Pia Lagus, programvärd för förmiddagssändingarna, gör en telefonintervju medan Filip Sten förbereder sig för en studiointervju. ”Klipphantverket har mer och mer fallit bort och i stället skriver vi mera, bland annat manus för studiodiskussioner med programvärdarna”, säger Filip Sten.

Livesändningar lockar lyssnarna

JOURNALISTI
28.4.2016

Johan Svenlin, text
Johannes Tervo, foto

Radio Vegas morgonsändningar har gått i bräschen för kanalens reform. Från september ska den gamla programstrukturen skrotas och ersättas av sändningsblock.

Bilen styr mot Vasa och ur bilradion strömmar Radio Vegas morgonnyheter. Ett av morgonens lokala inslag handlar om en föräldraprotest mot Vasa stads beslut att banta dagvårdens budget. Reportern Moa Mattfolk har kvällen innan varit ute på stan, där missnöjet manifesterades, och intervjuat upprörda föräldrar. Känslan på torget fångas genom den knastriga megafonen som används för att ropa ut slagord.

En amerikansk hitlåt från 1990-talet senare sitter Anna Bertills från Vasa stadsfullmäktige i studion och kommenterar nedskärningarna och protesten. Ännu någon låt senare välkomnas inslagets reporter av Elin Willows, programvärd för morgonsändningen, och de båda kollegorna sammanfattar dagvårdsfrågan i ett informellt samtal i direktsändning.

”Vi har inte så många klippta inslag längre i morgonsändningarna. I stället kommer reportern in i studion och berättar nyheten på ett vardagligt språk”, förklarar Willows när jag kommit fram till Radio Vegas redaktion i Vasa och förmiddagssändningen tagit över.

Mera direktsänt och en friare programtablå var modellen när Radio Vega i oktober ändrade sina regionala morgonsändningar. Den modellen ska också gälla för samtliga Radio Vegas sändningar från och med september i år.

”Lyssnarnas beteende har ändrat och därför måste också broadcastradion se över sin verksamhet. Vi har i dag en rigid kanalstruktur från gångna tider som låser innehållet i sändningarna”, säger Kaj Backman, Svenska Yles radiochef.

Vegas sändningar kommer att ramas in av block, där programvärdar leder lyssnarna genom sändningarna.

”En stor del av innehållet kommer fortfarande att vara redigerat. Hittills har redaktörerna haft en fast tid för sina inslag, men varför ska en intervju behöva bli 57 minuter om den gör sig bäst på 38 minuter?” frågar sig Backman.

 

Han betonar att genrer som kultur, vetenskap och sport kommer att finnas kvar och få motsvarande mängd sändningstid i kanalen som tidigare.

”Innehållet i Vega är kopplat till nuet och till det som sker i världen. Det ska inte vara bundet till ett på förhand spikat schema.”

Nu pågår den interna rekryteringen av programvärdar och det blir alltså deras uppgift att jonglera inslagen, reagera på nyhetshändelser som sker under sändningen och knyta ihop inslagen med direktsänt prat.

Sedan Kaj Backman presenterade reformen i mars har flera debattörer och kolumnister lyft sina varningens fingrar. Torbjörn Kevin efterlyste i en kolumn i Hufvudstadsbladet mera genomarbetade program om politik och ekonomi i Radio Vega. Inte mera improviserat prat.

”Hur ska man klara av att ligga mer i direktsändning, det vill säga reagera snabbt, samtidigt som man ska stå för det djupa?” frågade sig Kevin.

Backman tillbakavisar Kevins farhågor.

”Vi kommer absolut att sända djuplodande, analytiskt innehåll också i framtiden. Parallellt utvecklar vi vårt utbud av on demand -innehåll. Utvecklingen har lett till att lyssnarna vant sig vid att fördjupa sig i program om specialämnen när de själva har tid och den rätta sinnesstämningen. För den sortens lyssnande lämpar sig broadcastradion inte så bra.”

Ordet ”flödesradio” har också återuppväckts i spalterna och för Backman är ordet ”flödesradio” lika humörsdämpande som ”tvångssvenska” för en sfp-politiker.

”Det är ett så trist ord och en så trist diskussion, där man riktat in sig på fel saker. Även Yle Puhe är flödesradio om man väljer att använda det ordet.”

Det har inte saknats organisationsreformer i Radio Vegas knappt 20-åriga historia. Enligt fackets representant på Svenska Yle, Markus Ekholm, är ledningen denna gång ute i ett angeläget ärende.

”Det är en bra reform såtillvida att folk får behålla sina arbetsplatser och löner, men däremot finns det en del identitetsfrågor som måste lösas när man bryter upp programhelheter och skapar nya.”

 

Reformarbetet bygger på en lång beredning, där ledningen samlat in information och analyserat allt från lyssnarnas synpunkter till nya tekniska system. Ekholm tycker att de anställda kunde ha involverats tidigare.

”Vi på verkstadsgolvet kunde ha tillfört nyttig kunskap om vi hade informerats i ett tidigt skede av processen. Nu fick vi information först när många beslut redan var fattade.”

På Radio Vegas redaktion i Vasa har man drygt sex månaders erfarenhet av modellen med sändningsblock och ökat direktsänt prat. För Filip Sten och de andra reportrarna har manusskrivande inför direktsänd studiodiskussion inneburit ännu ett nytt arbetsmoment.

”Det inverkar inte så mycket på arbetsbördan, men för min del kunde vi ibland lämna bort momentet med reportern i studion. Det känns som att det används lite väl kategoriskt, samtidigt som själva inslaget inte ens är så självklart längre. Och det klassiska reportaget får allt mindre utrymme.”

Konceptet reporter-i-studio faller inte heller alla lyssnare på läppen.

”Jag har fått flera kommentarer om att vi bara intervjuar varandra nuförtiden.”

Programvärden Elin Willows ser å sin sida tecken på att lyssnarna uppskattar den vardagliga dialogen mellan reporter och programvärd i direktsändning.

”Personligen gillar jag att jobba så här och jag har aldrig under mina år på Svenska Yle fått så mycket feedback som nu”, säger Willows.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta