Vuoto vei yöunet

Bastian Obermayer

Tietokirjailija ja saksalaisen Süddeutsche Zeitungin 38-vuotias tutkiva toimittaja, johon Panaman paperit vuotanut nimetön lähde otti ensimmäisenä yhteyttä.

Opiskellut muun muassa politiikkaa, historiaa ja journalismia Deutsche Journalistenschulessa Münchenissa.

Kirjoittanut aiemmin muun muassa natsien sotarikoksista, sarjamurhaajista ja katolisen kirkon piirissä harjoitetusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Obermayer vieraili Helsingissä tutkivan journalismin konferenssissa 23. huhtikuuta.

 

JOURNALISTI
28.4.2016

Pasi Kivioja, teksti
Meeri Utti, kuva

Saksalainen toimittaja Bastian Obermayer otti vastaan maailman suurimman tietovuodon ja panttasi sitä vuoden.

Saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden tutkiva toimittaja Bastian Obermayer sai reilu vuosi sitten yhteydenoton nimettömältä lähteeltä, joka kysyi, kiinnostaako häntä informaatio Panaman veroparatiisiyhtiöistä.

”Miten isosta tietomäärästä tässä puhutaan?” Obermayer kysyi lähteeltä.

”Suuremmasta kuin olet koskaan nähnyt”, lähde vastasi Wired-lehden mukaan.

Lupaus piti paikkansa, sillä panamalaisesta Mossack Fonseca -lakitoimistosta vuodettua tietoa on 2,6 teratavua – lähes 12 miljoonaa asiakirjaa vuosikymmenten takaa nykypäiviin asti. Aineisto sisältää muun muassa sähköposteja, tietokantatiedostoja, pdf-tiedostoja ja valokuvia koskien yli 210 000 offshore-peiteyritystä.

Saksalaislehti jakoi aineiston kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n kanssa, joka valjasti 400 toimittajaa eri puolilta maailmaa penkomaan papereita. Suomesta hankkeeseen ovat osallistuneet Ylen MOT ja Svenska Ylen Spotlight-ohjelma.

”Tuntuihan se jännittävältä ja kiehtovalta, kun näki, että aineisto on todella hyvää”, Obermayer kuvailee Journalisti-lehdelle ensikontaktiaan anonyymin tietovuotajan kanssa.

Obermayer ei tunne tietovuodon lähdettä, sillä tämä ei ole suostunut tapaamisiin ja kommunikoi ainoastaan suojattujen kanavien välityksellä.

Toimittaja uskoo, että valtavasta aineistosta riittää uutisoitavaa vielä vuosiksi eteenpäin. Kun vyyhti alkaa purkautua, muidenkaan veroparatiisijärjestelyitä tehneiden yritysten asiakkaat eivät ole enää suojassa.

 

Lakitoimisto, josta tiedot ovat peräisin, on kiistänyt sisäisen vuodon ja sanoo, että kyseessä on laiton tietomurto. Bastian Obermayer ei tiedä, miten lähde on tiedot saanut eikä halua vastata kysymykseen, onko hän kysynyt lähteeltä tietojen alkuperästä. Hän korostaa, että tietojen yhteiskunnallinen merkittävyys ratkaisee niiden julkaisemisen, eikä laillisella tai laittomalla hankintatavalla ole asian kannalta merkitystä.

”Lähteen kanssa on kuitenkin keskusteltu kuukausien aikana paljon hänen motiiveistaan. Olen melko varma, että lähteen kertoma motiivi pitää paikkansa. Hän haluaa pysäyttää tällaisten veronkiertorikosten tekemisen.”

Obermayerin mukaan lähde ei ole pyytänyt eikä hänelle ole maksettu tietojen vuotamisesta. Toimittajan mukaan hänen lehtensä ei koskaan maksa tiedoista.

 

Maailman suurimmalla tietovuodolla on ollut dramaattiset vaikutukset myös tutkivan toimittajan elämään. Obermayerin mukaan hän on hetkittäin keskustellut lähteen kanssa enemmän kuin oman vaimonsa.

”Käytin tutkimusprojektiin yli vuoden, enkä kirjoittanut kuukausiin mitään lehteen. En voinut kertoa ystävilleni ja perheelleni, mitä puuhasin. Viimeisinä viikkoina ennen paljastusta mentiin hyvin vähillä yöunilla. Olen hyvin onnellinen, että se on nyt takanapäin.”

Vuoden mittaisen Panama-projektin aikana on käynyt selväksi, että paljastuksia tekevät tutkivat toimittajat ovat itse mestarillisia tiedonpanttaajia. Tieto käynnissä olevista selvityksistä pysyi visusti salassa loppuun saakka.

”Me kaikki noudatimme sääntöjä: Älä puhu. Käytä suojattua viestintää. Ole varovainen. Ole vastuullinen. Silti on suoranainen ihme, ettei mitään vuotanut ulos.”

Ennen yhteydenottoja tutkimusten kohteisiin Obermayer kertoo tuhonneensa kannettavan tietokoneensa kovalevyn ja puhelimen, jolla oli ollut yhteydessä lähteen kanssa.

”Halusimme tuhota varmuuden vuoksi kaikki lähteeseen johtavat jäljet. Ensin kaikki data tuhottiin ohjelmallisesti. Sitten otimme vasaran.”

Ennen paljastuksia se saattoi tuntua ylivarovaisuudelta, mutta jälkikeskustelu viranomaisvaatimuksineen osoittaa, että kaikki keinot suojata journalistien tietolähteitä voivat olla tarpeen.

Bastian Obermayer

Tietokirjailija ja saksalaisen Süddeutsche Zeitungin 38-vuotias tutkiva toimittaja, johon Panaman paperit vuotanut nimetön lähde otti ensimmäisenä yhteyttä.

Opiskellut muun muassa politiikkaa, historiaa ja journalismia Deutsche Journalistenschulessa Münchenissa.

Kirjoittanut aiemmin muun muassa natsien sotarikoksista, sarjamurhaajista ja katolisen kirkon piirissä harjoitetusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Obermayer vieraili Helsingissä tutkivan journalismin konferenssissa 23. huhtikuuta.

 8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta