Lukijoilta: Aika tutkia uhkailua

JOURNALISTI
25.2.2016

Anne Kuorsalo, teksti

Kirjoittaja on toimittaja.

Kun yritetään estää omasta poikkeavien näkemysten esittäminen ja ylipäänsä kriittinen asioiden tarkastelu, ollaan sananvapauden ytimessä, kirjoittaa Anne Kuorsalo.

Journalisti 2/2016 on käsitellyt laajalti vihaa tihkuvia verkkosivuja ja mielipideterrorismia. Näitä vaikuttamisen kuvioita rakennetaan pitkällä linjalla, kuten osoittaa tapaus Johan Bäckman, joka otettiin esiin paketin Venäjän osuudessa.

Hän aloitti uransa kohta 20 vuotta sitten, kun Helsingin Sanomat julkaisi toukokuussa 1996 Bäckmanin arvion kirjasta Venäjä jättiläinen tuuliajolla, tekijät Anne Sailas (nykyisin Kuorsalo), Ilmari Susiluoto ja Martti Valkonen. Arvion otsikkona oli Venäjä jälkisuomettuneen näkökulman mukaan, Paha ja perverssi maa.

Lehden etusivulla arviota mainostettiin otsikolla Neuvostomaan raunio varjostaa yhä Venäjän kuvaa ja tekstissä todettiin, miten nyt itänaapuri inspiroi ”mitä mielikuvituksellisimpiin parjauksiin”. Mikä kirjassa oli ”parjausta”, sitä ei kerrottu, vaan riitti, että Bäckman leimasi kirjoittajat jälkisuomettuneiksi. Samalla hän toimi jo tuolloin henkisen väkivallan aseilla.

Leimaaminen ja pelottelu ovat ensi askelia suoranaiseen uhkailuun, johon on nyt päästy somen ja internetin myötä. Tien päässä on siirtyminen virtuaalisesta väkivallasta tekoihin.

On ihailtavaa, että Hanna Huumonen on uskaltanut lähteä kampanjoimaan MV-lehteä vastaan ja saanut ihmiset ymmärtämään, mistä on kysymys.

Mekin kolme Bäckmanin ensimmäisiksi uhreiksi joutunutta yritimme vastustaa käyttöön otettuja menetelmiä, mutta epäonnistuimme. Onneksi MV-lehden kohdalla hedelmien kypsymistä ei ole jääty seuraamaan sivusta.

Kun yritetään estää omasta poikkeavien näkemysten esittäminen ja ylipäänsä kriittinen asioiden tarkastelu, ollaan sananvapauden ytimessä. Olisiko aika tehdä laaja tutkimus, miten toimittajia Suomessa on vaikkapa 50 viime vuoden aikana painostettu ja uhkailtu? Mikä on ollut omistajien, poliittisten päättäjien ja muiden tahojen osuus?

Turhempaakin on tutkittu, ja esimerkiksi Helsingin Sanomain Säätiö varmasti ja jopa mieluusti rahoittaa tällaista hanketta. Varsinkin, kun muistitietoa aihepiiristä sen eri kanteilta on helposti saatavilla.

 5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta