Painostusta oikeusjutuilla

JOURNALISTI
28.4.2016

Jenni Meronen, Rooma, Italia, teksti
Antonio Fraschilla, kuva

”Kaikista pahinta toimittajalle on, että alkaa sensuroida itse itseään jo ennen kuin ongelmia ilmenee”, sanoo La Repubblican politiikan toimittaja Antonio Fraschilla.

”Italiassa on paljon toimittajia, jotka joutuvat liikkumaan turvasaattueessa esimerkiksi mafian vuoksi. Italiassa on muutenkin vaikea työskennellä toimittajana täysin vapaasti, sillä politiikalla on suuri vaikutus mediaan. Itse työskentelen Sisiliassa La Repubblicalle ja voin sanoa olevani 100-prosenttisen vapaa.

Painostusta tulee kuitenkin toimituksen ulkopuolelta, varsinkin poliitikoilta. Kun kirjoitan asioista, joista poliitikot eivät haluaisi pitää meteliä, ärsytän heitä. Silloin he saattavat olla antamatta minulle uutisia tai asiakirjoja, ja muutenkin he yrittävät sulkea minut ulkopuolelle.

Minut on haastettu oikeuteen monta kertaa. Usein tuntuu, että sen tarkoituksena on ollut pelotella ja lopettaa tietystä aiheesta kirjoittaminen. Oikeusjuttuihin menee paljon aikaa hukkaan, ne voivat kestää vuosia.

Olen tälläkin hetkellä syytettynä noin kymmenessä oikeusjutussa. Olen onnekas, sillä lehti puolustaa minua. Jos joutuisin maksamaan kulut omasta pussistani, se olisi lähes mahdotonta. Silloin olisi myös mahdotonta kirjoittaa tietyistä aiheista. Tähän mennessä olen voittanut joka kerta.

Saan painostusta myös paikallisilta yrityksiltä, jotka uhkaavat vetää mainoksensa lehdestä. Joskus painostuspuheluita tulee minulle, joskus taas pomolleni. Ne eivät ole kuitenkaan koskaan vaikuttaneet työhöni.

Pohdin sananvapautta usein. Kaikista pahinta toimittajalle on, että alkaa sensuroida itse itseään jo ennen kuin ongelmia ilmenee.”

Lue myös:

Suomi: Vapaan sanani rajat

Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia

Somalia: Aseistettu vartija turvana

Viro: Yleinen mielipide rajoittaa

Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia 

Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot 

Puola: Itsesensuuri pahin uhka 

Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta

Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa 

Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa

Hongkong: Vapaustaistelija

 5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta