Lähiaikoina

JOURNALISTI
28.4.2016

Vesa Heikkinen
vesa.pekka.heikkinen@luukku.com
Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Mitä virkaa on kielisäännöillä, joilla ei tunnu olevan mitään virkaa – ei ainakaan merkitysten kannalta, kysyy Vesa Heikkinen.

”Eduskunnasta on lähiaikoina kantautunut iloisia perheenlisäysuutisia.” Näin kerrottiin Iltalehdessä taannoin.

Viime aikoina lähiajoista on kirjoiteltu muuallakin. Satakunnan Kansa: ”Jokainen, joka on lähiaikoina käynyt Huhkolinnassa, tietää sen kukoistuskauden jääneen jo kauas taakse.” Kauppalehti: ”Erityisesti Itä-Suomessa, jossa samassa kattilassa voidaan polttaa sekä puuta että öljyä, on lähiaikoina käytetty enemmän puuta, arvioi ST1:n Pentti.”

Vanhastaan on linjattu, että lähiaikoina viittaa aina tulevaisuuteen. Sitä ei siis pidä käytettämän menneistä tapahtumista tarinoitaessa.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan lähiaikaa käytetään tulevaisuudessa lähellä olevasta ajasta. ”Ihan lähiaikoina en ole häntä tavannut” -tyyppisiin lauseisiin äskettäin tai viime aikoina istuisivat paremmin kuin lähiaikoina.

Lähipäivät ovat edessäpäin. Toisaalta lähihistoria on takuuvarmasti takanapäin.

Aina silloin tällöin horjahtaa kynäilijäpolo tältä kaidalta tieltä. Lähiaikoinakin tällaista on tapahtunut.

Auts. Tekevälle sattuu.

Olennainen kysymys tietenkin on, miksi ihmeessä lähiaikoina ei saisi tai voisi viitata myös menneisyyteen. Useimmitenhan jo lauseen aikamuoto paljastaa, puhutaanko menneistä vai tulevista tapahtumista.

Mikä yksinoikeus tulevaisuudella on läheisyyteen? Eikö mennytkin voi tulla liki, olla lähellä?

Toki on aina mahdollisuus käyttää ilmausta viime aikoina. Mutta sitten pitäisi muistaa, kirjoitetaanko viime ja aikoina yhteen vai erilleen.

Viimeaikaiset ajatukseni ovat vaeltaneet suuntaan, josta monet eivät pidä. Kohti norminväljennystalkoita. Mitä virkaa on kielisäännöillä, joilla ei tunnu olevan mitään virkaa – ei ainakaan merkitysten kannalta?10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta