Ulkoasutaiteilija

JOURNALISTI
7.4.2016

Heikki Haapavaara, teksti

Kauppalehti Option ilmiasun rakentanut AD Helena Tikkanen menehtyi toistuvien syöpien uuvuttamana Terhokodissa perjantaina 4. maaliskuuta. Hän oli 67-vuotias. Hän oli syntynyt 24. 10. 1948 Lappeenrannassa.

Helena valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta 1972. Opintojen jälkeen hän rakensi ulkoasua Viikkosanomiin ja Me Naisiin. Hän työskenteli myös Lehtimiesten Jaanassa.

Kauneimman uran Helena teki Kauppalehdessä. Hänestä tuli uuden aikakauslehden, Kauppalehti Option AD 1985. Hän loi ulkoasun lehteen, jossa paiskasivat kättä liike-elämän kovat asiat sekä lifestylen suloinen turhuus. Lehti on kestänyt.

Helena oli lahjakkuus. Kun reportteri laski hänen pöydälleen metrin tekstiä ja kuvaaja satoja valokuvia, hän taikoi niistä Optioon valloittavan kokonaisuuden. Hän osasi vivahteet ja tunnelmat eikä ampunut yli. Hän opetteli talousasioita. Sekin auttoi ulkoasutyössä. Jutut saivat oikeat suhteet. Työstään hän sai kansainvälisiä ulkoasupalkintoja.

Helena ei pitänyt suurta meteliä itsestään. Hän harrasti kuvataiteita. Hän tunsi tekijät venäläisklassikoita myöten. Hän oli taitava akvarellimaalari. Onnekkaimmilla ystävillä on kotonaan Helenan maalaus. Hänen siveltimensä kepeä jälki auttaa ikävän keskellä.

Kirjoittaja on Helena Tikkasen ystävä ja työtoveri.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta