Journalisti, feministi ja mutsi

Anna Ruohonen, 41, aloitti helmikuun alussa Vauva-lehden ja Meidän Perheen päätoimittajana. Aiemmin hän työskenteli lehtien yhteistoimituksessa toimituspäällikkönä.

Ruohonen on ollut toimittajana myös muun muassa 3T-lehdessä, Vihreässä Langassa, Taloussanomissa ja Talouselämässä.

Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri pääaineenaan valtio-oppi.

JOURNALISTI
25.2.2016

Janne Salomaa, teksti

Anna Ruohonen, 41, aloitti helmikuun alussa Vauva-lehden ja Meidän Perheen päätoimittajana.

Olet työskennellyt valtaosan urastasi taloustoimittajana. Oliko hyppy lapsiperhelehtiin suuri?

Ei. Journalismi on journalismia: tietojen ja haastateltavien hankkimista, kysymistä, näkökulmien etsimistä sekä kirjoittamista. Taloustoimittajan töiden lisäksi olen tehnyt aiemmin juttuja myös naistenlehtiin freelancerina.

 

Näkyykö taloustoimittajataustasi siinä, millaisia aiheita valitset Vauvaan ja Meidän Perheeseen?

Ei – eivätkä toivoakseni muutkaan asiat taustassani. Teemme porukalla kohderyhmämediaa odottajille ja pienten lasten vanhemmille. Kohderyhmämediaa ei voi tehdä itselle tai itsensä kautta.

 

Kuvailet Twitterissä olevasi ”journalisti, feministi ja mutsi”. Teetkö feministisiä lehtiä?

Minulla on oma Twittertilini, Meidän Perheellä ja Vauvalla omansa. Feminismi ajaa sukupuolten tasa-arvoa, ja siinä mielessä se sopii lehtiimme: sukupuolten tasa-arvon toteutuminen tai toteutumatta jääminen näkyy perhearjessa. Me olemme tasa-arvoisen perhe-elämän puolella. Isien rooli on iso asia. Monen työpaikalla suhtaudutaan kielteisesti isien perhevapaisiin. Siinä on muutoksen paikka.

 

Sinulla on kaksi alle kouluikäistä lasta. Voisiko lapseton johtaa Vauvaa ja Meidän Perhettä?

Työ ei perheellisyyttä kysy, kunhan on vilpittömästi kiinnostunut siitä, millaista perhe-elämä on ja mikä vanhempia kiinnostaa.

 

Vauva ja Meidän Perhe on suunnattu hieman eri lukijoille, mutta ne molemmat kilpailevat Otavamedian Kaksplussan kanssa. Mitä ajattelet kilpailutilanteesta?

Kilpailu on monipuolista, eikä sitä kannata ajatella lehtien välisenä – se ei enää vastaa todellisuutta. Mediankäyttö muuttuu, ja siinä kyydissä olemme entistä paremmin mukana, kun uudistimme viime vuonna vauva.fin lehtiemme yhteiseksi kotisivuksi.

Kaksplus on muuten hyvä lehti. Olin vuosia myös sen kestotilaaja.

 

vauva.fi tunnetaan värikkäästä keskustelupalstastaan. Kuinka paljon seuraat palstaa?

Paljon. Siellä on valtavasti ihmisiä keskustelemassa juuri niistä asioista, joista mekin kirjoitamme. Toimitus myös kuratoi keskusteluja ja kuratoidut keskustelut ovat olleet todella suosittuja. Aiemmin asiantuntijat vastasivat kysymyksiin lehtien palstoilla, nyt viemme heidät livenä nettiin toimittajien vetämiin teemakeskusteluihin.

 

Kerrot Twitterissä myös, että sinulla on ”musta vyö kotitöissä”. Mitkä ovat vahvimmat lajisi?

Olen haka löytämään kurahanskoille pareja, nimikoimaan, tekemään spagettia, rakentamaan majoja ja pyyhkimään kaikkea – ja tekemään näitä asioita yhtä aikaa.

Anna Ruohonen, 41, aloitti helmikuun alussa Vauva-lehden ja Meidän Perheen päätoimittajana. Aiemmin hän työskenteli lehtien yhteistoimituksessa toimituspäällikkönä.

Ruohonen on ollut toimittajana myös muun muassa 3T-lehdessä, Vihreässä Langassa, Taloussanomissa ja Talouselämässä.

Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri pääaineenaan valtio-oppi.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta