Hetkeä myöhemmin

Vuoden uutiskuva
Niklas Tallqvist, Hufvudstadsbladet: Kellot

Tuomariston perustelut: Kuvaava hetki toistensa seurassa vaivaantuneista, vasta nimitetyistä ministereistä aikana, jolloin kaikki päähallituspuolueet korostivat satumaista yhteisymmärrystään. Voittajakuvaksi valikoitui hyvin tehty perinteinen ja silti yllättävä lehtikuva, joka rakentuu useiden, pienten visuaalisten elementtien varaan.

JOURNALISTI
25.2.2016

Nina Erho, teksti
Niklas Tallqvist, kuva

Kuvajournalismi 2015 -kilpailun Vuoden uutiskuva -sarjan voitti Hufvudstadsbladetin kuvaaja Niklas Tallqvist. Hänen Kellot-kuvassaan on Juha Sipilän uusi hallitus hetki virallisten ryhmäkuvien ottamisen jälkeen.

”Koska halusin jotain erilaista, jäin odottamaan, mitä tapahtuu, kun hallitus luulee, että kuvaaminen on loppunut. Sitten avustaja muistutti heitä aikataulusta ja moni katsoi kelloaan. Otin kuvan.”

Hufvudstadbladetin kuvaaja Niklas Tallqvist, 47, oli 29. toukokuuta keikalla tiedotustilaisuudessa, jossa Juha Sipilä kertoi uudesta hallituksestaan. Hän kuvasi ensin puheosuutta ja meni sitten mukaan, kun väki siirtyi pienempään naapurihuoneeseen ryhmäkuvaa varten.

Tungoksessa Tallqvist jäi takariviin mutta taisteli tietään eteenpäin saadakseen ajoissa kuvan, jossa ei näkyisi muita kuvaajia. Kiire tuntui tutulta: still-kuvaamiselle jää infoissa monesti melko vähän aikaa.

Kun kuva oli otettu, tilanne oli tiessään ja Tallqvistilla oli kiire takaisin toimitukseen. Siksi hän katsoi kuvan vasta matkalla ja totesi, että tästä voi saada jotain järkevää. Kuva julkaistiin Hbl:n etusivulla.

Tallqvistin mielestä keikka oli aika normaali – vaikka tavallaan hän ei salli itselleen normaaleja keikkoja.

”Pyrin aina saamaan aikaan jotain muuta kuin tasapaksua. Motivoin itseäni ajattelemalla, että kuvan voisi lähettää vaikka kilpailuun. Lukijoille yritän saada kuvan, joka kertoo tilanteesta olennaisen, jää mieleen ja pysäyttää.”

Palkittuun kuvaan tallentui hänen mielestään se, että hallituksen muodostaminen ei oikeasti ollut niin helppoa kuin mitä Sipilä antoi infossa ymmärtää. Kellojen katsominen symboloi kiirettä töihin, jotka olivat saaneet hallitusneuvottelujen kestäessä odottaa.

Hbl:ssa kuvaajilla on Tallqvistin mielestä melko vapaat kädet toteuttaa ideoitaan ja tyyliään. Kuvattavat aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Tallqvistin suosikkeja ovat urheilu ja politiikka, joissa on hänestä jotain samaa.

”Henkilöt on nähty monta kertaa, ja kaikki tietävät, miltä jalkapallo tai hallituksen tiedotustilaisuus näyttää. Haaste on tavoittaa kuvaan jotain, mikä kertoo juuri sen hetken pelistä, tilanteesta, infosta.”

Lue myös:

Vuoden uutiskuva
Niklas Tallqvist, Hufvudstadsbladet: Kellot

Tuomariston perustelut: Kuvaava hetki toistensa seurassa vaivaantuneista, vasta nimitetyistä ministereistä aikana, jolloin kaikki päähallituspuolueet korostivat satumaista yhteisymmärrystään. Voittajakuvaksi valikoitui hyvin tehty perinteinen ja silti yllättävä lehtikuva, joka rakentuu useiden, pienten visuaalisten elementtien varaan.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta