Tavallisuuden tirkistelijä

Vuoden kuvajournalisti
Markus Jokela

Tuomariston perustelut: ”Voittajan työt eivät uudista kuvajournalistisia perinteitä, mutta käyttävät niitä osaavasti hyväksi. Oivaltavaa näkökulmien hallintaa ja tilannetajua, lisämerkitysten synnyttämistä sommitelman ja eleiden avulla. Kuvissa näkyy oikean hetken valitsemisen ja kuvalla kertomisen taito. Vuoden kuvajournalistin valinnassa näkyi, kuinka kuvajournalisti voi tehdä kuvajournalismia kattavasti uutisista reportaaseihin omaa käsialaa hukkaamatta.”

JOURNALISTI
25.2.2016

Manu Marttinen, teksti
Kai Sinervo, Markus Jokelan kuva
Markus Jokela, kuvat

Vuoden kuvajournalisti Markus Jokela etsii tavallista arkea vaikka Amerikasta, jos oma arki sen mahdollistaa.

Sanomatalon Painobaarissa edessäni istuu Helsingin Sanomien valokuvaaja Markus Jokela. Puhumme valokuvaamisesta, kuvajournalismista, kuvaustyyleistä, tekniikasta ja sellaisesta. Näkemyksiä tulee nopeasti, mutta lyhyesti.

”Valokuva on raaka, tirkistelevä ja julma väline.”

”Hyvä kuva näyttää asioita – ei peitä tai salaa niitä.”

”Hyvät kuvat ovat sellaisia, joissa on salaisuus, joka ei heti aukea.”

Kun puhe kääntyy Jokelan uraan, saavutuksiin ja palkintoihin, vastaukset lyhenevät entisestään. Jokela ei saavutuksillaan leveile.

”Vaikea tuohon on itse mitään sanoa. Onhan sitä kaikenlaista tullut tehtyä.”

Niin. Onhan sitä. Jokela ei tavallisuuden tutkimisellaan ole ihan perusmies edes valokuvaajana. Jokelan ansioluettelo on niin pitkä ja monipolvinen, että vastaava löytyy aika harvalta suomalaiskuvaajalta. Valokuvanäyttelyitä, kirjaprojekteja, kotimaisten ja kansainvälisten lehtikuvakisojen voittoja ja palkintosijoja, valtion kuvataidepalkintoa ja niin edelleen.

Toimittajana 1980-luvulla lehtimiesuransa aloittanut Jokela on luonut tunnistettavan kuvaustyylin, jota hän pyrkii vaalimaan päivittäisessä uutistyössä. Tylsistäkin kuvaustilanteista saa tyylinsä näköisiä kuvia, jos on oikeaan aikaan jalkeilla.

”Sattumaa pitää aina toivoa, sitä että jotain yllättävä tapahtuisi. Ja nyt kävi niin. Ei minulla ole tässä kuvassa mitään ansioita. Tiesin vain, milloin pitää olla hereillä ja painaa kameran nappia pohjaan”, Jokela sanoo kuvaillessaan voittosarjan kuvan (sivu 8) syntyhetkeä.


Huumori, tirkistely ja paljastaminen. Sanat toistuvat, kun Jokela puhuu omasta kuvaustyylistään. Lämminhenkinen, piikittelevä tilannehuumori on keskeinen ominaisuus Jokelan tuotannossa. Se korostuu hänen omissa kuvausprojekteissaan ja yhdessä toimittaja Ilkka Malmbergin kanssa Kuukausiliitteeseen tekemissään reportaaseissa.

Jokela on koko uransa ajan kuvannut suomalaista arkea ja paljastanut sitä tavalla, jota hän kuvailee julmaksi.

”Onhan se julmaa näyttää ihmisiä arkitouhuissaan, paljastavasti.”

”Minua kiinnostaa tavallisuus ja arjen tarkkailu. Siinä on jotain kiehtovaa, kun tavallisesta arjesta saa tehtyä sellaisia kuvia, joita joku haluaa katsoa.”

Myös voittosarjan kuvassa on arkea: suomalaisen politiikan arkipäivää, joka ei visuaalisuudellaan hehku. Jokelan mukaan lehtikuvaajan arki sisältää nykyisin lähinnä tiedotustilaisuuksia ja kasvojen kuvaamista. Reportaasikeikkoja on harvemmin.

Tiedotustilaisuudessa aikaa kiinnostavan kuvattavan löytämiselle on Jokelan sanoin ”kaksi kertaa kymmenen sekuntia” – kun tilaisuus alkaa ja loppuu.

”Niissähän ei tapahdu mitään, kun kuvattavat istuvat pulpettien takana. Silloin pitää olla hereillä, kun he tulevat ja lähtevät. Jotain saattaa tapahtua”, Jokela sanoo.


Hyvin vähän tapahtuu myös pienessä amerikkalaiskylässä Table Rockissa. Ja sinne Jokela lähtee maaliskuussa jo seitsemännen kerran kuvaamaan. Jokela on tekemässä kirjaa Table Rockista yhdessä Ilkka Malmbergin kanssa. Kirja käsittelee kylän arkea – kuinkas muuten.

”Eivät he siellä oikein ymmärrä, että mikä siinä kahdensadan asukkaan kylässä meitä oikein kiinnostaa.”

No mikä?

”Se tavallisuus, muuttumattomuus. Mikään ei ole muuttunut vuodesta 1992, kun ensimmäisen kerran kävimme siellä. Vain vaatteista ja autoista näkee, mikä vuosikymmen on kyseessä. Muuten siellä on ihan samanlaista."

 

Lue myös:

Vuoden kuvajournalisti
Markus Jokela

Tuomariston perustelut: ”Voittajan työt eivät uudista kuvajournalistisia perinteitä, mutta käyttävät niitä osaavasti hyväksi. Oivaltavaa näkökulmien hallintaa ja tilannetajua, lisämerkitysten synnyttämistä sommitelman ja eleiden avulla. Kuvissa näkyy oikean hetken valitsemisen ja kuvalla kertomisen taito. Vuoden kuvajournalistin valinnassa näkyi, kuinka kuvajournalisti voi tehdä kuvajournalismia kattavasti uutisista reportaaseihin omaa käsialaa hukkaamatta.”9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta