Ulkoistettu paha

JOURNALISTI
17.3.2016

Janne Zareff £
janne.zareff@yle.fi
Kirjoittaja on Yleisradion toimittaja.

Miten olisi sen myöntäminen, että näkemyksen ja investointien puutteen vuoksi mediatalot putosivat pahasti alansa kehityksen kelkasta, kysyy Janne Zareff.

Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.

Elämänohje on hyvä, riippumatta siitä, onko sen todella sanonut Mohandas Gandhi, vai onko joku vain puhunut hänen nimissään. Se on myös vaikea elämänohje: on aina helpompaa kertoa, että joku muu toimii väärin kuin toimia itse oikein.

Valeiden suosio ja median talousahdinko ovat alamme isoja kysymyksiä. Päätoimittajien sankka joukko julkaisi tovi sitten näkyvän kannanoton ”valemediaa” vastaan. Julkisuudessa on myös nostettu ahkerasti esiin mediatalojen ankeita tulevaisuudennäkymiä. Syykin on usein selvillä: Yle.

Jos kolumnistille sallitaan kärjistys, niin vähän näyttää siltä, että ihmisten väärät käsitykset maailmasta johtuvat huhuja ja valeita levittävistä piensivustoista ja mediatalojen talousahdinko johtuu Ylestä.

Kun näistä päästäisiin eroon, riittäisi media-alalla investointeja ja työpaikkoja, minkä lisäksi ihmiset voisivat taas luottaa siihen, mitä julkisuudessa sanotaan. Ongelmat johtuvat aina jostain muusta kuin puhujasta itsestään. Se oikea vääryys, joka kaikki ongelmat aiheuttaa, on aina jossain muualla. Pahuus halutaan kiteyttää ja ulkoistaa.

Miten olisi sen myöntäminen, että näkemyksen ja investointien puutteen vuoksi mediatalot putosivat pahasti alansa kehityksen kelkasta? Tai sen, että mediatalojen omat faktantarkistuskäytännöt ovat kauniisti sanottuna heikolla tolalla, eikä suuri osa Suomessa julkaistuista uutisista täytä edes Journalistin ohjeiden vaatimuksia (kymmenes kohta, anyone?). Miten olisi aktiivinen ja näkyvä tarttuminen näihin ongelmiin?

Lienee paikallaan sanoa, että esimerkiksi rasististen huhujen levittäminen on toki vastenmielinen ilmiö, jonka rinnastaminen uutistoimintaan olisi täysin älytöntä. Eikä Ylen vaikutus kaupallisiin mediataloihin voi toisaalta olla kritiikin yläpuolella.

Esitetyn kritiikin merkitystä kuitenkin lisäisi molemmissa tapauksissa merkittävästi, jos sitä ryyditettäisiin kertomuksilla siitä, miten mediatalot itse pyrkivät jatkossa täyttämään paremmin tehtäväänsä demokratiassa. Miten ne voisivat olla se muutos, jonka luultavasti lähestulkoon kaikki haluaisivat nähdä?5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta