Kolmella tavalla. Sara Rigatelli teki Linnéa Mynttisestä ja Ali Kamil al-Sammarnaiesta verkkojutun lisäksi A-studion jutun ja verkkovideon. Maahanmuuttoaiheille tyypillistä kriittistä palautetta tuli yllättävän vähän, ja suuri osa siitäkin käsitteli asiakysymyksiä, kuten halal-lihaa tai eksakteja jumala-termejä. ”Mutta tämä ei ollut juttu niistä vaan Linnéasta, Alista ja siitä, miten he asioista puhuvat”, Rigatelli sanoo.

Myönteinen hitti

Sara Rigatelli, 36

Toimittaja Ylen ajankohtais- ja featuretoimituksessa.

Työskennellyt Ylessä myös kotimaan toimituksessa, YleX Uutisissa ja Keski-Suomen uutisissa. A-studiossa syksystä 2013.

Lumilapio-ehdokkaana viime vuonna suomalaisia Isis-taistelijoita koskevista jutuistaan.

JOURNALISTI
25.2.2016

Nina Erho, teksti
Yle, kuva

Ylen toimittaja Sara Rigatellin verkkojuttu ”Kaksi yksinäistä sielua vailla turvaa” kertoi tarinan pelottomasta leskirouvasta ja perheestään erossa elävästä irakilaismiehestä. Juttu on myös osoitus siitä, miten Yle rakentaa verkon ja television yhteispeliä.

”Kun kuulin kirkkonummelaisrouvasta, joka oli palkannut avukseen turvapaikanhakijan, ajattelin heti, että nyt on pakko tehdä juttu. Todellisuudessa kaksikko oli vielä uniikimpi kuin osasin odottaa”, sanoo Ylen toimittaja Sara Rigatelli.

”Juttuprosessina tämä oli aika helppo. Usein oikeiden henkilöiden löytämiseen menee aikaa, mutta tässä he olivat valmiina, todellisessa elämässä. Tehtäväkseni jäi lähinnä välittää muille heidän dialoginsa, naurunsa ja itkunsa.

Juttu kertoo kaksikosta mutta sivuaa monia kipupisteitämme: kulttuurieroja, uskontoa, naisen asemaa, työnsaantia, sopeutumista, yksinäisten miesten kokemista uhkaksi. Kaksi hahmoa kiteytti koko keskustelun, ja heidän ’yksityisestään’ syntyi mieletön määrä yleistä.

Sattumalta mukaan tuli myös draamaa, kun Ali Kamil al-Sammarnaie sai kesken haastattelun kuulla, että hänen Irakiin jäänyt perheensä on vaarassa. Sellaista ei voi todellakaan käsikirjoittaa. Tilanne kuitenkin kääntyi parhain päin, ja samoihin aikoihin hän sai vieläpä oleskeluluvan.

Aavistin etukäteen, että tarina vetoaa ihmisiin. Kun toimittajan oma tunneviisari värähtää, värähtää se yleensä muillakin, jos hän ei nyt aivan pilaa hommaa. Silti aiheesta syntyneiden juttuversioiden keräämät yli miljoona katselua ja klikkausta on käsittämätön määrä. Se kertoo enemmästä kuin hyvästä jutusta. Ihmisistä on helpottavaa kuulla, että kriisin keskellä tapahtuu jotain hyvääkin.

Olen seurannut turvapaikanhakija-aiheita, mutta usein toisenlaisesta, esimerkiksi tutkivasta näkökulmasta. Feature-kirjoittaminen on vasta hiljattain tullut tv-juttujen oheen, ja prosessien yhdistämistä pitää opetella. Tekstissä elämää voi kuvailla jälkeenpäin, tv-juttuun sen on tallennuttava kerralla.

Turvapaikanhakijat esitetään monesti joko ressukoina tai rikollisina, joten stereotypioita rikkovaa juttua oli oikein palo tehdä. Koska aihe on tärkeä, mutta yleisö on kyllästynyt kuulemaan siitä samaa, kertomuksiin turvapaikanhakijoista pitää löytää sävyjä. Mykät kasvot eivät riitä, vaan yksilöiden ajatukset ja ääni on saatava kuulumaan.”

Sara Rigatelli, 36

Toimittaja Ylen ajankohtais- ja featuretoimituksessa.

Työskennellyt Ylessä myös kotimaan toimituksessa, YleX Uutisissa ja Keski-Suomen uutisissa. A-studiossa syksystä 2013.

Lumilapio-ehdokkaana viime vuonna suomalaisia Isis-taistelijoita koskevista jutuistaan.

Juha-Matti Mäntylän valinta

Talouselämän toimittaja Juha- Matti Mäntylä valitsi esiteltäväksi Ylen toimittaja Sara Rigatellin verkkojutun Kaksi yksinäistä sielua vailla turvaa.

”Artikkeli kertoi kirkkonummelaisrouva Linnéa Mynttisestä, 80, joka joulunpyhien lähestyessä palkkasi avustajakseen irakilaisen turvapaikanhakija Ali Kamil al-Sammarnaien, 36. Peloton leskirouva ja perheestään erossa elävä irakilaismies olivat todellinen löytö. Juttu oli alkuvuoden jaetuimpia uutistarinoita some-virrassani.

Juttu on myös erinomainen osoitus siitä, miten Yle rakentaa verkon ja television yhteispeliä. Verkkojuttu markkinoi A-studion inserttiä, joka lähetettiin vasta seuraavana päivänä.”5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta