Kaksi totuutta. Jussi Lähde torjuu johtamistapaansa kohdistuvan arvostelun. Hänestä kritiikki johtuu pääosin siitä, että lähes puolet lehden toimituksesta irtisanottiin syksyllä taloudellisista syistä.

Hevosurheilun toimitus ahdistui

Tunnettu viestintävaikuttaja

Jussi Lähde: Työskennellyt viestintäammattilaisena 1990-luvun alusta lähtien, tunnettu politiikan taustavaikuttaja. Vuodesta lähtien 2013 Suomen Hevosurheilulehti Oy:n julkaisujen päätoimittaja. Tekee päätyönsä ohessa Markus Leikolan kanssa Yle Radio 1:lle keskusteluohjelmaa Leikola ja Lähde.

Suomen Hevosurheilulehti Oy: Päälehti vuonna 1924 perustettu Hevosurheilu. Yhtiö osti viime vuonna ravivihjelehden 7 oikein, johon se yhdisti aiemmin julkaisemansa Toto-lehden.

JOURNALISTI
25.2.2016

Janne Salomaa, teksti
Vesa Moilanen / Lehtikuva, kuva

Huutamista kokouksissa, irtisanomisia ja monen mielestä epäonnistunut lehtiuudistus – Journalistin haastattelemien Hevosurheilun toimittajien mukaan moni asia on mennyt pieleen sen jälkeen, kun Jussi Lähde aloitti lehden päätoimittajana.

”Heti kättelyssä Jussi Lähde teki selväksi, että me Hevosurheilun tekijät emme ole oikeita toimittajia emmekä ymmärrä lehden tekemisestä mitään. Tältä pohjalta yhteistyötä lähdettiin rakentamaan”, sanoo Ville Toivonen.

Toivonen on työskennellyt Hevosurheilun toimittajana vuodesta 2007. Lokakuussa lehti irtisanoi hänet taloudellisten ja tuotannollisten syiden takia. Hänen työvelvoitteensa jatkuu huhtikuun loppupuolelle asti.

Myös moni muu lehden toimittaja kertoo anonyymisti Journalistille kokeneensa, ettei Lähde ole arvostanut heidän työtään.

Jussi Lähde aloitti Hippos ry:n omistaman Hevosurheilun päätoimittajana helmikuussa 2013.

Luottamusmies Harri Lind kuvailee ilmapiiriä toimituksessa ”erittäin tulehtuneeksi”.

”Moni on kokenut Lähteen johtamistavan itsevaltaiseksi”, Lind sanoo.

Jussi Lähde myöntää, että kritiikki hänen esimiestyötään kohtaan on osin perusteltua.

”Mitä taloudellisesti tiukemmat ajat ovat, sitä vähemmän on neuvotteluvaraa. Kitkatilanteitakin on tullut”, hän sanoo.

Ville Toivonen ja anonyymisti Lähteen toiminnasta kertoneet sanovat, että päätoimittaja on useasti huutanut alaisilleen.

Lähde itse sanoo muistavansa muutaman tällaisen tapauksen.

”Näissä olisin voinut toimia toisin. Jo reilun vuoden ajan toimituskokoukset ovat kuitenkin olleet hyvin rauhallisia.”

 

Jussi Lähde sanoo, että on ollut huolissaan toimituksen ilmapiiristä ”ensimmäisestä työpäivästään lähtien”.

”Olen keskustellut asiasta useasti lehtiyhtiön hallituksen kanssa.”

Journalistin haastattelemien toimittajien mielestä ilmapiirin tulehtuminen johtuu Lähteen toiminnasta.

Välejä on kiristänyt erityisesti vuonna 2013 tehty lehtiuudistus.

”Uudistus oli tarpeellinen, mutta Lähde ulkoisti sen työstämisen ihmisille, jotka eivät tuntuneet tietävän mitään hevosalasta”, Ville Toivonen kertoo.

”Muutoksen tekeminen on aina vaikeaa, ja etenkin tilanteessa, jossa edellisistä muutoksista oli kulunut toista vuosikymmentä. Uudistuksista oli erilaisia näkemyksiä, mutta kaikki näkemykset tulivat kuulluiksi”, päätoimittaja sanoo.

Journalistin haastateltavien mukaan Lähde kyllä kuunteli toimituksen mielipiteitä, mutta ei antanut niille juuri arvoa.

 

Viime vuonna Hevosurheilua kustantava Suomen Hevosurheilulehti Oy ajautui talousvaikeuksiin, joihin Journalistin haastateltavien mielestä yhtenä syynä on lehtiuudistus ja ”sen aiheuttama lukijapako”.

Hevosurheilu ei ole teettänyt virallista levikkitutkimusta sitten vuoden 2012, jolloin levikki oli 23 835. Journalistin tietojen mukaan levikki on laskenut selvästi. Lähteen mielestä tämä ei kuitenkaan johdu lehtiuudistuksesta, sillä tilaajakato alkoi jo vuonna 2011.

”Hevosurheilun lukijakunta on iäkäs. Nuorten tavoittaminen on kova laji.”

Vuonna 2014 lehtiyhtiö teki 149 000 euroa voittoa. Vuoden 2015 tulosta ei ole vielä vahvistettu, mutta se on Journalistin tietojen mukaan noin 160 000 euroa tappiollinen. Yksi syy tappioon ovat Lähteen mukaan Postin hinnankorotukset.

Talousvaikeuksien takia Hevosurheilun kymmenestä vakituisesta journalistista irtisanottiin viime vuonna neljä. Lisäksi yhtiö antoi potkut samana vuonna ostamansa 7 oikein -lehden koko kahdeksan hengen toimitukselle.

Lähteen mukaan irtisanomiset olivat välttämättömiä, jotta yhtiö olisi tulevaisuudessa voitollinen.

”Hevosurheilulehti Oy on ryhtynyt huomattavasti myöhemmin tekemään niitä sopeuttamistoimenpiteitä, joita muissa mediayhtiöissä on tehty jo vuosia.”

Tunnettu viestintävaikuttaja

Jussi Lähde: Työskennellyt viestintäammattilaisena 1990-luvun alusta lähtien, tunnettu politiikan taustavaikuttaja. Vuodesta lähtien 2013 Suomen Hevosurheilulehti Oy:n julkaisujen päätoimittaja. Tekee päätyönsä ohessa Markus Leikolan kanssa Yle Radio 1:lle keskusteluohjelmaa Leikola ja Lähde.

Suomen Hevosurheilulehti Oy: Päälehti vuonna 1924 perustettu Hevosurheilu. Yhtiö osti viime vuonna ravivihjelehden 7 oikein, johon se yhdisti aiemmin julkaisemansa Toto-lehden.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta