Hevosurheilun toimitus ahdistui

Huutamista kokouksissa, irtisanomisia ja monen mielestä epäonnistunut lehtiuudistus – Journalistin haastattelemien Hevosurheilun toimittajien mukaan moni asia on mennyt pieleen sen jälkeen, kun Jussi Lähde aloitti lehden päätoimittajana.

Kaksi totuutta. Jussi Lähde torjuu johtamistapaansa kohdistuvan arvostelun. Hänestä kritiikki johtuu pääosin siitä, että lähes puolet lehden toimituksesta irtisanottiin syksyllä taloudellisista syistä.

Tunnettu viestintävaikuttaja

Jussi Lähde: Työskennellyt viestintäammattilaisena 1990-luvun alusta lähtien, tunnettu politiikan taustavaikuttaja. Vuodesta lähtien 2013 Suomen Hevosurheilulehti Oy:n julkaisujen päätoimittaja. Tekee päätyönsä ohessa Markus Leikolan kanssa Yle Radio 1:lle keskusteluohjelmaa Leikola ja Lähde.

Suomen Hevosurheilulehti Oy: Päälehti vuonna 1924 perustettu Hevosurheilu. Yhtiö osti viime vuonna ravivihjelehden 7 oikein, johon se yhdisti aiemmin julkaisemansa Toto-lehden.

JOURNALISTI
25.2.2016

Janne Salomaa, teksti
Vesa Moilanen / Lehtikuva, kuva

”Heti kättelyssä Jussi Lähde teki selväksi, että me Hevosurheilun tekijät emme ole oikeita toimittajia emmekä ymmärrä lehden tekemisestä mitään. Tältä pohjalta yhteistyötä lähdettiin rakentamaan”, sanoo Ville Toivonen.

Toivonen on työskennellyt Hevosurheilun toimittajana vuodesta 2007. Lokakuussa lehti irtisanoi hänet taloudellisten ja tuotannollisten syiden takia. Hänen työvelvoitteensa jatkuu huhtikuun loppupuolelle asti.

Myös moni muu lehden toimittaja kertoo anonyymisti Journalistille kokeneensa, ettei Lähde ole arvostanut heidän työtään.

Jussi Lähde aloitti Hippos ry:n omistaman Hevosurheilun päätoimittajana helmikuussa 2013.

Luottamusmies Harri Lind kuvailee ilmapiiriä toimituksessa ”erittäin tulehtuneeksi”.

”Moni on kokenut Lähteen johtamistavan itsevaltaiseksi”, Lind sanoo.

Jussi Lähde myöntää, että kritiikki hänen esimiestyötään kohtaan on osin perusteltua.

”Mitä taloudellisesti tiukemmat ajat ovat, sitä vähemmän on neuvotteluvaraa. Kitkatilanteitakin on tullut”, hän sanoo.

Ville Toivonen ja anonyymisti Lähteen toiminnasta kertoneet sanovat, että päätoimittaja on useasti huutanut alaisilleen.

Lähde itse sanoo muistavansa muutaman tällaisen tapauksen.

”Näissä olisin voinut toimia toisin. Jo reilun vuoden ajan toimituskokoukset ovat kuitenkin olleet hyvin rauhallisia.”

 

Jussi Lähde sanoo, että on ollut huolissaan toimituksen ilmapiiristä ”ensimmäisestä työpäivästään lähtien”.

”Olen keskustellut asiasta useasti lehtiyhtiön hallituksen kanssa.”

Journalistin haastattelemien toimittajien mielestä ilmapiirin tulehtuminen johtuu Lähteen toiminnasta.

Välejä on kiristänyt erityisesti vuonna 2013 tehty lehtiuudistus.

”Uudistus oli tarpeellinen, mutta Lähde ulkoisti sen työstämisen ihmisille, jotka eivät tuntuneet tietävän mitään hevosalasta”, Ville Toivonen kertoo.

”Muutoksen tekeminen on aina vaikeaa, ja etenkin tilanteessa, jossa edellisistä muutoksista oli kulunut toista vuosikymmentä. Uudistuksista oli erilaisia näkemyksiä, mutta kaikki näkemykset tulivat kuulluiksi”, päätoimittaja sanoo.

Journalistin haastateltavien mukaan Lähde kyllä kuunteli toimituksen mielipiteitä, mutta ei antanut niille juuri arvoa.

 

Viime vuonna Hevosurheilua kustantava Suomen Hevosurheilulehti Oy ajautui talousvaikeuksiin, joihin Journalistin haastateltavien mielestä yhtenä syynä on lehtiuudistus ja ”sen aiheuttama lukijapako”.

Hevosurheilu ei ole teettänyt virallista levikkitutkimusta sitten vuoden 2012, jolloin levikki oli 23 835. Journalistin tietojen mukaan levikki on laskenut selvästi. Lähteen mielestä tämä ei kuitenkaan johdu lehtiuudistuksesta, sillä tilaajakato alkoi jo vuonna 2011.

”Hevosurheilun lukijakunta on iäkäs. Nuorten tavoittaminen on kova laji.”

Vuonna 2014 lehtiyhtiö teki 149 000 euroa voittoa. Vuoden 2015 tulosta ei ole vielä vahvistettu, mutta se on Journalistin tietojen mukaan noin 160 000 euroa tappiollinen. Yksi syy tappioon ovat Lähteen mukaan Postin hinnankorotukset.

Talousvaikeuksien takia Hevosurheilun kymmenestä vakituisesta journalistista irtisanottiin viime vuonna neljä. Lisäksi yhtiö antoi potkut samana vuonna ostamansa 7 oikein -lehden koko kahdeksan hengen toimitukselle.

Lähteen mukaan irtisanomiset olivat välttämättömiä, jotta yhtiö olisi tulevaisuudessa voitollinen.

”Hevosurheilulehti Oy on ryhtynyt huomattavasti myöhemmin tekemään niitä sopeuttamistoimenpiteitä, joita muissa mediayhtiöissä on tehty jo vuosia.”

Tunnettu viestintävaikuttaja

Jussi Lähde: Työskennellyt viestintäammattilaisena 1990-luvun alusta lähtien, tunnettu politiikan taustavaikuttaja. Vuodesta lähtien 2013 Suomen Hevosurheilulehti Oy:n julkaisujen päätoimittaja. Tekee päätyönsä ohessa Markus Leikolan kanssa Yle Radio 1:lle keskusteluohjelmaa Leikola ja Lähde.

Suomen Hevosurheilulehti Oy: Päälehti vuonna 1924 perustettu Hevosurheilu. Yhtiö osti viime vuonna ravivihjelehden 7 oikein, johon se yhdisti aiemmin julkaisemansa Toto-lehden.2 2019
Arkisto
Suomenmaan Pekka Pohjolainen ja Demokraatin Johannes Ijäs Eduskuntatalon mediatiloissa. Toimittajat kiittelevät talon työskentelyolosuhteita.

Politiikkaa 24/7

Vaalikeväänä käyvät kuumina sekä poliitikot että puoluelehdet. ”Aatteellisissa mutta itsenäisissä” lehdissä työpaikan tulevaisuuden saattaa ratkaista vaalitulos tai viestintätuen uudelleenjärjestely. Journalisti seurasi Demokraatin ja Suomenmaan toimittajien päivää eduskunnassa.

Peili konfliktille

Pertti Pesosen dokumentin televisioesitys sensuroitiin Venezuelassa. Espanjassa somekohina alkoi Katalonian poliittisia vankeja käsittelevästä dokumentista.

Kalevan palkaton harjoittelu kummastuttaa

Ilmaista harjoittelijaa etsii usein järjestö tai pieni yritys, ei suuri lehtitalo. Kesäsijaisia palkataan kuten aiemminkin.

Mihin ylioppilaslehtiä tarvitaan?

Suomen lehdistössä on meneillään uuvuttava samankaltaistumiskehitys. Omistus keskittyy, samoin uutistuotanto. Tällaisessa ilmapiirissä soisi edes omaäänisten ylioppilaslehtien menestyvän, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Meidän puolesta kyselijät

Tiia Rantanen ja Anna Karhunen ovat ystäviä, joista tuli työkavereita. Läheisyydestä on hyötyä, kun työ on jutustella noloista aiheista kaiken kansan kuullen.

Sexualbrotten, som blev en invandringsdebatt

De stora finländska medierna utmärkte sig inte i rapporteringen om sexualbrotten i Uleåborg. Det säger professor och medieforskare Anu Koivunen, som analyserat en del av materialet.

Sanonta on Antti Grundsténin mielestä ärsyttävä mutta hänen tekemisen tapaansa hyvin kuvaava. Kuva otettiin A-lehtien studiolla ”rakennusnurkassa”, jossa Grundstén tapaa nojailla tikkaisiin ja miettiä seuraavia kuvauksia lavastaja Tuomas Norteman kanssa.

Yllätyksiä olla pitää

Imagen AD Antti Grundstén on valmis perustelemaan haastateltaville, miksi jutun kuvat ovat juuri sellaiset kuin ovat.

Sankari ja nolla

Matti Nykäsen viimeinen palvelus medialle oli tarjota kierros itsetutkiskelua. Enää tuskin tulee julkkista, joka saisi synkän puolensa samaan tapaan anteeksi, sanoo kulttuurihistorian tutkija.

Vaikka kaikki laukut ovat Emmi Tuomistolle käyttöesineitä, Louis Vuittoneitaan hän ei viskaa auton lattialle tai anna koiriensa Ollin ja Mimin talloa. Vuittonin ruudullisen ”Alman” hän hankki marraskuussa, etualan ”Neverfullin” vuodelta 2011 ihan hiljattain.

Liekeissä laukuista

Emmi Tuomisto osti viime vuonna 16 laukkua. Silti arjen juhlaksi riittää myös ihanuuksien bongailu netistä ja toisten olkapäiltä.

Tuuraajasta päätoimittajaksi

Satu Kangas-Viljamäki aloitti 11. helmikuuta päätoimittajana kaupunkilehti Selänteessä.

Kati Koivikko on ollut Sanoma Prolla 11 vuotta. Entisestä kuvatoimittajasta on tullut ”hybridituotteiden” tekijä. ”Oman työn aikatauluttamista vaaditaan aiempaa enemmän, mutta minusta on ihana ajatella isoja kokonaisuuksia.”

Kuvin kiinni ajassa

Oppimateriaalikuvittamisen rima on noussut, väittää visualisti Kati Koivikko. ”Aapinen on herkin tuote”, hän sanoo.

Liitto vei oikeuteen 50 riitaa

Vanhin liiton viime vuonna selvittämä riita sai alkunsa vuonna 2013.

Aina ei mene putkeen

”Usein kaikki menee kuvauskeikalla putkeen. Joskus taas ei mene.” Lauri Rotko kertaa kolumnissaan kolme klassikkoa.

Ontuva taleban

Kun poliitikkojen sanomisista kerrotaan, avattakoon riittävästi, millaista myrkkyä sanat ovat syöneet, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Hullun hommaa

Ajattelin että jestas; nyt on aamiaisaika ja minä könyän 300 metrin syvyydessä ikiroudan alla seuranani ventovieras kaivosmies, kirjoittaa Maria Paldanius.

Painavia rivejä johtamisesta

Siinä missä moni johtamiskirja kertoo ”keissejä”, Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta kertoo vain sen, mitä niistä on opittu, kirjoittaa Nina Erho.

Vem visar vägen i klimatjournalistiken?

Kan ett mediehus på en sida uppmana till större och fler åtgärder för att minska klimatavtrycket och på en annan uppmana samma läsare att resa iväg på en nöjesresa till andra sidan jorden, frågar Lina Laurent.

Klimatkris och bränder när svenska Gräv firar 30 år

Affischnamnet är Martha Mendoza från AP. Som vanligt kommer det att delas ut guldspadar inom olika kategorier för insatser inom grävande journalistik.

Dahlén tar över på Ålandstidningen

Daniel Dahlén kommer närmast från Ålcom, där han varit VD. Han har ingen tidigare erfarenhet av att leda publicistisk verksamhet.

Yhdistykset

Journalistiliiton jäsenyhdistykset tiedottavat.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta