Olemme äärimmäisen huolellisia

JOURNALISTI
28.4.2016

Reeta Paakkinen, teksti
Barçın Yinanç, kuva

Turkkilaiset journalistit puhuvat avoimesti hallituksen vaikutuksesta mediaan. ”Olen pohtinut, voivatko toimittajat muissa maissa myöntää itselleen, että heillä on joitain ongelmia”, sanoo toimittaja Barçın Yinanç.

”Toimitan sanomalehtemme mielipidesivuja, kirjoitan ulkopolitiikkaa käsitteleviä kolumneja ja reportaaseja. Olen tehnyt toimittajan töitä 26 vuoden ajan.

Lehdistö on täällä hallituksen vaikuttamisen kohteena. Vaikuttaminen on erityisesti taloudellista, sillä mediakonserni, jossa työskentelen (Doğan Medya), on saanut suuren sakkotuomion ja sitä on syytetty väärinkäytöksistä liittyen konsernimme omistajan liiketoimiin muilla aloilla. Tästä johtuen olemme äärimmäisen huolellisia, kun raportoimme hallitukseen liittyvistä asioista. Mutta se ei tarkoita, etteikö meillä olisi kolumnisteja, jotka eivät kritisoisi hallitusta; yritämme vain ylläpitää äärimmäisen varovaista ja tasapuolista ilmaisutyyliä.

Turkki ei ole lehdistönvapaustilastoissa sellaisella sijalla, josta voi olla ylpeä. Vaikka listat ovat hyödyllisiä, olen kuitenkin sitä mieltä, että pelkkä sija listalla ei välttämättä heijasta maan tilannetta täysin. Turkin mediassa on sensaatiotapauksia, koska meillä on journalisteja, jotka rohkeasti jatkavat kriittistä raportointia. Turkkilaiset journalistit myös puhuvat avoimesti hallituksen vaikutuksesta mediaan. Olen pohtinut sitä, voivatko toimittajat muissa maissa myöntää itselleen, että heillä on joitain ongelmia, vaikka heidän maissaan ei olisikaan samantyyppisiä sensaatiotapauksia.

Turkissakin on ikävä kyllä harmillisen paljon vihapuhetta sekä kirjoitetussa että sosiaalisessa mediassa. On surullista, ettei siihen puututa kovin herkästi.”

Lue myös:

Suomi: Vapaan sanani rajat

Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia

Somalia: Aseistettu vartija turvana

Viro: Yleinen mielipide rajoittaa

Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot 

Puola: Itsesensuuri pahin uhka 

Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta

Italia: Painostusta oikeusjutuilla

Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa 

Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa

Hongkong: Vapaustaistelija4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta