Pää uuteen asentoon

JOURNALISTI
25.2.2016

Hanna Rusila

viestikulma@phnet.fi

Kirjoittaja on kieltenopettajaksi opiskeleva freelancetoimittaja ja -suomentaja.

Suomi kurittaa yksinyrittäjiä kaikessa, mikä liittyy sosiaaliturvaan. Kun ammatissa menee mukavasti, sen sietää, kirjoittaa Hanna Rusila.

Journalistin helmikuisessa nettibarometrissä reilut 40 prosenttia vastaajista koki, että media-alalta kannattaa pelastautua heti kun voi.

Moni tottelee, tai vähintään kehittää suunnitelma b:n pöytälaatikkoon. Sellainen lienee kohta jokaisella. Omassa päässäni muhi ideoita varmaan f:ään asti, mutta oikeasti ne olivat leikkiä. Tai niin luulin.

Kunnes eräänä päivänä tiesin kristallinkirkkaasti suuntaavani kohti b:tä. Yllätin itsenikin. Olenko tosissani? Tiedänkö, mihin ryhdyn palatessani opiskelijaksi? Aionko pitää happitauon vai todella vaihtaa ammattia?

Olin sentään vannoutunut free, jonka ammatti-identiteetti oli vahva. Tosiseikat piti silti tunnustaa. Kun tulot putosivat nopeasti melkein puoleen, työviikot pitenivät kohtuuttomiksi ja terveyden rajat kolkuttelivat, oli pakko miettiä: jaksanko tätä vielä kauan?

Niin sanotut hyvät asiakkaat (jokainen free tietää, mitä tarkoitan) olivat katoamassa kiven alle. Jäljellä oli pääosin niitä ei-mieluisia (tiedätte tämänkin). Pompottelua, pilkallisen huonoja palkkioita, loputonta venymistä, sanelupolitiikkaa, viivyttelyä laskunmaksussa. Liiton juristiltakin tarvitsin neuvoa ensi kertaa.

Suomi kurittaa yksinyrittäjiä kaikessa, mikä liittyy sosiaaliturvaan. Kun ammatissa menee mukavasti, sen sietää. Vastineeksi saa maailman parhaan kannustimen: voi valita itse, mitä tekee, milloin tekee, kenen kanssa ja kuinka paljon. Kovat ajat kääntävät kaiken päälaelleen. Kun sitten lopulta vetää johtopäätöksensä, kuritus ja byrokratia vasta alkavat.

Yrittäjä saa kriteerit täyttäessään aikuiskoulutustukea – nyt, kun sitä vielä myönnetään – bruttona karvan yli 700 euroa kuussa. Palkkatoimittajalle sitä rapsahtaa reippaasti tuplat. Yrittäjätulojen pitää myös pudota tuntuvasti viimeksi vahvistettuun verovuoteen nähden. Jos kohdalle osui huono sauma, voi sanoa hyvästit elannon täydentämiselle.

Sitten ovat vielä YEL-maksun ja alv-velvollisuuden alarajat. Räknää nyt siinä, kannattaako hyviäkään töitä huolia, kun virut tuloloukussa ja opiskellakin pitäisi.

En vielä tiedä, mutta veikkaan. Ehkä vaikeinta b:n toteutuksessa on kääntää pään asento. Kun on tottunut innostumaan työtarjouksista, nyt pitäisi osata toivoa, ettei niitä tulisi.

Suossa rämpivällä maalla olisi tosiaan talkoiden paikka.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta