Kolmella tavalla. Sara Rigatelli teki Linnéa Mynttisestä ja Ali Kamil al-Sammarnaiesta verkkojutun lisäksi A-studion jutun ja verkkovideon. Maahanmuuttoaiheille tyypillistä kriittistä palautetta tuli yllättävän vähän, ja suuri osa siitäkin käsitteli asiakysymyksiä, kuten halal-lihaa tai eksakteja jumala-termejä. ”Mutta tämä ei ollut juttu niistä vaan Linnéasta, Alista ja siitä, miten he asioista puhuvat”, Rigatelli sanoo.

Myönteinen hitti

Sara Rigatelli, 36

Toimittaja Ylen ajankohtais- ja featuretoimituksessa.

Työskennellyt Ylessä myös kotimaan toimituksessa, YleX Uutisissa ja Keski-Suomen uutisissa. A-studiossa syksystä 2013.

Lumilapio-ehdokkaana viime vuonna suomalaisia Isis-taistelijoita koskevista jutuistaan.

JOURNALISTI
25.2.2016

Nina Erho, teksti
Yle, kuva

Ylen toimittaja Sara Rigatellin verkkojuttu ”Kaksi yksinäistä sielua vailla turvaa” kertoi tarinan pelottomasta leskirouvasta ja perheestään erossa elävästä irakilaismiehestä. Juttu on myös osoitus siitä, miten Yle rakentaa verkon ja television yhteispeliä.

”Kun kuulin kirkkonummelaisrouvasta, joka oli palkannut avukseen turvapaikanhakijan, ajattelin heti, että nyt on pakko tehdä juttu. Todellisuudessa kaksikko oli vielä uniikimpi kuin osasin odottaa”, sanoo Ylen toimittaja Sara Rigatelli.

”Juttuprosessina tämä oli aika helppo. Usein oikeiden henkilöiden löytämiseen menee aikaa, mutta tässä he olivat valmiina, todellisessa elämässä. Tehtäväkseni jäi lähinnä välittää muille heidän dialoginsa, naurunsa ja itkunsa.

Juttu kertoo kaksikosta mutta sivuaa monia kipupisteitämme: kulttuurieroja, uskontoa, naisen asemaa, työnsaantia, sopeutumista, yksinäisten miesten kokemista uhkaksi. Kaksi hahmoa kiteytti koko keskustelun, ja heidän ’yksityisestään’ syntyi mieletön määrä yleistä.

Sattumalta mukaan tuli myös draamaa, kun Ali Kamil al-Sammarnaie sai kesken haastattelun kuulla, että hänen Irakiin jäänyt perheensä on vaarassa. Sellaista ei voi todellakaan käsikirjoittaa. Tilanne kuitenkin kääntyi parhain päin, ja samoihin aikoihin hän sai vieläpä oleskeluluvan.

Aavistin etukäteen, että tarina vetoaa ihmisiin. Kun toimittajan oma tunneviisari värähtää, värähtää se yleensä muillakin, jos hän ei nyt aivan pilaa hommaa. Silti aiheesta syntyneiden juttuversioiden keräämät yli miljoona katselua ja klikkausta on käsittämätön määrä. Se kertoo enemmästä kuin hyvästä jutusta. Ihmisistä on helpottavaa kuulla, että kriisin keskellä tapahtuu jotain hyvääkin.

Olen seurannut turvapaikanhakija-aiheita, mutta usein toisenlaisesta, esimerkiksi tutkivasta näkökulmasta. Feature-kirjoittaminen on vasta hiljattain tullut tv-juttujen oheen, ja prosessien yhdistämistä pitää opetella. Tekstissä elämää voi kuvailla jälkeenpäin, tv-juttuun sen on tallennuttava kerralla.

Turvapaikanhakijat esitetään monesti joko ressukoina tai rikollisina, joten stereotypioita rikkovaa juttua oli oikein palo tehdä. Koska aihe on tärkeä, mutta yleisö on kyllästynyt kuulemaan siitä samaa, kertomuksiin turvapaikanhakijoista pitää löytää sävyjä. Mykät kasvot eivät riitä, vaan yksilöiden ajatukset ja ääni on saatava kuulumaan.”

Sara Rigatelli, 36

Toimittaja Ylen ajankohtais- ja featuretoimituksessa.

Työskennellyt Ylessä myös kotimaan toimituksessa, YleX Uutisissa ja Keski-Suomen uutisissa. A-studiossa syksystä 2013.

Lumilapio-ehdokkaana viime vuonna suomalaisia Isis-taistelijoita koskevista jutuistaan.

Juha-Matti Mäntylän valinta

Talouselämän toimittaja Juha- Matti Mäntylä valitsi esiteltäväksi Ylen toimittaja Sara Rigatellin verkkojutun Kaksi yksinäistä sielua vailla turvaa.

”Artikkeli kertoi kirkkonummelaisrouva Linnéa Mynttisestä, 80, joka joulunpyhien lähestyessä palkkasi avustajakseen irakilaisen turvapaikanhakija Ali Kamil al-Sammarnaien, 36. Peloton leskirouva ja perheestään erossa elävä irakilaismies olivat todellinen löytö. Juttu oli alkuvuoden jaetuimpia uutistarinoita some-virrassani.

Juttu on myös erinomainen osoitus siitä, miten Yle rakentaa verkon ja television yhteispeliä. Verkkojuttu markkinoi A-studion inserttiä, joka lähetettiin vasta seuraavana päivänä.”7 2019
Arkisto

Paluumuuttajat

Viestintätyö houkuttelee journalisteja, mutta kaikki eivät jää sille tielleen. Katri Makkonen ja muut palaajat kertovat nyt, mitä reissu opetti.

Kun sananvapautta loukataan, Suomen media ei puolusta itseään

”Suomi on sananvapauden kärkimaa niin kauan kuin media käyttää sananvapauttaan niin, ettei tärkeää miestä harmita”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Viestinnän ja journalismin sekoittuminen huolettavat, mutta väärästä syystä

”Viestinnän ja journalismin sekoittuminen on vaarallista ja johtaa journalismin uskottavuuden horjumiseen. Suurin uhka eivät kuitenkaan ole viestintäalalla piipahtaneet toimittajat”, kirjoittaa Maria Pettersson.

On vähän hassua puuhaa lukea uutisia televisiossa, Matti Rönkä

Ylen ykkösuutisankkurin toiveuni on kertoa kansalle vaalituloksista joka sunnuntai. ”Minä en innostu enää mistään”, Rönkä sanoo.

Näin syntyy ruokalehden juttu kauden sienistä

Glorian ruoka & viini tilasi freelance-ruokatoimittaja Anu Braskilta sieniruokajutun. Jutunteko alkoi kesäkuussa 2018. Juttu ilmestyi yli vuotta myöhemmin.

Kikylle ei ole media-alalla perusteita, ja siksi sen on aika mennä

”Media-alalla ei ole paljoa tekemistä Suomen viennin kanssa”, kirjoittaa edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Ammattiliitot saivat kikystä tarpeekseen

Lisää työpaikkoja ja työlle tekijöitä. Syntyi kilpailukykysopimus eli kiky. Eniten siitä hyötyvät työnantajat.

”Kärpäsenpaskalla” on väliä

”Oikeaoppiset merkinnät osoittavat, että toimitus on kunnioittanut vieraiden kielten ominaispiirteitä”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vardagen är exotisk – och därför behövs utrikeskorrespondenter

”Publiken vill se vanlig afrikansk vardag, för det är något man sällan ser”, skriver Liselott Lindström.

”Lamppuja pitäisi syttyä päivittäin”

Turo Uskali aloitti Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessorina.

Kumottu kielteinen päätös on paras palaute turvaa hakevien journalistien auttamisesta

”Olen saanut tutustua arkisen sananvapauden sankareihin, jotka ovat paenneet henkensä edestä”, kirjoittaa Juha Rekola

Pikkukalsarit jalassa, väärä avain kädessä

” Palatessa avain ei käynytkään huoneeni oveen”, muistaa Simo Hyttinen.

Kaukomatkailija ja seikkailija on poissa

Kuolleita: Toimittaja Heikki Haapavaara 26. 3. 1956 Kajaani – 26. 8. 2019 Singapore

Intohimoinen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Janne Salomaa Helsinki 24. 4. 1984 – Helsinki 25. 8. 2019

Toimittaja henkeen ja vereen

Toimittaja Riitta Turunen 3. 4. 1961 Ilomantsi – 21. 7. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta