Hevosurheilun toimitus ahdistui

Huutamista kokouksissa, irtisanomisia ja monen mielestä epäonnistunut lehtiuudistus – Journalistin haastattelemien Hevosurheilun toimittajien mukaan moni asia on mennyt pieleen sen jälkeen, kun Jussi Lähde aloitti lehden päätoimittajana.

Kaksi totuutta. Jussi Lähde torjuu johtamistapaansa kohdistuvan arvostelun. Hänestä kritiikki johtuu pääosin siitä, että lähes puolet lehden toimituksesta irtisanottiin syksyllä taloudellisista syistä.

Tunnettu viestintävaikuttaja

Jussi Lähde: Työskennellyt viestintäammattilaisena 1990-luvun alusta lähtien, tunnettu politiikan taustavaikuttaja. Vuodesta lähtien 2013 Suomen Hevosurheilulehti Oy:n julkaisujen päätoimittaja. Tekee päätyönsä ohessa Markus Leikolan kanssa Yle Radio 1:lle keskusteluohjelmaa Leikola ja Lähde.

Suomen Hevosurheilulehti Oy: Päälehti vuonna 1924 perustettu Hevosurheilu. Yhtiö osti viime vuonna ravivihjelehden 7 oikein, johon se yhdisti aiemmin julkaisemansa Toto-lehden.

JOURNALISTI
25.2.2016

Janne Salomaa, teksti
Vesa Moilanen / Lehtikuva, kuva

”Heti kättelyssä Jussi Lähde teki selväksi, että me Hevosurheilun tekijät emme ole oikeita toimittajia emmekä ymmärrä lehden tekemisestä mitään. Tältä pohjalta yhteistyötä lähdettiin rakentamaan”, sanoo Ville Toivonen.

Toivonen on työskennellyt Hevosurheilun toimittajana vuodesta 2007. Lokakuussa lehti irtisanoi hänet taloudellisten ja tuotannollisten syiden takia. Hänen työvelvoitteensa jatkuu huhtikuun loppupuolelle asti.

Myös moni muu lehden toimittaja kertoo anonyymisti Journalistille kokeneensa, ettei Lähde ole arvostanut heidän työtään.

Jussi Lähde aloitti Hippos ry:n omistaman Hevosurheilun päätoimittajana helmikuussa 2013.

Luottamusmies Harri Lind kuvailee ilmapiiriä toimituksessa ”erittäin tulehtuneeksi”.

”Moni on kokenut Lähteen johtamistavan itsevaltaiseksi”, Lind sanoo.

Jussi Lähde myöntää, että kritiikki hänen esimiestyötään kohtaan on osin perusteltua.

”Mitä taloudellisesti tiukemmat ajat ovat, sitä vähemmän on neuvotteluvaraa. Kitkatilanteitakin on tullut”, hän sanoo.

Ville Toivonen ja anonyymisti Lähteen toiminnasta kertoneet sanovat, että päätoimittaja on useasti huutanut alaisilleen.

Lähde itse sanoo muistavansa muutaman tällaisen tapauksen.

”Näissä olisin voinut toimia toisin. Jo reilun vuoden ajan toimituskokoukset ovat kuitenkin olleet hyvin rauhallisia.”

 

Jussi Lähde sanoo, että on ollut huolissaan toimituksen ilmapiiristä ”ensimmäisestä työpäivästään lähtien”.

”Olen keskustellut asiasta useasti lehtiyhtiön hallituksen kanssa.”

Journalistin haastattelemien toimittajien mielestä ilmapiirin tulehtuminen johtuu Lähteen toiminnasta.

Välejä on kiristänyt erityisesti vuonna 2013 tehty lehtiuudistus.

”Uudistus oli tarpeellinen, mutta Lähde ulkoisti sen työstämisen ihmisille, jotka eivät tuntuneet tietävän mitään hevosalasta”, Ville Toivonen kertoo.

”Muutoksen tekeminen on aina vaikeaa, ja etenkin tilanteessa, jossa edellisistä muutoksista oli kulunut toista vuosikymmentä. Uudistuksista oli erilaisia näkemyksiä, mutta kaikki näkemykset tulivat kuulluiksi”, päätoimittaja sanoo.

Journalistin haastateltavien mukaan Lähde kyllä kuunteli toimituksen mielipiteitä, mutta ei antanut niille juuri arvoa.

 

Viime vuonna Hevosurheilua kustantava Suomen Hevosurheilulehti Oy ajautui talousvaikeuksiin, joihin Journalistin haastateltavien mielestä yhtenä syynä on lehtiuudistus ja ”sen aiheuttama lukijapako”.

Hevosurheilu ei ole teettänyt virallista levikkitutkimusta sitten vuoden 2012, jolloin levikki oli 23 835. Journalistin tietojen mukaan levikki on laskenut selvästi. Lähteen mielestä tämä ei kuitenkaan johdu lehtiuudistuksesta, sillä tilaajakato alkoi jo vuonna 2011.

”Hevosurheilun lukijakunta on iäkäs. Nuorten tavoittaminen on kova laji.”

Vuonna 2014 lehtiyhtiö teki 149 000 euroa voittoa. Vuoden 2015 tulosta ei ole vielä vahvistettu, mutta se on Journalistin tietojen mukaan noin 160 000 euroa tappiollinen. Yksi syy tappioon ovat Lähteen mukaan Postin hinnankorotukset.

Talousvaikeuksien takia Hevosurheilun kymmenestä vakituisesta journalistista irtisanottiin viime vuonna neljä. Lisäksi yhtiö antoi potkut samana vuonna ostamansa 7 oikein -lehden koko kahdeksan hengen toimitukselle.

Lähteen mukaan irtisanomiset olivat välttämättömiä, jotta yhtiö olisi tulevaisuudessa voitollinen.

”Hevosurheilulehti Oy on ryhtynyt huomattavasti myöhemmin tekemään niitä sopeuttamistoimenpiteitä, joita muissa mediayhtiöissä on tehty jo vuosia.”

Tunnettu viestintävaikuttaja

Jussi Lähde: Työskennellyt viestintäammattilaisena 1990-luvun alusta lähtien, tunnettu politiikan taustavaikuttaja. Vuodesta lähtien 2013 Suomen Hevosurheilulehti Oy:n julkaisujen päätoimittaja. Tekee päätyönsä ohessa Markus Leikolan kanssa Yle Radio 1:lle keskusteluohjelmaa Leikola ja Lähde.

Suomen Hevosurheilulehti Oy: Päälehti vuonna 1924 perustettu Hevosurheilu. Yhtiö osti viime vuonna ravivihjelehden 7 oikein, johon se yhdisti aiemmin julkaisemansa Toto-lehden.15 2018
Arkisto

Sanan saattajat

Kristillinen media on huono bisnes, jota tehdään kutsumuksen voimalla. Aivan erityisen hankala sitä on tehdä niin, että se kelpaisi kaikille, sanoo alan konkari Kirsi Rostamo.

Elämäntapajohtaja

Journalistiliiton puheenjohtajaksi uudelleen valittu Hanne Aho uskoo liiton jäsenmäärän kääntyvän nousuun.

Aishi Zidania kiitettiin palkintoperusteissa myös siitä, etteivät painostus, uutistyön vääristely-yritykset ja nettiviha ole lannistaneet häntä. Jarno Liskin todettiin tekevän monin paikoin riskialtista tutkivaa journalismia sinnikkäästi ja peräänantamattomasti ilman työsuhteen turvaa.

Sananvapauden käyttäjät

Kun ympäristö painostaa, Aishi Zidan ja Jarno Liski nojaavat journalistin perustehtävään. Työ palkittiin Sananvapauden miekalla.

KSF Medias fjolårsresultat, ett minus på 4,2 miljoner euro, var bättre än på många år. Nya vd:n Anna Hellersedt litar på att det nu är en bra tidpunkt för bolaget att införa en ny betallösning för digital journalistik.

Efter stormen

KSF Medias nya vd Anna Hellerstedt betonar öppen kommunikation inom bolaget och vill förankra stora linjer hos personalen. Främsta löfte hittills: mer fokus på journalistiken – hur det ska förverkligas har vi inte ännu sett.

Tv-ohjaaja ja toimittaja Marja Jaakola on halunnut olla työvuosien jälkeen kuin kuka tahansa. Hän ei ole työskennellyt eläkkeellä. Kuva: Liisa Huima

Ei ole valtaa loistoa

Eläkkeellä identiteetti on rakennettava uudelleen. Toimittajalle se voi olla vaikeaa.

Liikaa keskustelua

Medioiden verkkokeskusteluissa vihan lietsomisen ja asiallisen kommentoinnin välissä on leveä vyöhyke, jolla delete-nappia painetaan liian harvoin, kirjoittaa Asko Lehtonen.

Älä soita sille enää koskaan!

Mediayhtiö harkitsi kieltävänsä tuurajia käyttämästä lähdesuojan alaisia tietoja muissa töissä. Ajatus lähteiden ”omistamisesta” on omituinen, kokenut oikeustoimittaja sanoo.

Jouluihminen. A-lehtien tuottaja Elisa Miinin aloittaa jouluvalmistelut jo elokuussa ja lopettaa joulunvieton tapaninpäivänä. ”Ajatukseni kääntyvät välipäivinä jo pois joulusta ja kohti uutta vuotta, kun olen jo joulua pitkään siinä vaiheessa viettänyt.”

Glögiä jo elokuussa

A-lehtien tuottaja Elisa Miininin kotona on kaksi joulukuusta. Toiseen niistä saa koskea vain hän.

Pekka Vahvasen Kone kaikkivaltias -kirja on saanut kehuja siitä, että ’joku on tätä järjettömyyttä vastaan’. Toisaalta se on kirvoittanut kritiikkiä etenkin teknologiapiireistä. ”Uskon, että kun tunnepitoista kritiikkiä saa, on osunut johonkin oikeaan kohtaan.”

Kadonneen onnen jäljillä

Tutkimusten valossa teknologis-taloudellinen kehitys ei ole enää vuosikymmeniin tehnyt meistä onnellisempia, sanoo digitalisaation ongelmista kirjan kirjoittanut Pekka Vahvanen.

Milloin freelancer on jäävi?

Mikä on eettinen aikaväli jutulle tiettyyn lehteen ja jutulle saman lehden kustantajasta? Vaikuttaako juttutyyppi asiaan? Vastausten pohtimiseen tarvitaan lisää konkreettisia eväitä, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Edellistä työtä jatkamaan

Tiina Ojutkangas aloittaa tammikuussa Kokkolassa ilmestyvän Keskipohjanmaan päätoimittajana.

Dags att tända lyset

På redaktionerna i Finland finns en hel del att lära av Demokratijouren, om hur man bygger upp konkreta rutiner som förebygger hot och hat, skriver Johan Svenlin.

Perehdy tietoturvaan tänään

Vaikka et työskentelisi erityistä tietoturvaa vaativien lähteiden ja aiheiden parissa, ala perehtyä niiden suojaamiseen nyt. Toimittajan salausopas kertoo, miksi se kannattaa.

75 prosenttia

Mistä tietää, että vaalit ovat lähestymässä? Yksi varma merkki on numerohokemien vyöry journalistisiin teksteihin, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Liftaamalla ehtii paremmin

Kirjaan uppoutunut Juha Mäkinen ei huomannut nousta bussiin, mutta onneksi juttukeikalle ehtii toisellakin tavalla.

Otavamedia jatkaa yt-kierrosta ensi vuonna

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut kuvaryhmässään 2. tammikuuta 2019. Yt-neuvotteluja on viime viikkona päättynyt Otavamediassa, Sanoma Media Finlandissa, Aamulehdessä ja A-lehdissä.

Färre fotografer på Hufvudstadsbladet

”Jag är övertygad om att läsarna inte kommer att uppleva någon försämring av bildjournalistiken i HBL framöver”, säger chefredaktör Susanna Landor.

Håkans leder Studentbladet

Som chefredaktör vill Håkans bland annat närma sig studentkårer som tidigare lämnat Svenska studerandes intresseorganisation.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta