussa tarvitaan hänen mielestään samaa heittäytymistä kuin toimittajantyössä: ”Molemmissa pitää pistää itseään likoon, olla hersyvä ja uskaltaa.”

Paikoillanne, valmiina, virtaa!

Marjaana Wikman

30-vuotias MTV Uutisten uutistuottaja ja verkkotoimittaja. Työskennellyt MTV:ssä vuodesta 2006 lähtien.

Opiskellut HaagaHelia ammattikorkeakoulun toimittajakoulutuksessa.

Harrastaa myös kuntosalitreeniä, juoksua ja näyttävien kakkujen leipomista. ”Eilenkin tein puoleen yöhön asti kakkukoristeita”, Wikman kertoo.

JOURNALISTI
28.4.2016

Marja Honkonen, teksti
Liisa Takala, kuva

Marjaana Wikman treenaa joukkueessa, jonka takia palataan maailmalta Nummelaan. Tanssillinen voimistelu on lapsesta saakka jumpanneelle armollinen laji, mutta häviäminen harmittaa aina.

Näytän niille! Se on viimeinen ajatus Marjaana Wikmanin mielessä juuri ennen kilpailusuoritusta. 30-vuotias Wikman harrastaa tanssillista voimistelua, jossa tiukin kisa käydään tällä hetkellä juuri yli 20-vuotiaiden sarjassa. Hän haluaa saada yleisön tuntemaan, mutta myönnettäköön – myös voittaa.

”Hankalinta voimistelussa on aikuisiällä ihan ajanhallinta. Mutta häviäminenkin on aika syvältä”, MTV Uutisten uutistuottajana vuorotyötä tekevä Wikman sanoo.

Wikmanin joukkue, Vihti-Gym-liikuntaseuran Impulssi, on treenannut yhdessä vuodesta 2008. Harjoituksia on vain yhdet viikossa, joten poissaolo niistä harmittaa sitäkin enemmän.

”Kaikkein eniten tuo tuskaa se, kun tietää, miten se haittaa muita.”

 

Tanssillinen voimistelu on sukua joukkuevoimistelulle, joka on nykyisin totista huippu-urheilua. Harrastajia on reilut 4 000. Pakollisia liikkeitä ei ole, ja koreografialla on suuri merkitys.

Wikmanin mielestä laji on armollinen. Siinä ei pelata notkeudella, vaan tarkalla vartalotekniikalla ja liikkeen virtaavuudella.

”Jos sen aloittaa kolmekymppisenä, menee kauan ennen kuin hiffaa, mitä tehdä, kun sanotaan, että seiso paikallasi ja hengitä käsilläsi.”

Itse Wikman puhuu ”tätijumpasta”. Hän tuli sen pariin perinteistä polkua: äiti-lapsi-jumpasta satujumppaan, sieltä joukkuevoimistelijaksi, seura-aktiiviksi ja valmentajaksi.

Teinilauman kaitseminen valmentajana opetti Wikmanin mukaan ”katastrofin hallintaa”, josta on ollut hyötyä myös työssä.

Nykyisin hän viihtyy rivijumpparina.

”Olen heittäytynyt vapaamatkustajaksi, ja pidän vain hauskaa. Tämä on tämmöinen henkireikeä.”

Joukkuekaverit ovat tärkeitä. Heistä monet Wikman on tuntenut lapsesta asti. Osa on palannut maailmalta Nummelaan Impulssin takia. Valmentajaa 20 naisen joukkueella ei ole, vaan kukin vetää treenit vuorollaan.

Joskus jumppaperheessä on pinna kireällä.

”Naisporukka riitelee aina. Joskus on ajateltu, että tarvitsimme ulkopuolisen valmentajan pitämään muijat kurissa”, Wikman sanoo nauraen.

Ennen kisoja ryhmä keskittyy ohjelman harjoitteluun ja ilmentämiseen. Koreografiaan mietityt tunnekoukut käydään läpi yhdessä kisapäivänä: tässä kohtaan ollaan vihaisia, tässä ylpeitä.

Lavalle mennessä kajahtaa vielä: ”Hyvä Impulssi!”

 

Helmikuussa tanssillisessa voimistelussa kisattiin Vihdissä. Kotikisoista Impulssi sai hopeaa. Wikmanin ensimmäinen ajatus oli: ”Missä kulta?”

”Aina pitää jäädä se jano: olla tyytyväinen suoritukseen, mutta miettiä, millä me vielä haastamme itsemme.”

Marjaana Wikman

30-vuotias MTV Uutisten uutistuottaja ja verkkotoimittaja. Työskennellyt MTV:ssä vuodesta 2006 lähtien.

Opiskellut HaagaHelia ammattikorkeakoulun toimittajakoulutuksessa.

Harrastaa myös kuntosalitreeniä, juoksua ja näyttävien kakkujen leipomista. ”Eilenkin tein puoleen yöhön asti kakkukoristeita”, Wikman kertoo.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta