Liski kysyy mitä jäi kysymättä

Toimittaja Jarno Liski, 31, on valittu Vuoden freelanceriksi.

Toimittaja Jarno Liski, 31, on valittu Vuoden freelanceriksi. Suomen freelance-journalistien mukaan valinnan perusteena olivat Liskin verosuunnittelua ja verolainsäädäntöä käsittelevät tutkivat jutut, etenkin Seurassa vuonna 2015 julkaistu verotrilogia. Jyväskyläläinen Liski oli ehdolla myös Lumilapio-palkinnon saajaksi.

JOURNALISTI
28.4.2016

Marja Honkonen, teksti

Kannattaako freelancerin tehdä tutkivaa journalismia?

Kaikkien journalistien kannattaa tehdä tutkivaa journalismia eli tehdä työnsä huolella. Työn takana voi olla löytää jutuille maksaja.

 

Onko sinulla oma agenda?

Ei. Agendani on uutiskriteerit. En ole oikaisemassa vääryyttä maailmasta.

 

Pitäisikö mediatalojen omaa verosuunnittelua penkoa?

Journalismin uskottavuuden takia olisi tärkeää, että mediat olisivat kriittisempiä toisiaan kohtaan. Toisaalta mediayhtiöt ovat melko pieniä firmoja. On tavallaan typerää, että niiden tilinpäätöksiä raportoidaan kuin ne olisivat tärkeitäkin yhtiöitä. Jollain pohjalaisella konepajalla on saman verran henkilöstöä ja liikevaihtoa, eikä niiden tuloksia raportoida lehdissä.

 

Olet kirjoittanut Seuraan pääministerin vakuutuskuorisijoituksista. Onko Sipilä ollut sinuun yhteydessä?

Ei. On merkillistä, että Yle oikaisi MOT:n väitteet. Minun vastaavista väitteistäni ei ole oltu yhteydessä. Edes elokuusta lähtien jättämiini kommenttipyyntöihin ei ole vastattu.

 

Onko sinua painostettu tai uhkailtu työsi vuoksi?

Jutun kohteet saavat mielestäni tiukkaankin sävyyn vaatia, mitä vaativat. On eri asia, mihin se johtaa. Tavanomaista painostamista on turha yrittää poistaa. Sen sijaan on mietittävä, miten toimituksesta saa tukea. Uhkailu taas on rikosasia, eikä minua ole uhkailtu.
 

Onko painostus stressaavaa?

Se voi viedä paljon aikaa. Freelancerina on stressaavaa, kun tietää, ettei kaikesta siitä ajasta voi laskuttaa. Toisaalta kun kaikki vasta-argumentit käydään läpi, saa varmuutta siitä, että juttu pitää paikkaansa.

 

Mistä kuulet parhaat vinkit?

Jyväskyläläisenä freelancetoimittajana minulle on ollut vaikeaa luoda lähdeverkostoa. En ole ensimmäisenä listoilla, kun syväkurkut lähettävät kirjekuoriaan. Parhaat juttuvinkit ovat havaintoja kysymyksistä, joita on jätetty kysymättä ja puolittaisista vastauksista, joiden on annettu mennä läpi.

 

Kuinka monta juttua sinulla on työn alla?

Tavallaan minulla on teossa koko ajan kymmeniä juttuideoita. Minulle ne ovat enemmänkin kiinnostuksen kohteita. Seuraisin niitä, vaikka olisin jollain aivan muulla alalla. Myyn jutut sitten, kun joku asiakokonaisuus on kypsä kirjoitettavaksi.

 

Mikä on ensimmäinen asia, jonka parantaisit freelancereiden asemassa?

Mediatalojen soisi ymmärtävän, miten paljon parempaa laatua saisi pienillä lisäpanostuksilla. Toisaalta freelancerina aloittamiseen liittyen korjattavaa löytyy työttömyysturvalainsäädännöstä, sivutoimisen yrittäjän asemasta. Työtön ottaa ison riskin, jos kirjoittaa yhdenkin jutun.

Toimittaja Jarno Liski, 31, on valittu Vuoden freelanceriksi. Suomen freelance-journalistien mukaan valinnan perusteena olivat Liskin verosuunnittelua ja verolainsäädäntöä käsittelevät tutkivat jutut, etenkin Seurassa vuonna 2015 julkaistu verotrilogia. Jyväskyläläinen Liski oli ehdolla myös Lumilapio-palkinnon saajaksi.14 2018
Arkisto

Synkkä salaisuus

Toimittaja Ari Lahdenmäki on kirjoittanut lukuisia juttuja etiikasta ja naisten oikeuksista. Marraskuussa hän sai kaksi tuomiota seksuaalirikoksista. Journalisti haastatteli kahtatoista naista, jotka kertovat lisää Lahdenmäen pimeästä puolesta.

Akateeminen iltapäivälehtimies

Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan painettujen iltapäivälehtien loppua.

Villille tv-alalle toivotaan tes-suitsia

Elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksesta halutaan yleissitova. Journalistiliitto toivoo päätöksen kohentavan alan palkkatasoa.

Utu-uutiset sumentavat todellisuuden

Uutiset kauppakeskuksen vaikeuksista tai alhaisen syntyvyyden aiheuttamasta huoltosuhdehuolesta eivät ole valheita. Silti ne vääristävät asioiden mittakaavan valeuutisille ominaiseen tapaan, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Stor i truten. Mikael Sjövall är tillbaka i rollen som journalist och uppskattar möjligheten att ställa också de obekväma frågorna. ”Jag har alltid haft svårt att arbeta med tillrättalagd information där man på skyler över obekväma saker och bäddar in sanningen i begreppsliga rökridåer.”

En reporter som skyr rökridåer

Propagandabranschen kändes som en tvångströja för Mikael Sjövall. Som journalist får han ställa de besvärliga frågorna och berätta sanningen utan att bädda in den.

Vaikuttajasta vuorovaikuttajaksi

Yle tavoittelee tiiviimpää yleisösuhdetta sallimalla uutisten kommentoinnin. Suunnitelmissa on, että toimittajat käyttävät jatkossa osan työajastaan yleisön kanssa keskusteluun. Kyse voi olla uutistyön murroksesta, jossa toimittajien ammatti-identiteettiä määritellään uudelleen.

Toimittaja Tapio Mainio (oik.) työskentelee eläkeläisenä yhtä paljon kuin päivätyössä Helsingin Sanomissa. Nyt toimeksiantajia on useita. Yksi niistä on Kauppalehti, johon hän haastatteli metsänomistaja Jorma Seppästä Suomussalmella.

Samalla viivalla

Moni toimittaja jatkaa työntekoa eläkkeelle jäätyään. Töitä tekemällä voi päästä samaan ansiotasoon kuin aktiiviuran aikana.

Valokuvan puolustaja. Marina Ekroos perusti startupin suojellakseen valokuvakulttuuria, mutta ei ehdi itse enää juurikaan kuvata.

Oikeutta valokuville

Valokuvaaja Marina Ekroos haluaa pelastaa maailman huonosti rajatuilta valokuvilta.

Av kärlek till värvet

I Sverige visar en utredning att mediehusen de senaste åren kraftigt har dumpat frilansarnas arvoden. Något stort engagemang från dem som har fasta jobb har veterligen inte hörts av, skriver Jeannette Björkvist.

Raimo Tyykiluodon on 12 diktaattoria -sarjaa tehdessään pitänyt miettiä, miten kertoa diktaattorien teoista sekä aiheen vaatimalla vakavuudella että koukuttaen kuuntelijat. ”Kaikkea ei pidä kertoa paasaten sormi pystyssä, vaan kuuntelijalle pitää antaa mahdollisuus oivaltaa. Silloin asiat jäävät parhaiten mieleen.”

Sairaan kiinnostavat diktaattorit

Raimo Tyykiluoto mietti aloittaessaan 12 diktaattoria -radiosarjan tekemistä, miten kertoa julmuuksista pröystäilemättä. ”Sarjassa on myös tragikoomisuutta, joka tekee siitä kuunneltavan”, hän kertoo.

Vaarallinen suhde

Kriitikot usein tuntevat oman taiteenlajinsa tekijöitä. Milloin suhde on liian läheinen?

Koska Anni Kuittisen kansantanssiryhmän Motoran Pelmakat jäsenet asuvat eri paikkakunnilla ryhmä harjoittelee vain kerran kuussa. Intensiivisinä tanssiviikonloppuina harjoitustunteja kertyy yhteensä 10 – 14.

Ylpeästi kansantanssija

Anni Kuittinen haluaa murtaa kansantanssia koskevia ennakkoluuloja.

Nopea paluu journalistiksi

Sanna Keskinen, 44, aloittaa tammikuussa Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Mediakunta hallituksen tärkein onnistuminen

Journalistiliitto saa joulukuussa uuden valtuuston ja hallituksen. Journalisti selvitti, missä nykyinen hallitus on mielestään onnistunut ja missä jäi parantamisen varaa.

Lapsuuden loppu

Kolmas kerta voisi sanoa toden, mutta sitä toimittaja Simo Ahtee ei uskalla Don Rosan haastattelussa yrittää.

Kieli, alkeet

Se että ihmiset käyttävät vapaamuotoisessa ilmaisussaan englanninkielisiä sanoja ja puhekielisiä muotoja, ei ole kielen rappiota. Se on tavallista kielellistä vaihtelua, kielen rikkautta, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Karhea kirja rikostoimittamisesta

Mielenkiintoisinta Oikeustoimittajien 30-vuotisjuhlakirjassa, Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat, kirjoittaa Marja Honkonen.

Höga inkomster med två roller

Personer som både är vd och chefredaktör, så kallade publishers, ligger på topp när man jämför förvärvsinkomsterna 2017 bland mediecheferna i Svenskfinland.

Othman fortsätter skriva

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år. Han kommer som pensionär att titulera sig publicist.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta