Liski kysyy mitä jäi kysymättä

Toimittaja Jarno Liski, 31, on valittu Vuoden freelanceriksi. Suomen freelance-journalistien mukaan valinnan perusteena olivat Liskin verosuunnittelua ja verolainsäädäntöä käsittelevät tutkivat jutut, etenkin Seurassa vuonna 2015 julkaistu verotrilogia. Jyväskyläläinen Liski oli ehdolla myös Lumilapio-palkinnon saajaksi.

JOURNALISTI
28.4.2016

Marja Honkonen, teksti

Toimittaja Jarno Liski, 31, on valittu Vuoden freelanceriksi.

Kannattaako freelancerin tehdä tutkivaa journalismia?

Kaikkien journalistien kannattaa tehdä tutkivaa journalismia eli tehdä työnsä huolella. Työn takana voi olla löytää jutuille maksaja.

 

Onko sinulla oma agenda?

Ei. Agendani on uutiskriteerit. En ole oikaisemassa vääryyttä maailmasta.

 

Pitäisikö mediatalojen omaa verosuunnittelua penkoa?

Journalismin uskottavuuden takia olisi tärkeää, että mediat olisivat kriittisempiä toisiaan kohtaan. Toisaalta mediayhtiöt ovat melko pieniä firmoja. On tavallaan typerää, että niiden tilinpäätöksiä raportoidaan kuin ne olisivat tärkeitäkin yhtiöitä. Jollain pohjalaisella konepajalla on saman verran henkilöstöä ja liikevaihtoa, eikä niiden tuloksia raportoida lehdissä.

 

Olet kirjoittanut Seuraan pääministerin vakuutuskuorisijoituksista. Onko Sipilä ollut sinuun yhteydessä?

Ei. On merkillistä, että Yle oikaisi MOT:n väitteet. Minun vastaavista väitteistäni ei ole oltu yhteydessä. Edes elokuusta lähtien jättämiini kommenttipyyntöihin ei ole vastattu.

 

Onko sinua painostettu tai uhkailtu työsi vuoksi?

Jutun kohteet saavat mielestäni tiukkaankin sävyyn vaatia, mitä vaativat. On eri asia, mihin se johtaa. Tavanomaista painostamista on turha yrittää poistaa. Sen sijaan on mietittävä, miten toimituksesta saa tukea. Uhkailu taas on rikosasia, eikä minua ole uhkailtu.
 

Onko painostus stressaavaa?

Se voi viedä paljon aikaa. Freelancerina on stressaavaa, kun tietää, ettei kaikesta siitä ajasta voi laskuttaa. Toisaalta kun kaikki vasta-argumentit käydään läpi, saa varmuutta siitä, että juttu pitää paikkaansa.

 

Mistä kuulet parhaat vinkit?

Jyväskyläläisenä freelancetoimittajana minulle on ollut vaikeaa luoda lähdeverkostoa. En ole ensimmäisenä listoilla, kun syväkurkut lähettävät kirjekuoriaan. Parhaat juttuvinkit ovat havaintoja kysymyksistä, joita on jätetty kysymättä ja puolittaisista vastauksista, joiden on annettu mennä läpi.

 

Kuinka monta juttua sinulla on työn alla?

Tavallaan minulla on teossa koko ajan kymmeniä juttuideoita. Minulle ne ovat enemmänkin kiinnostuksen kohteita. Seuraisin niitä, vaikka olisin jollain aivan muulla alalla. Myyn jutut sitten, kun joku asiakokonaisuus on kypsä kirjoitettavaksi.

 

Mikä on ensimmäinen asia, jonka parantaisit freelancereiden asemassa?

Mediatalojen soisi ymmärtävän, miten paljon parempaa laatua saisi pienillä lisäpanostuksilla. Toisaalta freelancerina aloittamiseen liittyen korjattavaa löytyy työttömyysturvalainsäädännöstä, sivutoimisen yrittäjän asemasta. Työtön ottaa ison riskin, jos kirjoittaa yhdenkin jutun.

Toimittaja Jarno Liski, 31, on valittu Vuoden freelanceriksi. Suomen freelance-journalistien mukaan valinnan perusteena olivat Liskin verosuunnittelua ja verolainsäädäntöä käsittelevät tutkivat jutut, etenkin Seurassa vuonna 2015 julkaistu verotrilogia. Jyväskyläläinen Liski oli ehdolla myös Lumilapio-palkinnon saajaksi.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta