Tali ja koko maailma

Vuoden urheilukuva
Laura Oja, freelancekuvaaja: Verkko

Tuomariston perustelut: Harvinainen pelaajan ja fanien kohtaaminen rooleja jakavan suojaverkon läpi. Voittajakuva on ajaton teos, joka ei kulu loppuun ensimmäisellä katsomiskerralla. Verkossa oleva juhlittu urheilija on kuvan ainoa musta pelaaja, joka tuo kuvaan yhteiskunnallista syvyyttä, respectiä. Samanaikainen kiihkeä aggressiivisuus ja lempeä onnellisuus ovat osa nykyjalkapallon teatraalisuutta.

JOURNALISTI
25.2.2016

Manu Haapalainen, teksti
Laura Oja, kuva

Kuvajournalismi 2015 -kilpailun Vuoden urheilukuva -sarjan voitti freelancekuvaaja Laura Oja. Voittokuvassa HIFK:n Nnaemeka Anyamele on kannattajajoukon syleilyssä Helsingin Talissa.

”Futiksen hienous on se, että se yhdistää ihmisiä. Sitä pelataan kaikkialla. Se on ymmärrettävää kaikille. Meni minne vaan, jengi pelaa fudista. Siksi kuvassa on tavallaan muutakin kuin vaan Talin jalkapallohallissa pelattu matsi.”

Nykyisin freelancerina kuvaava helsinkiläinen Laura Oja, 34, oli vuoden 2015 helmikuussa määräaikaisena kuvaajana Helsingin Sanomissa. Lauantain 7. helmikuuta iltavuoron työtehtäviin kuului Talin ahtaassa sisähallissa pelattu jalkapallon liigacupin alkulohkon ottelu Helsingin IFK:n ja turkulaisen FC Interin välillä.

Peli oli kotijoukkue HIFK:n näytöstä. Vuoden urheilukuvana palkitussa otoksessa Nnaemeka Anyamele on kannattajajoukon syleiltävänä tekemänsä 6 – 0 -maalin jälkeen.

Kuva julkaistiin Hesarin otteluraportin yhteydessä 8. helmikuuta.

Oja muistaa, että ottelussa oli poikkeuksellisen paljon aikaa kuvaamiseen.

”Se on kuvattu ihan matsin lopulla, kentän toiselta puolelta vastakkaista katsomoa kohden. Kun näin otoksen, mietin, että on harvinaista nähdä noin kiihkeä kannattajien ja pelaajan kohtaaminen. Kannattajiahan ei ole siellä mitenkään miljoonia, mutta tunnelma on tuossa vaiheessa tiivis.”

Oja ei ole varsinainen urheilukuvaaja, eikä seuraa jalkapalloa mitenkään erityisesti. Hän sanoo, että häntä innostaa urheilulajien kuvaamisessa nopeatempoisuus.

”On oltava hereillä. Lisäksi mikä tahansa, mitä ihmiset tekevät tunteella ja taidolla on kiehtovaa. Tässä tilanteessa kiinnosti myös fanikulttuuri.”

Palkintoperusteissa mainitaan kuvan yhteiskunnallinen ulottuvuus. Sen juhlittu sankari kun on kuvan ainoa tummaihoinen.

”Kuvien laajempi merkitys tulee usein jälkikäteen. Ei sitä tavoittele tai ehdi ajatella siinä tilanteessa”, Oja sanoo.

Lue myös:

Vuoden urheilukuva
Laura Oja, freelancekuvaaja: Verkko

Tuomariston perustelut: Harvinainen pelaajan ja fanien kohtaaminen rooleja jakavan suojaverkon läpi. Voittajakuva on ajaton teos, joka ei kulu loppuun ensimmäisellä katsomiskerralla. Verkossa oleva juhlittu urheilija on kuvan ainoa musta pelaaja, joka tuo kuvaan yhteiskunnallista syvyyttä, respectiä. Samanaikainen kiihkeä aggressiivisuus ja lempeä onnellisuus ovat osa nykyjalkapallon teatraalisuutta.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta