Journalistiliiton sijoitukset ovat tuottaneet hyvin viime vuosina. SJL:n talousvaliokunnan puheenjohtaja Marko Laitala sanoo, että tuotot pitää käyttää liiton uudistamiseen. ”Varallisuus on sitä varten, että se auttaa liittoa pahoina aikoina.”

Hyvä talousvuosi

JOURNALISTI
7.4.2016

Janne Salomaa, teksti
Liisa Huima, kuva

Journalistiliiton sijoitukset tuottivat viime vuonna 1,4 miljoonaa euroa.

Viime vuosi oli Suomen Journalistiliitolle taloudellisesti erittäin hyvä. Alustavien tilinpäätöstietojen mukaan liiton sijoitukset tuottivat viime vuonna 1,4 miljoonaa euroa. Se on lähes 300 000 euroa enemmän kuin vuonna 2014, joka sekin oli tuottoisa vuosi.

”Näin hyvä tulos on vaikea saada monena vuonna peräkkäin”, sanoo SJL:n talous- ja hallintojohtaja Helena Visti.

”Jos epävarmuus markkinoilla jatkuu, on mahdollista, että liiton sijoitustoiminta voi tulevaisuudessa yksittäisinä vuosina tuottaa myös tappiota.”

Myös SJL:n talousvaliokunnan puheenjohtaja Marko Laitala arvelee, että parhaimmat sijoitusvuodet ovat takana.

”Mikä pörsseissä menee ylös, tulee joskus alaskin. Olemme kuitenkin hajauttaneet sijoituksia eri instrumentteihin, joten se tasaa heilahteluja jonkin verran”, sanoo Tekniikka&Talouden uutispäällikkönä työskentelevä Laitala.

Talousjohtaja Visti arvioi, että keskimäärin SJL:n sijoitukset tuottavat jatkossa noin 600 000  –  800  000 euroa vuodessa. Tämän verran lisätuloja SJL tarvitsee perustoimintansa rahoittamiseen, sillä liiton kulut ovat olleet lähes koko 2000-luvun suuremmat kuin jäsenmaksutuotot.

Ilman sijoituksia SJL:n talous oli vuonna 2015 lähes 600 000 euroa alijäämäinen. Tappio oli silti pienempi kuin edellisvuonna, koska rahaa ei kulunut esimerkiksi isoihin tes-neuvotteluihin. Vuonna 2014 liiton varsinaisen toiminnan alijäämä oli yli 700 000 euroa.

Taloudellisen turvan SJL:lle tuo noin 23 miljoonan euron omaisuus, joka on sijoitettu pääosin osake- ja korkorahastoihin.

”Omaisuus antaa mahdollisuuden käyttää rahaa liiton toiminnan kehittämiseen”, Visti sanoo.

Näin Journalistiliitto myös tekee.

”Liitto on päättänyt käyttää varallisuuttaan jäsenpalveluiden kehittämiseen, jotta jäsenistö selviää vaikean ajan yli”, Laitala sanoo.

Hän korostaa, että myös liiton talouden hoidossa tärkeintä on pitää kiinni vanhoista jäsenistä ja houkutella samalla uusia liittyjiä.

”Oleellista on, että meillä on tulevaisuudessakin liitto, jolla on jäseniä. Ei ole järkevää pelkästään maksimoida varallisuutta ja sen tuottoa ja päätyä lopulta tilanteeseen, jossa liitolla on paljon rahaa, mutta vähän jäseniä.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta